Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GoGo Penguin – “Glimmerings”

© CPU – Jan Van Hecke

Het is intussen weer enkele jaren geleden dat het Britse jazztrio GoGo Penguin een langspeelplaat op de wereld losliet. Niet dat de heren uit Manchester hebben stilgezeten: tussen 2020 en 2022 passeerden een studioalbum met liveversies van oude nummers, een plaat vol remixes, een handvol singles en een volwaardige ep de revue. GoGo Penguin drukt al sinds 2012 hun stempel op het jazzlandschap door hedendaagse jazz te combineren met elementen uit elektronica, rock, triphop en klassieke muziek, en aan hun productiviteit van het afgelopen decennium zal niet snel een einde komen. Met “Glimmerings” kondigt het drietal hun nieuwe album, Everything Is Going To Be OK, aan in de kenmerkende stijl.

Doorheen “Glimmerings” komen zo goed als alle elementen aan bod die fans van GoGo Penguin met de band associëren. Het nummer opent met een minimalistische drumlijn, maar al snel komt de warme baslijn – afkomstig van een double bass of vioolbas – piepen. Een weemoedige, simpele pianomelodie kondigt het einde van de intro aan en blijft doorheen de single een organisch samenspel vormen met de andere instrumenten. GoGo Penguin steekt in veel nummers een soort opbouwende intensiteit, die ook in “Glimmerings” merkbaar is. Het technische drumspel danst vier minuten lang haast moeiteloos door, maar klinkt, in tegenstelling tot sommige van hun beste nummers, nooit neurotisch. Naar het einde toe krijgt pianist Chris Illingworth nog even de kans om te tonen waar hij toe in staat is en sluit hij het meeslepende “Glimmerings” dromerig af. Echt verbazen doet de single niet, wel is het een fijn voorbeeld van waar het trio tot in staat is en een kwalitatieve aankondiging van hun nieuwste plaat.

Everything Is Going To Be OK verschijnt op 14 april, een datum die jazzliefhebbers aller landen alvast met stip in hun agenda mogen noteren. Wie GoGo Penguin live aan het werk wil zien, kan op 8 april afzakken naar het Nederlandse Heerlen.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lao Gan Ma - "The Honey Badger"

Nadat Lao Gan Ma twee jaar geleden hun debuutalbum Bolingo uitbracht, bleef het even stil rond de groep, althans zo leek het….
InstagramLiveRecensies

Father John Misty @ Ancienne Belgique (AB): De vrijzinnige predikant en zijn koor

Chloë and the Next 20th Century was als album een even grote stijlbreuk als men kon verwachten van een artiest als Father…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Too Noisy Fish - "The Plum Blossom"

Alle liefhebbers van het zachtere jazzwerk kunnen vandaag hun hart ophalen, want het is zo ver! De nieuwe single van Too Noisy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.