Muzieknieuwtjes

Record Store Day 2023: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 22 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten en alles wat met het zwarte goud te maken heeft. Over de hele wereld zullen we in onafhankelijke platenzaken gelimiteerde releases vinden van allerlei platen, picture discs en gekleurde versies, maar ook heruitgaven van onvindbare platen en spiksplinternieuwe releases met nog nooit eerder uitgebracht materiaal. Bij Dansende Beren willen we jullie dan ook niet onthouden van deze tien mooie releases!

Warren Zevon – The Wind (LP)

We trappen ons lijstje af met een heruitgave van het allerlaatste album van Warren Zevon. The Wind werd door de Amerikaanse singer-songwriter opgenomen nadat hij te horen kreeg dat hij aan terminale longkanker leed. Het album verscheen twee weken voor zijn overlijden en er is ook een film gemaakt over de opnamesessies, die we je ten sterkste kunnen aanraden. Er doet ook een fantastische reeks gastmuzikanten mee op de langspeler, zoals Bruce Springsteen, Jackson Browne, Don Henley en Emmylou Harris. Mocht je deze plaat heel graag in je bezit hebben, dan raden we je aan om ze op Record Store Day te kopen, aangezien de eerder uitgebrachte versie van The Wind al snel tweehonderd(!) euro kost tweedehands.

Pearl Jam – Give Way (CD/2LP)

Ook de fans van Pearl Jam worden op hun wenken bediend. De Amerikanen zijn nooit vies geweest van livealbums en ook deze keer komen ze voor Record Store Day met een liveopname op de proppen. Give Way moest eigenlijk al veel eerder op de wereld worden losgelaten, namelijk in 1998, als extra promotie voor de Pearl Jam-documentaire Single Video Theory, maar werd toen last-minute teruggeroepen en vernietigd. Vijfentwintig jaar later kunnen we nu toch op cd en plaat genieten van de concertopname.

The 1975 – Live With The BBC Philharmonic Orchestra (2LP)

The 1975 is sinds de release van zijn titelloze debuutalbum in 2013 niet meer weg te denken uit het moderne poplandschap. Het Britse kwartet onder aanvoering van de excentrieke frontman Matty Healy heeft een druk 2023 voor de boeg: de heren zijn bezig aan een uitverkochte wereldtournee en zijn deze zomer op verschillende festivalpodia te aanschouwen, maar zijn ook de Britse ambassadeurs voor deze editie van Record Store Day. Speciaal hiervoor wordt een optreden uit 2016 met het filharmonisch orkest van de BBC op vinyl uitgebracht. The 1975 bracht dit in 2021 al uit op cd, maar zeven jaar na het oorspronkelijke (en zeer toffe!) optreden, kunnen fans het nu ook op lp aanschaffen.

PIXIES – Doolittle – Live in Brussels 2009 (2LP)

Voor de chauvinisten onder ons is er er ook een absolute must-have. In 2009 ging Pixies op tournee naar aanleiding van de twintigste verjaardag van zijn magnum opus Doolittle. Die tour hield ook halt in ons Belgenlandje, meer bepaald in Vorst Nationaal. De concertopname verschijnt nu op een dubbel-lp, waarvan de ene plaat doorzichtig groen is en de andere doorzichtig blauw.

Agnostic Front – United Blood (The Extended Session) (2LP)

Toen Agnostic Front in 1983 zijn eerste ep United Blood uitbracht, stond de groep aan de wieg van het hardcoregenre. Met tien nummers in slechts zes en halve minuut wist de invloedrijke New Yorkse band het publiek voor zich te winnen. Om het veertigjarig bestaan van deze ep te vieren, zal de band voor Record Store Day een speciale uitgave uitbrengen van de plaat die ze destijds beroemd maakte. De nieuwe uitgave is verrijkt met maar liefst acht extra nummers en het label ‘ep’ is vervangen door ‘lp’, waardoor het nu als een volwaardig album wordt beschouwd en het een echte must-have is geworden voor de liefhebbers van het genre.

