AlbumsFeatured albumsRecensies

Låpsley – Cautionary Tales of Youth (★★★★): De jeugd van tegenwoordig

Op haar negentiende bracht Holly Lapsley Fletcher haar debuutalbum Long Way Home uit. Een jaar voordien groeide haar single “Hurt Me” uit tot een internationale hit en werd ze al snel gedoopt tot de nieuwe Adele. Låpsley werd al op jonge leeftijd op handen gedragen, maar ook de druk op de toen nog prille nieuwkomer woog zwaar door. Ondertussen is ze 26 jaar en blijft ze haar hart en ziel in haar muziek steken. De grote hype is wat gaan liggen, want haar tweede album Through Water verdronk in 2020 door de plotse lockdown opeens in de drukte. Ze kon niet touren en zat vast in Zuid-Afrika, waar ze uiteindelijk aan haar derde album begon. Cautionary Tales of Youth zal haar niet naar haar gloriejaren van het begin brengen, maar de jeugdigheid van haar zachte electropop klinkt nog steeds verfrissend.

‘I free fall down these 32 floors and I land in your arms / That’s trust’, zingt Låpsley in het refrein op de albumopener “32 Floors“. Loslaten, het kan wonderen doen en dat hoor je ook op deze single waarop ze op lichtjes funky melodieën door prachtige elektronische landschappen schaatst. De melancholie van Through Water maakt dus weer plaats voor jeugdige en ietwat vrolijkere soundscapes, al blijft een lichte waas van tristesse in haar muziek hangen. Op het album behandelt ze namelijk niet alleen het volwassen worden, maar vooral ook een relatiebreuk die haar naar Zuid-Afrika bracht en een liefde voor het land ontwikkelde. “Dial Two Seven” is een directe referentie naar het landnummer en gaat eveneens voor een subtiele uptempo-beat, waar zelfs wat Afrikaanse elementen in werden verwerkt. Interessant wordt het ook op “Close to Heaven”, waarvoor ze samenwerkte met de Zuid-Afrikaanse Msaki, die het nummer nog een extra gelaagdheid geeft met haar prachtige strofe.

De sfeer van Låpsley’s muziek heeft nog steeds hetzelfde dromerige karakter, maar is duidelijk geëvolueerd van bedroompop naar nog meer gedetailleerde en intrigerende electronica. “Paradise” is daar een paradepaardje van dankzij een melodie die aanzet om je gedachten te verruimen. Naast synths zitten er heel wat verborgen geluiden en samples in de productie, die vooral in het refrein te horen zijn en daar telkens openbreken tot een inspirerend geheel.  De 26-jarige zangeres heeft haar muziek doorheen de jaren laten rijpen en trekt het muzikaal veel meer open dan vroeger. Zowel “Nightingale” als “War and Peace” volgen hetzelfde stramien. Ze beginnen in de eerste stofes redelijk ingetogen zoals we haar van eerder werk kennen, maar krijgen vanaf de eerste refreinen ritmische drums die leven in de muziek brengen en Låpsley’s groei als artiest meermaals onderlijnen.

“Smoke and Fire” is een van de weinige nummers die de “Hurt Me”-zangeres in Londen maakte met haar vertrouwde producer Joseph Brown, wat ook duidelijk te horen is in de identiteit van het nummer, maar daarom net ook zo opvalt op het project. De engelachtige backings hebben dat sentimentele karakter van vroeger, net zoals “Say I’m What You Need” dat ook heeft en waarbij ze het tempo helemaal verlaagt, om op een zeer minimale productie de vocals in al hun glorie te laten schitteren. Maar niet alleen in de rustige nummers lijkt ze haar gading te vinden. In “Levitate” trekt ze ons met haar meest dansbare productie tot nu toe mee op de dansvloer en mogen we verder zweven tussen de etherische synths.

Op Cautionary Tales of Youth horen we hoe Låpsley zichzelf heeft vrijgevochten als artiest en ruimer denkt dan ooit te voren. De lockdown in Zuid-Afrika zorgde er niet alleen voor dat ze even haar comfortzone verliet, maar daagde de zangeres vooral uit om verder te denken en met lokale producers samen te werken. Haar derde album is daarom een bijzonder mature ontwikkeling van schuchtere, dromerige elektronica naar boeiende, integere producties. Op twaalf nummers toont de Britse zangeres de diversiteit binnen haar eigen geluid en zet ze haar depressie en liefdesverdriet om in inspirerende electropop met prachtige teksten. De jeugdigheid van Cautionary Tales of Youth klinkt nog steeds fris en fruitig, vooral ook omdat Låpsley aan haar geluid durfde sleutelen.

FacebookInstagram

Ontdek “Smoke and Fire”, ons favoriete nummer van Cautionary Tales of Youth, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1860 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Låpsley - "Smoke and Fire"

Holly Lapsley Fletcher maakt ondertussen al een kleine tien jaar muziek onder haar artiestennaam Låpsley, maar wordt tot op vandaag nog in…
AlbumsFeatured albumsRecensies

ODESZA - The Last Goodbye (★★★½): Dansbare melancholie in de club

Odessa is een naam die de afgelopen maanden wel vaker voorbijkwam op het nieuws, maar helaas niet op de manier waarop het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Låpsley - "32 Floors"

De Britse Holly Lapsley Fletcher, of kortweg Låpsley, vastpinnen op één specifiek genre of stijl is niet de meest gemakkelijke opgave. Ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.