Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single dEUS – “1989”

© CPU – Ine Van Baelen

De evergreens van onze nationale scene zitten in hun laatste voorbereidingsfase van hun eerste album in tien jaar. Dat dEUS een tumultueuze relatie heeft met leadgitaristen wisten we al langer dan vandaag. Desondanks verklaart dat wellicht waarom Tom Barman zijn hoofdbezigheid nooit een ondermaats album afleverde. dEUS’ internationale ambitie legde ook de lat hoog voor de volgende generaties vaderlandse rockbands. De Beavis & Butthead-commentaren op “Suds & Soda” zijn bijvoorbeeld iconisch. De laatste jaren ondergroef de band een beetje zijn exclusieve status door overal te spelen, maar sinds Mauro Pawlowski terug volwaardig lid is, vaart het schip weer rechte koers. “Must Have Been New“, de eerste single uit How To Replace It, was een blij weerzien van een oude vriend.

“1989” is echter zo doordrenkt van nostalgische gevoelens dat we bijna onze zakdoeken moeten bovenhalen. Kenners weten onderhand dat 1989 het oprichtingsjaar is van de band. Van de toenmalige bezetting blijft er weinig over, maar toch verschijnt dEUS fris en monter voor de dag. De vrouwelijke achtergrondgezangen doen alle spanningen uit ons lijf verdwijnen. Wanneer Pawlowski kalm zijn gitaar laat janken, vallen alle puzzelstukken in elkaar. De ‘arrogante’ kunst- en filmstudenten van weleer zijn duidelijk volwassen mannen geworden die openlijk hun gevoelens durven uiten. “1989” is geen volgende “Hottellounge” of “Nothing Really Ends”, maar pretendeert dat ook niet te zijn. dEUS baadt daarentegen in weelderige luxe en laat geen kans onbenut om dat te etaleren.

How To Replace It verschijnt op 17 februari. De release wordt gevierd met een heroïsche terugkeer naar de Ancienne Belgische. Alle shows van 14, 15, 16 en 17 maart zijn hopeloos uitverkocht. Zaterdag 8 april is de groep een van de hoofdacts op Paaspop. Het allround muziekfestival in het Nederlandse Schijndel heeft enkel nog vrijdagkaarten in de aanbieding.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2022

Al wie Dansende Beren volgt, weet dat we dagelijks een hele reeks aan artikels over singles publiceren. Meestal dienen deze nummers als…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single dEUS - "Must Have Been New"

Ondanks dat het reeds tien jaar geleden is sinds dEUS zijn laatste album Following Sea uitbracht, is het de laatste jaren zelden…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2022 (Festivaldag 2): Kleinschalig rockfestijn

Vanwege zijn prijs-kwaliteitverhouding scheert het Limburgse Rock Herk al decennialang hoge toppen. Sinds de organisatie in 2014 het festival betalend maakte, kijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.