InstagramLiveRecensies

Gotu Jim @ Trix (Bar): Zelfbewust studentenfeestje

© CPU – Lieze Michiels

We kenden Gotu Jim al een tijdje als Amsterdamse memerapper van nummers als “Tweede Klas Shit” waarin nogal studentikoos ‘Ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd’ wordt gebruld. Af en toe konden we dus wel eens goed lachen met Jim Lageveens teksten over drugs en het studentenleven, of met zijn tour langs verschillende studentenverenigingen. Ook al geraakte hij bij Burning Fik, het label van Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) en Abel (Hang Youth), toch deed niets ons deze Amsterdammer serieus nemen. Begin dit jaar zagen we dat de jongeheer een nieuw album dropte en besloten we het toch maar eens op te leggen. We stonden versteld.

© CPU – Lieze Michiels

Eerst is het tijd voor labelgenoot Zeldzame, die overigens een feature op dat nieuwe album mocht inkleuren, om het publiek alvast op te warmen. Terwijl alle drugs nog moeten inkicken wordt het podium gevuld door een dj en twee mannen aan de micro. Zeldzame wikkelde een wapperend astronautendekentje rond zichzelf. Uit de boxen knallen niet zo’n spannende beats en de teksten zijn maar wat roeperig. Het enige wat ons bezighoudt, is het herhaaldelijk roepen van ‘zeldzaam’, maar ook dit wordt tot in den treure uitgemolken. Toch zit de energie goed en weten ze samen een klein feestje te bouwen.

Het echte feest is natuurlijk weggelegd voor Gotu Jim. En een feest is het zeker! De tour draait rondom Niet Geslapen Wel Gedoucht. Dit nieuwe album is veel meer dan een meme. De Nederlander rapt nog steeds over drugs, maar er kruipt een soort zelfbewust schuldgevoel in zijn teksten. Zo horen we op “AcidTab” de rapper zich wijselijk afvragen ‘Wanneer gaat dit voorbij? / Eindeloos zit ik er al in / Ik wist allang: dit is niet voor mij / Elke keer trap ik er weer in’, of op “After” ‘Weggaan op een after, dat is nooit een slecht idee / En toch wil ik telkens blijven, anders voel ik me alleen’. Deze teksten worden gretig meegezongen door een hoop jongeren die mogelijks dit sentiment delen. Het is nu eenmaal een terugkerend patroon in het post-corona nachtleven: druggebruik, ondanks dat je weet dat je het beter niet zou doen, maar je toch laat leiden door je gehele omgeving. Zij zitten overigens ook vast in hetzelfde straatje en zo wordt collectief alle remmen losgelaten.

© CPU – Lieze Michiels

Het is een pijnlijke analyse van hoe vele studenten in het leven staan, maar Jim brengt het wel op een feestelijke manier. De productie op het nieuwe album gaat weg van de oude trapbeats, maar omarmt pakweg breakbeats op “Regen” of house op “Stiekem wil ik DJ zijn”, waarbij Gotu Jim de feature van Faberyayo live zelf rapt. Deze nummers worden live gebracht met zijn twee muzikanten op allerlei synths en elektronica. Ook Jim zelf speelt soms wel eens mee. Er wordt hevig gedanst op de technobeats van “Oeh” en “Emma”. Nog meer dan meegedanst, wordt ieder nummer integraal meegezongen terwijl iedereen in alle extase op en neer springt.

Toch is er ook ruimte voor oudere, luchtigere nummers, zoals “Me Dealer Heet Mark” of natuurlijk “Tweede Klas Shit”. Ook hierop wordt erg hard meegefeest. Jim verklapt ons dat het zijn eerste show in België is en toont dan ook heel veel oprechte verbazing dat het publiek zo enthousiast is. Na afsluiter “Oranje Etiket” zit het er op en begint het publiek meteen om knaller “Ketaverse” (het memenummer van het album) te vragen. Jim vraagt: ‘Oh, dus jullie willen “Ketaverse”? Eerst nog even “Geekin” dan.’ Deze twee nummers stuwen het feestgehalte nog eens flink de hoogte in en zeker deze ketaknaller is het perfecte einde van een fantastische show.

© CPU – Lieze Michiels

Gotu Jim is niet meer langer slechts een meme, maar wist zijn succesformule sterk te verfijnen. Zowel inhoudelijk als tekstueel en productioneel zit Niet Geslapen Wel Gedoucht, wat hij nagenoeg integraal speelde, echt heel goed in elkaar. Ieder nummer, van begin tot eind, is super catchy en feestbaar, maar heeft toch een zelfbewust kantje. Het is een statement voor een generatie dat dat live maar al te graag gevierd wordt. Gotu Jim is gelukkig met zijn publiek en het publiek met Gotu Jim. Het is een welverdiende succesvolle eerste Belgische passage en dat doordat hij een boeiende groei als artiest doormaakt en tegelijk nog steeds in de studentencultuur staat.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Wannsee
Me Dealer Heet Mark
AcidTab
Regen
After
Stop Drugs (In Me Gezicht)
Tweede Klas Shit
Swapfiets
Stiekem wil ik DJ zijn
Bonky
Jam
Honderd Duizend Rondjes
D&D
Oeh
Emma
Oranje Etiket

Geekin
Ketaverse

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lionheart @ Trix (Zaal): Blaffende honden bijten niet

De West Coast is misschien wel een van de fijnste plekken om de winter door te brengen. Niet als je het aan…
LiveRecensies

Master Peace @ Trix Café: Een kort kunstje

Er wervelde gisteren een frivool briesje door het café van de Trix en dat had allemaal te maken met Master Peace. De…
LiveRecensies

We Are Open 2024 (Dag 2) @ Trix: Stevige koers vooruit

Na een succesvolle startdag van showcasefestival We Are Open tekenden we gisteren weer present voor de tweede dag. Opnieuw stond er een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.