AlbumsRecensies

Pretty Girl – One Night, One Time (★★★★): Breaks, idm en house om een hele zomer van te smullen

Middle Ground, de vorige ep die de Australische dj Pretty Girl uitbracht in 2021, ging volgens haarzelf over terugkijken naar het verleden en daarover reflecteren. Weinig verbazend, gezien een aanzienlijk deel ervan in de coronapandemie werd opgenomen en dat voor velen toch wel een melancholische periode was. Bij nummers als “The Only Way Out Is Through” blijkt dat laatstgenoemde eens te meer. Met haar nieuwe ep One Night, One Time wil Pretty Girl het echter over een andere boeg gooien en voornamelijk focussen op wat de toekomst voor haar in petto heeft. Dat wil niet per se zeggen dat er geen plek meer is voor contemplatie, integendeel. Er zit volgens haar namelijk voldoende pijn en verdriet verwerkt in deze ep, los van de meer optimistische insteek. De nummers “All Good” en “New Light” werden al als single uitgebracht, maar nu is het tijd om de volledige ep eens onder de loep te nemen.

In december 2021 was Pretty Girl tijdens het schrijven van haar teksten opeens op de zin ‘maybe just one night, one time’ gestoten. Dat bleef ze in haar hoofd herhalen en daaruit putte ze uiteindelijk meer inspiratie dan het merendeel van de demo’s die ze op haar computer had staan. Het zal dus niet onlogisch klinken dat “One Night” het eerste lied is van haar ep, en “One Time” het allerlaatste. Op zowat alle tracks komt er wel een combinatie van die woorden voor, waarmee die inspiratie nog eens extra hard wordt benadrukt. Pretty Girl zoekt met de intro van het album meteen de idm- en ambientsferen op, te herkennen aan haar vakkundig gekozen geluidseffecten die chaotisch over elkaar geplakt worden maar desondanks volledig juist zitten.

Er is echter jammer genoeg geen ontkomen aan het verleden, want op “Between The Trees” lijkt Pretty Girl dan toch te reflecteren over een breuk. Nu ja, het kan ook dat ze verlangt naar een soort verzoening, gezien de tekst ‘hoping that the silhouette looks just like you and me’ ook op dergelijke manier geïnterpreteerd zou kunnen worden. Het dubieuze aspect past perfect in het zweverige sfeertje van deze track, eens te meer aangemoedigd door de breaks die het geheel begeleiden. Er is niet veel afwisseling qua tekst, maar dat hoeft ook niet omdat de productie sterk genoeg voor zichzelf spreekt. De weinige lyrics worden op creatieve wijze herhaald en door de equalizer gegooid zodat het allemaal anders genoeg klinkt en bijgevolg niet verveelt.

Ongeveer in de helft van de ep zitten twee variaties van het lied “I Could”, waarvan de eerste renditie “I Could – Open Up Mix” heet. Het is een vrij rustig nummer en zit wederom boordevol floaty breaks. Hoewel het misschien iets meer gedurfd mocht hier, is het ook wel gewoon een verderzetting van het etherische kader dat Pretty Girl heeft gecreëerd. In deze track komen de woorden ‘one night, one time’ ook het meeste terug, wat ons doet denken dat deze twee nummers misschien het meest door haar hoofd hebben gespookt tijdens het maken van deze ep.

De tweede renditie, “I Could – Look Inside Mix”, gooit het over een compleet andere boeg. Hier kiest Pretty Girl resoluut voor trancy house met een vrij hoge bpm, wat een enorm stevig en dansbaar plaatje als gevolg heeft. We zien dit nog wel een zomerhitje worden. Qua tekst verschilt er niet veel van de breaks-versie van “I Could”, waardoor de inclusie van beide nummers een mooie dualiteit weerspiegelt tussen hoe het voelt om op zoek te zijn naar jezelf en jezelf uiteindelijk terug te vinden. Zoals gezegd haalde Pretty Girl die thematiek aan als inspiratie voor deze ep, iets wat eens te meer aangemoedigd wordt door de betekenis van de twee verschillende titels.

Na even goed wakker geschud te worden door het vorige nummer, is het langzaam maar zeker tijd om uit te bollen. “All Good” werd al eerder uitgebracht, maar is niets van zijn oorspronkelijke impact verloren. Pretty Girl praat opnieuw over een breuk, waarschijnlijk dezelfde als eerder, maar meer op een manier waarop ze de pijn lijkt te kanaliseren en die mee wil nemen naar de toekomst. Dat sluit ook perfect aan bij haar eigen woorden over deze ep. Al haar contemplaties tot dusver lijken de allerlaatste erkenningen te zijn van een vuur dat inmiddels gedoofd is, maar wel als vonk kan gelden voor iets nieuws. Aangezien de naam van de volgende track “A New Light” is, zou dit wel eens kunnen kloppen. Er is hier ook een duidelijke switch van breaks naar house en dus een omschakeling van kalmte naar beweging, wat ervoor zorgt dat we nog een laatste maal dat energieke mogen meemaken, zij het wel in minder extreme mate dan op “I Could – Look Inside Mix”. De tekst alludeert ook naar doen wat je moet doen, een laatste bevestiging dat Pretty Girl haar nieuwe mindset volledig heeft omarmd. “One Time”, het slotstuk van deze persoonlijke reis, keert terug naar de breaks maar voegt nog een bescheiden laagje lo-fi toe, iets dat het melancholische aspect als afsluiter mooi onderstreept.

Met One Night, One Time heeft Pretty Girl bewezen dat ze absoluut een naam is om in de gaten te houden. Op haar vorige ep Middle Ground was zowat elke track geïnspireerd door house, op “Lavender” na misschien, maar hier is duidelijk meer variatie die ook gewoon echt goed werkt. Anders is zeker niet altijd beter, hier echter absoluut wel. Alle genres die op deze ep aan bod kwamen, of dat nu breaks, trancy house, ambient of idm is, werden voortreffelijk toegepast. Het maakt ons, net als Pretty Girl zelf, zeer benieuwd naar wat de toekomst voor haar muziekcarrière zal inhouden.

Pretty Girl speelt op 1 juli een set op Paradise City Festival in Steenokkerzeel.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Between The Trees”, ons favoriete nummer van One Night, One Time, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

22 posts

About author
https://letterboxd.com/aghyari
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Channel Tres - Head Rush (★★★½): Alle muren gesloopt

Al een zestal jaar krijgen we het van Channel Tres letterlijk op de heupen. In 2018 scoorde hij met “Topdown” en “Controller”…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single KI/KI - "5 Mins Of Acid"

De kans is reëel dat KI/KI bij de doorsnee muziekluisteraar niet meteen een belletje doet rinkelen. Naam maakte de trancetechno-dj dan ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single John Summit & Sub Focus - "Go Back" (feat. Julia Church)

Wie al van John Summit gehoord heeft, denkt vermoedelijk aan de producer achter “Where You Are“. Ook wij deelden die gedachte aanvankelijk,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.