AlbumsRecensies

Traumahelikopter – Save Yourself (★★★): Schop onder onze kont

De Nederlandse band Traumahelikopter uit Groningen geeft ons aan het begin van het jaar een behoorlijke schop onder onze kont met nieuwe plaat Save Yourself. Het album is opgedragen aan Jan Kooi die afgelopen jaar overleed. Kooi had een platenzaak in Groningen en kon als geen ander zijn enthousiasme voor undergroundachtige muziek overbrengen op zijn klanten. Ook stond hij aan de basis van de carrières van de Limburgse band Afterpartees en ook van Traumahelikopter.

Met de energie van een stel jonge honden trappen ze het gaspedaal ouderwets flink in. Zelfs in de bochten, waar de meesten mensen het gaspedaal loslaten, houden ze het gas erop. We zouden het kunnen omschrijven als powerpop, maar dan niet de gepolijste variant. Zanger en gitarist Mark van der Ploeg, drummer Roel van Berloo en gitarist Daan van Dalen schrijven nog steeds vanuit dezelfde emotie als in het begin van hun loopbaan, maar nu met inmiddels alweer tien jaar ervaring en muzikale rijping in hun bagage. Misschien dat Van Dalen, die het album produceerde, daarom zocht naar een minder gepolijste productie om zo het heilige vuur het best tot zijn recht te laten komen.

New wave, beat, shoegaze en punkrock, het komt allemaal voorbij, maar de drijvende kracht is toch wel de melodische kwaliteit van de liedjes, in welke vorm ze dan ook worden gegoten. Met twee gitaristen en een drummer die op een ‘incompleet’ drumstel drumt heeft de band, zonder het gemis van een bassist, altijd een herkenbaar eigen geluid gehad. “Can’t Resist” knalt er in en heeft een aanstekelijk gitaarriffje wat zo van labelgenoot Mich afkomstig had kunnen zijn. Met “Leaving On Your Own” hebben we het minst stekelige nummer te pakken van het album. Dat is te danken aan de gastbijdrage van zangeres Hannah Lahaije. Dankzij haar klinkt het nummer behoorlijk radiovriendelijk, iets wat misschien wel spotten in de kerk is voor underground acts. Zij geeft “Leaving On Your Own” net dat extra beklijvend mee wat op de andere nummers mist.

Geïnspireerd door bekende bands als The Jam en The Jesus & Mary Chain, maar ook de wat minder bekende The Nerves en The Whipers, baant de band zich een weg naar de Nederlandstalige afsluiter “Geen Zon”. Zanger Mark van der Ploeg heeft met Mark Lada’s Gloden Arches al een Nederlandstalige album op zijn naam staan. Echt verrassend is deze stap dus niet, maar met die band klonk hij soms bijna Spinvisachtig. Dit nummer zien we niet zo direct op een album van de Nieuwegeiner staan.

Nergens worden we dus echt door Traumahelikopter van onze stoel geblazen op dit album. De Noorderlingen zijn een band die je vooral live moet ervaren. Vele concertgangers, ook die in Amerika, werden gegrepen door de energieke Groningers. Of het er nog zo heftig aan toe gaat als in 2014, toen bij een optreden het systeemplafond van de zaal naar beneden dreigde te komen, moeten we afwachten. Met dit album kunnen we anderzijds wel onze dagelijkse dosis adrenaline activeren.

Traumahelikopter gaat op tournee door Nederland en staat onder andere 26 januari in Paradiso in Amsterdam. Hou hun website in de gaten voor de andere concerten.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek “LEAVING ON YOUR OWN”, ons favoriete nummer van Save Yourself, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single traumahelikopter – “Geen Zon”

Traumahelikopter is op stoom. Tien jaar na de gelijknamige debuutplaat komt de band halverwege januari terug met hun nieuwste album Save Yourself….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.