AlbumsRecensies

Allard J.J. – Under the Loop (★★★): Inspiratie is een keuze

In de jaren tachtig speelde Allard Jolles in de Amsterdamse band Claw Boys Claw, waar hij actief was als drummer. Al die tijd speelde hij ook in L’Attentat als zanger en gitarist. Door het succes van Claw Boys Claw kwam L’Attentat op het tweede plan. In 1985 verliet de muzikant dan toch Claw Boys Claw om zich volledig op L’Attentat te richten. Er verschenen enkele albums, waaronder een paar geproducet door Thé Lau van The Scene. Er werd ook getoerd, met onder andere af en toe een optreden in België, maar echt landelijke bekendheid wilde het maar niet opleveren. Ze zijn wel gekend bij een klein deel van de muziekliefhebbers van die tijd, vanwege hun geduchte livereputatie in het clubcircuit.

Tegenwoordig verdient Jolles zijn brood als hoofd van de sectie Architectuur & Stedenbouw bij het Rijksvastgoedbedrijf, een hele mond vol. Toch is muziek maken nog steeds een van de dingen die hij het liefste doet, al duurde het tot 2020 voor zijn eerste solo album Uncovered verscheen. Nu verschijnt een tweede solo-album, Under the Loop, en dat bevat weer genoeg klassieke rock-‘n-roll, garagerock, pubrock en glamrock. Muziek die we van hem gewoon zijn. Dat alles staat onder productionele leiding van Frans Hagenaars, met daarnaast een gastenlijst om U tegen te zeggen. Onder andere Jeroen Kleijn (Claw Boys Claw, Johan), John Cameron (Claw Boys Claw) en Rob de Weerd (Tröckener Kecks) spelen mee.

Jolles haalt zijn inspiratie voor nummers onder andere uit voorvallen uit zijn vele reizen naar Amerika. Zo staat een toevallige ontmoeting met een man op straat in New York aan de basis van “Are You Louie?” Een onbekende man sprak Allard aan en dacht dat hij een oude collega was waar hij twintig jaar mee had samen gewerkt. In werkelijkheid antwoordde hij ontkennend, maar op het lied fantaseert hij hoe het zou zijn als hij bevestigend zou hebben geantwoord. Het begint op z’n ZZ Tops, we zien de gitaren naar links en rechts gaan. Cameron kleurt het nummer subtiel in en Jolles probeert ook wat avontuurlijker te zingen.

Ook kleine ergernissen weet Jolles te vertalen in liedjes. “Bug Bite” gaat over mensen die zwaar overdrijven. Zijn ergernis wordt op het nummer luchtig verpakt met de vrolijk makende accordeon, bespeeld door Johnny Vain. Of het heerlijke uptempo “Block the Box”, waar hij zijn irritatie verwoordt over mensen die niet meedoen aan de huidige maatschappij. Jolles klinkt dreigend en de achtergrondzang weten van het geheel een live favoriet te maken.

“The Rebel Kind”, dat opnieuw een lekkere meezinger is, gaat dan weer over de gelijknamige verzamelplaat uit 1983, waar garagerock en psychedelica uit de jaren tachtig flinke bekendheid mee kreeg. Het was zijn eerste kennismaking met bands als The Fuzztones, The Nomads, True West en Plasticland. Ze stonden er allemaal op en waren van grote muzikale invloed voor Jolles. Op dat lied spreekt hij de wens uit dat er binnen afzienbare tijd weer zo’n stroming ontstaat. ‘Inspiratie is een keuze’, zegt Allard Jolles over het schrijven van nummers. ‘Iedere gebeurtenis of ieder idee kan omgevormd worden tot een liedje’. Bij Jolles uit zich dat dan vervolgens in drie-akkoorden-rock-‘n-roll.

Under the Loop ligt in het verlengde van Allard Jolles’ vorige solo album Uncovered. Hij slaat geen nieuwe wegen in maar stelt ons ook zeker niet teleur. Met de muzikanten die op het album meespelen was dat ook niet te verwachten. Kleijn drumt strak en sober en Cameron zit deze muziek ook als gegoten. Het zou mooi zijn als Allard J.J. dit album binnenkort ook live ten gehore kan gaan brengen met deze begeleiders, want de nummers zijn gemaakt voor het podium.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “The Rebel Kind”, ons favoriete nummer van Under the Loop, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Allard J.J. - "Under The Loop"

Hij was de eerste drummer van Claw Boys Claw in de jaren tachtig en negentig. Toen hij de Amsterdamse rockers verliet begon…
AlbumsRecensies

Claw Boys Claw - Kite (★★★½): Doet het bloed nog steeds sneller stromen

Willen we ons zelf recht in de ogen kunnen blijven kijken, dan mogen wij niet om de Amsterdamse band Claw Boys Claw…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Misty Fields lost nieuwe namen met onder andere Steve Gunn, Black Leather Jacket en Egyptian Blue

Misty Fields, het zegt je waarschijnlijk niet veel, maar dat mag geen excuus zijn. Het Nederlandse ontdekkingsfestivals vindt dit jaar plaats op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.