AlbumsFeatured albumsRecensies

Acres – Burning Throne (★★★★): Emotionele ruigheid

Posthardcore recht uit de Engelse zuidkust: dat is hoe sommige genreliefhebbers Acres al kenden. De Britse band zag het levenslicht in 2011 en lanceerde sindsdien twee ep’s en met Lonely World een debuutalbum dat hun carrière een flinke boost gaf. Mede door die plaat uit 2019 slaagde de band er al in om met hun muziek het Europese vasteland te bereiken, met shows in onder meer Q-Factory, Willem Twee Poppodium en afgelopen december nog Kavka Oudaan.

Het debuutalbum werd eerder matig onthaald, dus was het aan Acres om met hun nieuwe werk de twijfelaars over de streep te trekken. Gewapend met 34 minuten aan uitbrengt. Een totale verassing is het album echter niet, want vijf van de tien nummers, waaronder de titeltrack, kregen we eerder al toegereikt. Die waren enorm veelbelovend en we kunnen nu al zeggen: de nieuwigheden doen zeker niet onder.

Met Burning Throne levert Acres een plaat vol emoties af. “Into Flames”, dat samen met de albumaankondiging online verscheen, vat de steeds terugkerende thema’s van verslagenheid, frustratie en lijden goed samen. ‘Into flames, I watched the life I had just burn and decay / I can’t get back all that you’ve taken from me’ doelt op de coronaperiode waarin plots alle zekerheden wegvielen en de onwetendheid of het oude leven ooit nog zou terugkeren, toenam. Die gedachte spookte ook door de hoofden van de bandleden en daaruit kwam deze track voort. Ook het onoverwinnelijke openingsnummer “Nothing.”, waaraan Garrett Russel van Silent Planet zijn bijdrage leverde, zit vol met opgekropte frustraties en knalt de plaat op majestueuze wijze op gang. De kracht en zelfzekerheid die het muzikaal uitstraalt, zit in de tekst, waarin zanger Lumber zingt dat iemand hem gebruikt heeft om er zelf van te profiteren, wat verder te zoeken.

Zo toont de Britse band dat je ook met extreem stoere muziek een heel emotionele energie kunt verspreiden. Toch zijn er ook nummers tussen al het gitaargeweld die iets logischer in dat gevoelige plaatje passen en waarop de stoomtrein even op de rem gaat staan. “Visual Hallucinations” start melancholisch en de sombere strijkers doen ons nog dieper het tranenbad in duiken. Een licht mechanisch filtertje is over Lumbers stem heen gedwarreld en doet ons terug met beide voeten op de ambientgrond belanden. Datzelfde down-to-earthgevoel krijgen we tijdens het schemerige elektrische gitaargetokkel en de huiverige vocals op “Lost In Our Own World”. De emotie druipt eraf en hoe langer je ernaar luistert, hoe beter het wordt. De keuze om het als rode lantaarn van het album te gebruiken, is dan ook heel doordacht gemaakt: de droevige noot die je bijblijft, doet nog even reflecteren op wat je zonet beluisterde.

Andere emoties komen dan weer tot hun recht in het thematische tweeluik “Burning Throne” en “Hold On”. In de titelsong gaat het over iemand die je in de steek laat terwijl je dat absoluut niet wilt, hoewel je weet dat het beter is om die persoon los te laten. Het melodieuze, hoogstemmige koor brengt een zekere koelte met zich mee en is de start van een in intensiteit toenemend nummer. Strakke riffs en fors drumwerk zijn scheer en inslag, net als bij “Hold On”, dat een soort vervolg biedt op de titelsong. De vurige stem van Lumber zingt over een personage dat weet dat het beter is om van diens partner weg te gaan, maar desondanks verlangt naar diens steun.

Burning Throne is een muziekverzameling vol schreeuwende gitaren, diepgewortelde emoties en heroïsche vocals. Klein waren ze nu ook weer niet, maar als we deze plaat beluisteren, durven we wel stellen dat de wereld dit Britse viertal nog lang niet genoeg kent. Deze plaat illustreert de ontwikkeling van de Acressound, die de perfecte balans vindt tussen het ruige, stugge hardcoregeluid en de melodieuze herkenbaarheidsfactor die ervoor zorgt dat de plaat in ons geheugen blijft ronddwalen. De hoge verstaanbaarheid van de zanger is verder ook mooi meegenomen, want dat durft bij andere bands in het genre wel eens anders te zijn. Wij zijn er zeker van dat de vlammen van de brandende troon Acres’ bereik flink zullen aanwakkeren en dat is oververdiend.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Nothing.”, ons favoriete nummer van Burning Throne, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Irken Armada - "Your Own Version of Hell"

We kunnen Irken Armada met recht een nieuwe supergroep noemen, maar dan wel in de categorie underground. De leden van het splinternieuwe…
LiveRecensies

I Prevail @ Ancienne Belgique (AB): Consistente wervelwind

We hoeven de mannen van I Prevail waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan zij die wel vaker naar hardere muziek luisteren….
InstagramLiveRecensies

LANDMVRKS @ Kavka Zappa: Modern metalcoremonument in aanbouw

LANDMVRKS is geen kleine jongen meer. De formatie uit Marseille is de afgelopen jaren geëvolueerd van eeuwige belofte naar vaste waarde en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.