Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stephen Steinbrink – “Cruiser” (feat. Boy Scouts)

© Tonje Thilesen

Het is goed mogelijk dat de naam van Stephen Steinbrink niet meteen een belletje doet rinkelen. De songwriter uit Oakland brengt al sinds 2013, voornamelijk in eigen beheer, muziek uit, maar kon daarmee nooit de grote bekendheid veroveren. Met Utopia Teased is zijn laatste langspeler vol dromerige indiefolk ook alweer vijf jaar oud. Waarom zou de nieuwe plaat Disappearing Coin, die in augustus uitkomt, dan wel de plaat van de internationale doorbraak zijn? Een eerste stevig argument werd gegeven met “Opalescent Ribbon”. De vooruitgeschoven single bindt zwevende zang aan steviger drumwerk en blijft daarmee aardig boeien. Ook “Cruiser” laat dat niveau niet zakken.

Het nummer voelt heerlijk lo-fi aan met haar intro van zachte, akoestische gitaren en subtiel pianowerk. De fijne, dwalende zang van Stephen Steinbrink krijgt zo alle ruimte die ze nodig heeft om te verleiden. Al die gemoedelijkheid wordt nog versterkt door de gastvocalen die Taylor Vick van Boy Scouts aan het nummer toevoegt. Op “Cruiser” stelt de songwriter zich in de plaats van jongeren die in conservatieve wijken opgroeiden, waar conformatie aan de modaliteit de enige optie was. Het is een insteek die eer wil bewijzen aan de vele DIY-bands die eind de jaren 2000 in Phoenix uit de grond schoten. Op “Cruiser” levert het een clevere songtekst op.

Verwacht geen onverwachte, bombastische omslagen op “Cruiser”. Stephen Steinbeck kiest er voor een heerlijk, wegkabbelend werkje dat het tweede bewijs vormt voor de sterke plaat die er zit aan te komen. Disappearing Coin verschijnt op 18 augustus op Western Vinyl.

FacebookInstagramWebsite

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.