InstagramLiveRecensies

“Weird Al” Yankovic @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Bad vol humor

© CPU – Lennert Nuyttens

Alfred Matthew Yankovic kreeg het meer dan veertig jaar geleden in z’n hoofd om zijn voornaam als artiest naar “Weird Al”, aanhalingstekens inbegrepen, te veranderen. Bizarre keuze zou je denken, maar daar heeft de Amerikaanse muzikant – en overigens ook producer, acteur en regisseur – alle recht toe. Zijn muziek is nu eenmaal gek, maar toch verovert hij er de wereld mee. Zijn hits, telkens satirische en grappige parodieën op succesvolle nummers van wereldartiesten, belanden keer op keer in de hitlijsten: “Eat It” (naar “Beat It” van Michael Jackson), “Amish Paradise” (naar “Gangsta’s Paradise” van Coolio) en “Like A Surgeon” (naar “Like A Virgin” van Madonna) zijn er maar enkele uit het lange lijstje.

Daarnaast kent de artiest ook een eigen, originele discografie, maar die ziet de popwereld veelal over het hoofd. Toch vertegenwoordigt die ook de helft van zijn nummers op de inmiddels veertien albums die de Amerikaan al uitbracht. Na een tijdlang bezig te zijn geweest met Weird: The Al Yankovic Story, een op Yankovic’ leven gebaseerde parodiefilm, was het na acht jaar weer eens tijd om een Belgische concertzaal te verblijden met zijn muziek. De bekende parodieën liet hij echter achter in de States: met zijn, hou je vast, The Unfortunate Return of the Ridiculously Self-Indulgent, Ill-Advised Vanity Tour gaat hij voor een intiemere show waarin de theatrale extraatjes achterwege blijven. De show bestaat uit originele Weird-nummers, maar vooraleer we die te horen krijgen, mocht Yankovic’ goede vriend, komiek en met zevenduizend stand upshows zeker even ervaren Emo Philips ons aan het lachen brengen.

© CPU – Lennert Nuyttens

Buiten de opkomst- en eindtune geen muziek dus, maar dat kon te pret niet bederven. Met zijn wervende intro ‘Belgium, I don’t have to tell you about chocolate’ gevolgd door het wegwerpen van vijf papiertjes met moppen op had hij ons direct mee in zijn verhaal. Omringd door vijf rugzakken en heuptasjes is hij het podium opgewandeld en speciaal voor de Brusselaars haalt hij zijn beste Frans boven. Philips slaagt er met weinig woorden toch in om het publiek aan het lachen te brengen en dat is natuurlijk hoe we het willen. Hij springt van het ene onderwerp naar het andere: van Kerstmis over zijn ex-vrouw tot een interview met The Brussels Times. Het sappige Engelse accentje krijgen we er gratis bij.

Om 20.35 u komen na een heldhaftige hymne de band en enkele ogenblikken later ook man van de avond “Weird Al” Yankovic het podium opgewandeld. Wat speciaal is aan deze lange tour, die al in april 2022 van start ging, is dat geen enkele zaal dezelfde nummers gepresenteerd krijgt. De veranderende setlist zorgt ervoor dat geen enkel optreden hetzelfde is, en vandaag kozen de Amerikanen om af te trappen met “Fun Zone”. “I’ll Sue Ya” volgt wat later en is meteen een van de stevigere nummers, waardoor we al wat spijt hebben dat we neerzitten. Ook de bandleden zitten trouwens allemaal op een stoeltje, waardoor de onderlinge spanning wat op een laag pitje blijft. Of dat komt doordat ze al wat op leeftijd zijn of doordat de meerderheid van de set wat kalmer is, blijft een raadsel.

