AlbumsRecensies

Angel Olsen – Forever Means (★★★½): Leuk tussendoortje

Het laatste studioalbum van singer-songwriter Angel Olsen, Big Time, is nog geen jaar oud of de Amerikaanse komt alweer met een nieuwe release op de proppen, een korte ep van vier nummers deze keer. Een nabije blik leert dat het niet om nieuw materiaal gaat, maar om overschotjes van de opnamesessies uit 2022. B-kantjes dus.

Dat is niet erg, genoeg muzikanten hebben sterk materiaal dat (onterecht) tussen de plooien van albumreleases verdwijnt. Olsen heeft zelf de neiging weinig verloren te laten gaan; zie haar verzamelaar Phases, of Whole New Mess, waarop ze haar eigen werk herinterpreteerde door alternatieve versies van de liedjes op All Mirrors te brengen.

De nummers op Forever Means zijn naar eigen zeggen niet willekeurig samengeraapt, maar hebben als overkoepelend thema het besef dat er na liefde en rouw geen eindpunt is en alles gewoon doorgaat. ‘Voor altijd, betekent nieuwsgierig blijven, jezelf nooit laten denken dat je klaar bent met leren of ontdekken, terwijl je ook probeert vriendelijk en eerlijk te zijn’, aldus Olsen.

Muzikaal bespeuren we twee soorten liedjes: de eerste drie op de ep zijn het soort broeierige, ingetogen composities die we herkennen van vroeger werk en die dus niet gepast zouden hebben tussen de Americana van Big Time. Zo bestaat het titelnummer vooral uit akoestische gitaar en de stem van Olsen. “Time Bandits” en “Nothing’s Free” zijn dan weer vrij minimale pianoballades, toch tot de saxofoon halverwege dat laatste nummer invalt.

De ep eindigt met “Holding On”, waarop Olsen vocaal nog eens durft uit te halen en het minimalisme doorbroken wordt. Een compleet andere sfeer dus, met dank aan het wat ruigere gitaarwerk en de lichtjes bombastische strijkers, die herinneringen oproepen aan All Mirrors. Uitstekend, want al is de eerste helft van de ep niet slecht, het is de tweede helft waardoor we net dat extra halve sterretje uitreiken. Tof zoethoudertje tot de volgende plaat. Als deze ep een aanwijzing is, zal die nog maar weinig Americana bevatten.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Holding On”, ons favoriete nummer van Forever Means, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Angel Olsen - "Nothing's Free"

Met Big Time leverde Angel Olsen vorig jaar nog een subliem album af. Echter blijft de Amerikaanse zangeres niet op haar lauweren rusten,…
LiveRecensies

Angel Olsen @ Het Depot: Big Time onder de indruk

Gisterenavond daalde de engel uit North Carolina neer in het Depot, met haar band en haar nieuwe plaat. Ze bracht aan stad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.