LiveRecensies

For I Am King @ Gebouw T: Koning van de gitaren

© Tom Tronckoe

For I Am King, de koning van de Nederlandse deathcore-scene. Dat veel mensen deze band niet kennen is eigenlijk een doodzonde, al is het qua genre best wel te begrijpen. Aan het roer staat zangeres Alma Alizadeh, die met haar diepe en zware grunts de nummers een stem geeft. Voeg daar een groep hoogwaardige muzikanten aan toe en je krijgt een formatie die aan de top van de keten staat. Afgelopen week brachten ze hun nieuwste album Crown uit, dat overladen werd met positieve kritieken en lovende recensies. En nu, negen dagen nadat de nieuwste muziektelg van de familie het levenslicht zag, is de groep meer dan klaar om het live aan hun fans te laten horen door middel van een tour door heel Nederland. De tweede stop van deze tour bevindt zich in Bergen op Zoom, waar ze het poppodium Gebouw T omver blazen.

Als supportact heeft For I Am King de band Another Now kunnen strikken. De keuze hiervoor is niet zo heel gek, de bands hebben namelijk talloze overeenkomsten en sluiten hierdoor naadloos op elkaar aan. De groep heeft ook een succesvol jaar achter de rug, met een eigen tour door Nederland en een zomerkalender vol met festivals. Of 2023 even zegevierend gaat worden als het voorgaande jaargang is nog de vraag, maar onder de vleugels van For I Am King kan Another Now de komende tijd gaan schitteren.

Om klokslag negen uur galmde de eerste tonen van Another Now doorheen de zaal. Ondanks dat de mannen uit Eindhoven aftrapte met het energieke “Parallax”, bleef het aanwezige publiek stokstijf achterin de zaal staan. Dat het een zware avond voor de mannen ging worden, was een feit. Het makke publiek gaf de voorkeur aan alles vanaf een afstandje te bekijken in plaats van actief mee te doen. Aan de inzet en de kwaliteiten van de groep kon het in ieder geval niet liggen, want ondanks dat de formatie niet volledig compleet was, gaven ze wel een performance van jawelste.

Pas wanneer de frontman vroeg om te gaan zitten, kwam er beweging in de mensenmassa om het vervolgens enkele minuten later weer te zien uitsterven. Ook wanneer ouder werk als “Shijima” en “Echoes” de revue passeerden, lukte het de band niet om de zaal volledig mee te krijgen. Na nog een keer vol gas te geven tijdens “Trojan”, een van hun bekendste klappers, mocht de band na veertig minuten enigszins teleurgesteld plaatsmaken voor de groep waar het merendeel van de aanwezigen voor gekomen was.

Ondanks dat de zaal bij aanvang van het optreden van de hoofdact nog steeds niet tot de nok gevuld was, konden we al wel duidelijk proeven dat het met de sfeer in het pand goed zat. In tegenstelling tot het voorprogramma, lukte het For I Am King enigszins wel om de aanwezige toeschouwers vanaf het eerste moment volledig mee te hebben. En dat het publiek er zin in had, is duidelijk een understatement. Met het inzetten van de eerste noten van “Avarice” headbangde de zaal er flink op los en kwam er, mede door de aanstekelijke dansmoves van zangeres Alma, eindelijk leven in de brouwerij.

Waar het gros van de bands tijdens een release tour kiest voor een bataljon aan meezingers van eerdere werken, koos For I Am King om bijna het complete album te spelen. Zo passeerde onder andere het aanstekelijke en catchy “Lairs”, dat er voor zorgt dat de volledige zaal mee schreeuwde. Ook kwam “Bloodline” voorbij, ons favoriete nummer van het album dat je terug kan vinden in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify. Wanneer de drummer van de band tegen het einde van de set vroeg om een circlepit te vormen, veranderde Gebouw T voor het eerst deze avond in een broeierig slagveld. Helaas had het door het tamme publiek niet de impact van een pit die je op een doorsnee festivalweide meemaakt, maar voor het eerst deze avond was er daadwerkelijk actie in de zaal.

Net iets meer dan een week geleden bracht For I Am King dus hun derde album uit. Die nieuwste langspeler kreeg als kritiek dat het allemaal net iets te gepolijst en glad aanvoelde, iets dat live amper nog te merken was. De set die de band speelde was er een met een ruw randje, iets dat zeker zijn charme aan het optreden gaf. De groep bewees nogmaals dat het een goed geoliede machine is die de volledige set in een vlot en keurig tempo kan afspelen zonder een enkele noot te missen. For I Am King en Another Now lieten, ondanks het tamme publiek, het poppodium in Bergen op Zoom op zijn grondvesten daveren met een avond vol snoeiharde gitaren. Beide liepen ze door hun setlist met militaire precisie, wat resulteerde in een strakke show van kop tot staart. Hopelijk kunnen beide groepen het niveau die ze deze avond hebben aangetikt de gehele tour volhouden, maar met de kwaliteiten die de bands hebben is dit bijna een zekerheidje.

For I Am King gaat komende maand nog heel Nederland af. Optredens op festivals zijn nog niet aangekondigd, maar dat zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat dat gebeurt.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Avarice
Lairs
Breathe the Fire
Trojans
Prey
Invidia
In Flames
Bloodline
Barriers
This is a Warning
Forever Blind
Sinners
Disciples

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ice Nine Kills - "Meat & Greet"

Ice Nine Kills zit inmiddels al vooraan tram twee, maar denkt nog niet aan ophouden. De metalcoreband uit Boston staat gekend voor…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle A Part Of The Problem - "Drown"

A Part Of The Problem is misschien wel een van onze favoriete Nederlandse ontdekkingen van het jaar. We kwamen de jonge honden…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tenuem - "Teeth"

We konden enkele maanden geleden met zekerheid zeggen dat de Nederlandse corescene verre van dood was, toen we getuige waren van een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.