© CPU – Lennert Nuyttens

Tussen de nummers door en zelfs tijdens de nummers, is er wat plaats voor humor behouden. In het begin voelen die grappen wat ingestudeerd aan, maar naarmate “Weird Al” meer in z’n element komt, drijft de spontaniteit boven. Een drumsolo van twee slagen, een ‘I hate sauerkraut’-schreeuw en een uitgebreide spoken wordintermezzo over bananenpudding, “Baby Shark” en een barista middenin een The Doorscover zorgen voor een grappige twist. Ondertussen heeft de publiekslieveling zijn accordeon erbij gehaald. Die zorgt voor wat meer variatie en mocht wat ons betreft zelfs nog iets meer geaccentueerd worden. In “When I Was Your Age” is hij afgesteld als kermisorgel, op “Nature Trail To Hell” horen we dan weer een kerkorgel.

Het verbaast ons dat de beweeglijke Yankovic zijn stoel nog niet aan de kant gooit. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar stilaan laat het publiek ook van zich horen – tot hiertoe was het enthousiaster over Philips dan over de hoofdact zelf. Met “Christmas At Ground Zero” tovert de band een kerstsong uit hun hoed, misschien wel het nummer dat ons het meest zal bijblijven. De noodlottige inhoud over het einde van de mensheid (‘We’re gonna get nuked’) wordt verpakt in een kerstbelletjesjingle en zo kunnen boodschap en verpakking niet verder van elkaar liggen.

© CPU – Lennert Nuyttens

Met “You Don’t Love Me Anymore” en “Albuquerque” volgen nog een sarcastisch liefdesliedje vol onnozeliteiten en een levensverhaal van de Amerikaan, om dan stilaan over te gaan naar de encore. Die wordt toepasselijk ingezet door Elton Johns “Saturday Night’s Alright For Fighting” en helemaal op het einde krijgen we dan toch nog een minimix van “Weird Al” z’n grootste parodiehits. Zo kunnen zelfs de mensen die niet op de hoogte waren van het opzet van deze tour tevreden huiswaarts keren.

We zagen vanavond een bescheidenere show van Yankovic’ dan we gewoon zijn. Zeggen dat het minder goed was, zou echter oneerlijk zijn, want ook in deze setting deed hij met zijn accordeon gewoon z’n ding. De staande ovatie van de helft van het Koninklijk Circus bewees dat ook dit format aanslaat en dat er ook genoeg belangstelling is voor de minder populaire nummers van de Amerikaan. De parodieën mocht hij dan wel thuisgelaten hebben; zijn humor liet hij gelukkig niet achter, en laat net dat hetgeen zijn wat onze avond in de hoofdstad kleurde.

Yankovic staat vandaag en morgen nog op het podium van 013 en TivoliVredenburg, maar we moeten geïnteresseerden teleurstellen: beide shows zijn al uitverkocht.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Fun Zone
Close But No Cigar
I’ll Sue Ya
Why Does This Always Happen To Me?
My Own Eyes
I Remember Larry
When I Was Your Age
Frank’s 2000″ TV
Dog Eat Dog
Bob
CNR
Craigslist
Nature Trail To Hell
Christmas At Ground Zero
Skipper Dan
You Don’t Love Me Anymore
Albuquerque

Saturday Night’s Alright For Fighting (Elton John-cover)
Unplugged Medley (Amish Paradise – Smells Like Nirvana – White & Nerdy – Word Crimes – Yoda)

Related posts
InstagramLiveRecensies

Keane @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Hitparade van verwachtingen en angsten

Dat Keane ondertussen thuishoort in het lijstje van de meest succesvolle groepen die het Verenigd Koninkrijk voortbracht de laatste twintig jaar, mag…
InstagramLiveRecensies

Loreena McKennitt @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Op bezoek in de kerk van McKennitt

Het is al meer dan dertig jaar geleden dat Loreena McKennitt haar doorbraakalbum The Visit op de wereld losliet. Ter gelegenheid daarvan bracht…
InstagramLiveRecensies

Parov Stelar @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Glitter en glamour

  Het afgelopen decennium bracht Parov Stelar Belgische festivalweides en tenten in beweging met zijn elektronische interpretatie van balkanswing. Het album Live…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.