AlbumsFeatured albumsRecensies

JAKOMO – Lobby (★★★★): Aan de deur van de doorbraak

De Brusselse muziekscene staat al jaren in bloei en tijdens dat groeiproces groeien sommige artiesten uit tot echte wereldsterren, terwijl anderen dan weer op het punt staan hun ware schoonheid tentoon te spreiden. Een band die we bij die laatste categorie kunnen voegen, is het drietal van JAKOMO. Absoluut onbekend is de band zeker niet, want met Fastbreak bracht ze in 2020 reeds een succesvolle ep uit, die de groep onder meer op de podia van Dour, de Botanique en de Ancienne Belgique bracht. Het potentieel werd dus al ontdekt, maar met het debuut Lobby klopt JAKOMO nu echt aan de deur van de doorbraak.

Het eerste voorsmaakje van Lobby werd ondertussen al een maand of tien geleden uitgebracht in de vorm van “Call Me Out”. Een nummer dat compleet in de trant ligt van wat we van JAKOMO kunnen verwachten en dat is broeierige, zelfverklaarde ‘suave rock’. De single bezit een lekkere vaart, tempowisselingen en een hook die blijft hangen. Ideaal materiaal dus om je plaat maanden op voorhand te teasen en perfect om het publiek te doen verlangen naar meer.

Een echte definitie van die ‘suave rock’ konden we niet meteen vinden op Wikipedia, maar wie de uitstekende opener “Wastelands” beluistert, heeft al een goed beeld over wat de Brusselaars echt bedoelen. “Wastelands” blinkt uit in zijn mysterieuze en zwoele karakter, waarbij genres als soul, rock en jazz mooi blenden. Neem daarbij de kenmerkende tempowisselingen en het flegmatieke stemgeluid van Julien Tanghe en je krijgt een geheel uniek geluid, dat we nog niet vaker zijn tegengekomen. Dat moet dan ‘suave rock’ betekenen zeker? Ben je na dit nummer nog altijd niet zeker van wat deze beschrijving met zich mee draagt? Dan kan het representatieve “Atlas” je nog wat verder helpen.

Wat JAKOMO uitstekend doet, is het scheppen van een duidelijk gekozen ongedwongen sfeer en dat gedurende de volledige plaat. Een bewuste keuze, die van de plaat een mooi geheel maakt. Die sfeer op Lobby wordt sterk gekleurd door zijn lo-fi karakter, waardoor je je meteen in een loungy omgeving waant, ontdaan van alle ruis in het hoofd. Door de straffe muzikaliteit is het ook niet moeilijk om ten volle te genieten van wat JAKOMO ons voorschotelt. Wie die beschreven sfeer ten volle wil voelen, luistert best eens naar “Wear” en “Windstopper”. Ontgoochelen doet het allerminst.

De grote kracht van Lobby is dat het van begin tot eind boeit en prikkelt. Om die reden is het op geen enkel moment saai te noemen en ben je net als bij een goede serie benieuwd naar wat volgt. Wie luistert, kan zonder problemen en meermaals na elkaar verdwalen in de plaat, zonder één moment verveelt te raken. Alle credits naar JAKOMO natuurlijk, maar producer Michiel De Maeseneer mag zeker ook niet vergeten worden in dit verhaal. Samen scheppen ze een dynamische wereld, die zich vertaalt in enorm clevere nummers.

Lobby telt elf nummers en die borduren vlot voort op het succes van Fastbreak. Een toevalstreffer kan je het daarom zeker niet meer noemen en het potentieel, dat is groot. Het is dan ook uitkijken naar wat deze mannen nog meer in petto hebben. Eén ding is zeker, de toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze Brusselaars.

Wie JAKOMO aan het werk wil zien in de Ancienne Belgique is helaas te laat, want beide shows zijn hopeloos uitverkocht. Maar geen paniek, want de band kondigde extra shows aan in onder andere de Charlatan en Trix. Hou alvast hun agenda in de gaten, want de tickets vliegen de deur uit.

Facebook / Instagram


Ontdek “Wastelands”, ons favoriete nummer van Lobby, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Olmen 2023 (Festivaldag 1): Perfecte opbouw zonder échte ontploffing

Wie vorig jaar aanwezig was, weet dat Rock Olmen een gezellig buurtfestival is, maar dan wel één dat heel erg ‘rock on’…
InstagramLiveRecensies

Lovejoy @ Trix: Gillen van plezier

Het verhaal van Lovejoy is een aaneenschakeling van succes. De band ging oorspronkelijk in de Trix Bar staan, maar nadat alle kaarten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Black Box Revelation, Whispering Sons, Noordkaap en meer voor Rock Olmen

Vorig jaar kreeg de Olmense festivalganger voor een eerste maal een volledig tweedaagse voorgeschoteld. Dat editie 2022 een succes mag genoemd worden,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.