Nico – Live At The Library Theatre ’80 (LP)

Inmiddels is Nico een vaste constante binnen de Record Store Day-lijstjes. De laatste releases die voor RSD werden uitgebracht, waren liveopnames en dat is deze keer niet anders. Wie Live At The Hacienda en Live At The Library Theatre ’83 vorig jaar in huis haalde, weet dat de platen niet meteen geschikt zijn voor audiofielen, daar de geluidsmix technisch allesbehalve in orde is. Juist daarom zijn deze opnames van belang, want dichter bij de imperfecte sound en de begrafenissfeer van een Nico-concert zal je niet meer komen.

Sparks – Sparks (LP)

Sparks ken je ongetwijfeld wel van zijn grote hit “This Town Ain’t Big Enough For the Both of Us”, wat ook de echte doorbraak van de band betekende. Het lied verscheen echter pas op de derde langspeler van de groep en daardoor was het ook zeer moeilijk om de eerste twee albums, waarvan er minder werden gemaakt, te vinden. Door de jaren heen bleef de fanbase van Sparks verder groeien en werden de eerste twee platen zelfs nagenoeg onvindbaar op vinyl. Precies daarom worden zowel Sparks als A Woofer in Tweeter’s Clothing opnieuw op plaat uitgebracht.

Tori Amos – Little Earthquakes – The B-Sides (LP)

Het is inmiddels al meer dan dertig jaar geleden dat Tori Amos doorbrak met haar solodebuutalbum. Nu worden ook de nummers die het album uiteindelijk niet gehaald hebben op plaat uitgebracht. Wie de deluxe-versie van Little Earthquakes op cd heeft liggen, weet alvast dat ook de B-kantjes van dit album vrij geniaal zijn. Enkel en alleen het fantastische “Song for Eric“, dat trouwens a capella is, rechtvaardigt de aankoop van deze release.

Suede – Suede Demos (30th Anniversary) (LP)

Ook de debuutplaat van Suede is inmiddels dertig jaar en ook dat wordt gevierd met een RSD-release. Toch  krijgen we hier geen B-kantjes voorgeschoteld, maar wel de demoversies van de nummers die uiteindelijk op Suede verschenen. Het is altijd leuk om het verschil tussen demo’s en het eindresultaat te horen, want dat neemt de luisteraar ook mee door het artistieke proces van een artiest. Dat we dat in dit geval kunnen doen met het iconische debuut van Suede, maakt dat alleen maar leuker.

Froukje – Als Ik God Was (7″)

Froukje is bij onze noorderburen een van de ambassadeurs van de komende editie van Record Store Day. De Nederlandse popsensatie bracht eerder dit jaar een gloednieuwe single in de vorm van “Als Ik God Was” uit, die speciaal voor RSD op vinyl verschijnt. Wat er op de B-kant staat, is misschien nog wel specialer, want dat is een bijzondere liveversie van “Een Teken”. Tijdens haar uitverkochte optreden in AFAS Live vorig jaar zong de singer-songwriter dat nummer namelijk met haar vader. Ongetwijfeld een must-have voor fans van Froukje! Helaas kan je de deze single niet aankopen, maar krijg je ze in Nederland wanneer je een andere RSD-release aankoopt, zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Verder vinden we ook nog releases van onder ander David Bowie, The Grateful Dead, David Byrne en The Doors terug op de releaselijst van RSD. We mogen gerust zeggen dat 2023 een goed jaar is voor vinylliefhebbers. De gehele lijst vind je hier terug. Het is zoals ieder jaar aangewezen om op voorhand al een lijstje op te maken, want sommige releases vliegen ongelooflijk snel de deur uit.

470 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kim Deal - "Coast"

Misschien zijn er mensen die nog nooit van Kim Deal gehoord hebben. Deal was de bassiste bij Pixies en stichtte ook haar…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 4): Sterren tellen

Vier dagen Rock Werchter, dat is vier dagen muzikaal genot, maar ook een beetje afzien. De vermoeidheid begon gisteren – althans aan…
FeaturesUitgelicht

Rock Werchter 2024: Deze acts speelden afgelopen jaar al in België en maakten indruk

Met nog minder dan twee weken te gaan kan het aftellen naar Rock Werchter 2024 nu écht beginnen. En hoewel een festival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.