Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Maruja – “Kakistocracy”

Uitblinken in een niche, dat is wat Maruja nu al een tijdje aan het doen is. Het viertal uit Manchester heeft dan ook al een behoorlijk parcours afgelegd met hun adembenemende fusie van jazz en punk. Het afgelopen jaar zagen we de band bijvoorbeeld aan het werk op het Rotterdamse festival Left of the Dial, waar ze niet voor niets door heel wat bezoekers getipt werd als het hoogtepunt van de driedaagse hoogmis. Het zegt veel over de uitstekende livereputatie die Maruja heeft kunnen opbouwen met zijn intense en meeslepende virtuositeit. Dat vertaald krijgen in de studio is niet altijd even makkelijk, maar de Britten zijn er op “Kakistocracy” desalniettemin weer met verve in geslaagd.

“Kakistocracy” is een fulminant slotstuk geworden van debuut-ep Knockarea, waar het viertal in zes minuten en tweeënveertig seconden ons volledig omverblaast. In het begin klinkt “Kakistocracy” nog redelijk genuanceerd en terughoudend, al voelen we wel dat het geleidelijk aan opbouwt naar een grootse catharsis. Een donkere doomwolk hangt boven ons hoofd en eenmaal frontman Harry Wilkinson zijn stembanden in gang laat treden, komt er meer en meer vaart in de single. De uithalen worden groter, de instrumenten worden strakker in elkaar geramd en met de toevoeging van het virtuoze saxofoonspel van Joe Carroll breekt het nummer echt helemaal open. Er zitten zoveel gevoelens en emoties in “Kakistocracy” dat het ons ook als luisteraar niet onberoerd laat. In plaats van voor een abrupt einde te kiezen, bouwt Maruja de spanning geleidelijk aan af om uiteindelijk in een welgekomen rust definitief uit te doven. Fenomenaal werk!

Op 5 mei speelt Maruja op Les Nuits Botanique in het gezelschap van Courting.

Facebook / Instagram / Twitter / Bandcamp

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

1767 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Left of the Dial rondt de affiche af met Lizzie Esau, Mayorga, The Early Mornings en meer!

Binnen een kleine vier weken neemt Left of the Dial de Rotterdamse binnenstad over met hun driedaagse showcasefestival. Op de poster sieren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.