AlbumsFeatured albumsRecensies

Archie X – Are You Listening? (★★★½): Een luisterend oor

Een muzikale vonk. Meer was er niet nodig tussen Charline D’Hoore en Tom Lodewyckx toen hun paden kruisten bij The Voice Van Vlaanderen. Zij was kandidate, hij is al jaren deel van de band als livemuzikant. Nadat ze wat in de studio experimenteerden, kreeg hun project steeds meer vorm en tekenden ze als Archie X bij Warner. Sindsdien haalden ze meer dan 2,5 miljoen streams op Spotify en bleven ze elkaar inspireren, met nu het debuutalbum Are You Listening? als resultaat. Daarop horen we vooral de verhalen van frontvrouw Charline, terwijl Tom de nummers van de productie voorzag.

Archie X staat voor aanstekelijke popmuziek, die vooral gemoedelijkheid zoekt in eenvoud en geen te bombastische structuren bevat. Opener “Get Up” is daarvan al meteen een schoolvoorbeeld, want het duo creëert een gezellig sfeertje waarbij het op een heel subtiele wijze nuances legt door onder andere een elektrische gitaar de richting te laten aangeven. Verrassen doen de twee er mee dus niet, want ze blijven keurig binnen de lijntjes kleuren. “Can’t Walk Away” sluit zich daarbij aan, al pakt de gitaarmelodie je wel een tikkeltje sneller mee op pad door nog meer op de voorgrond te treden. De groove werkt alvast perfect en geeft het nummer een lichte funkvibe, die de vonk iets meer laat overslaan.

Op Are You Listening? zoekt Archie X met regelmaat de rustigere oorden op. “All The Bad Things” is een gitaarballade waarin Charline ook iets ruwer klinkt in haar stem om emotie toe te voegen. Die ruwheid missen we soms op de andere nummers, want het blijkt een echte toegevoegde waarde voor de muziek, die iets te weinig wordt gebruikt. De single “To Run” lijkt op het eerste gehoor een gelijkaardig stramien als “All The Bad Things” te volgen, maar wordt door dreunende gitaren her en der uit zijn comfortzone getrokken en valt daardoor op. “Crappy Genes” geeft de hoofdrol aan de piano afwisselend met een gitaarriedel, waardoor ze hier beide werelden laten samenkomen en in de slotfase voor een sterke climax zorgen, waar Charline ook vocaal iets meer uithaalt. Het zijn de sleutelmomenten van dit debuut.

“Naive” komt eerder rustig op gang, maar het venijn van het nummer zit in de staart, waar ze wat met de structuur spelen en duidelijk inspiratie vonden bij het vroegere werk van Billie Eilish. Uiteindelijk zoeken ze een extra gelaagdheid op met een arsenaal aan strijkers die een mooie waas in het einde brengen. Archie X neemt je duidelijk mee door verschillende sferen en evolueert niet alleen tussen de nummers, maar ook in de songs zelf. “Fight Me” is misschien een van de uitzonderingen, omdat het vanaf het begin een duidelijke richting heeft en ons in de strofes zelfs wat doet denken aan Hooverphonic.

Wanneer Charline en Tom het tempo verhogen, weten ze ons het meest te overtuigen. De single “Too Bad” heeft een melodie die meteen blijft hangen en een refrein dat je vanaf de eerste keer wilt kunnen meezingen. “In Vain” is eveneens een fijne afwisseling omdat ze er resoluut breken met het geluid dat ze eerder op het album presenteerden en er toch in slagen om het in het geheel te doen kloppen. In “I Need You” vonden ze uiteindelijk een waardige afsluiter, die alle facetten van het album nog eens in een nummer samenvat. De instrumentatie ligt op de voorgrond, Charline laat haar stem op verschillende manieren horen en een lichtjes melancholische ondertoon bokst het op tegen een frivole vrolijkheid.

Met Are You Listening? vindt Archie X bij ons alvast een luisterend oor. De band experimenteert niet te veel en gaat eerder voor toegankelijke melodieën. Daardoor wordt het duo doorheen het album soms wat voorspelbaar, maar blijft het tegelijk ook interessant om te zien hoe het in de nuances het verschil maakt. Muzikaal gezien is dit debuut mooi in elkaar gestoken en worden de emoties van Charline in haar nummers kracht bijgezet door op de juiste momenten te versnellen of vertragen. Een fijn debuutalbum dus, dat zeer consistent en gedreven is, maar misschien nog dat finale sprankeltje magie mist in sommige nummers dat er live dan wel weer in zit.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Archie X - "Make You Stay"

Archie X bestaat uit twee gezichten uit The Voice van Vlaanderen. Gitarist Tom Lodewyckx maakt er deel uit van de liveband en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Archie X - "Fight Me"

Archie X heeft intussen een handvol liedjes uit, maar op een eerste ep (of lp) is het voorlopig nog wachten. Charline D’Hoore…
LiveRecensies

Archie X @ Ancienne Belgique (AB): Openbloeien

‘Een auditie om ‘U’ tegen te zeggen’, zo omschreef Koen Wauters de auditie van Charline D’Hoore tijdens The Voice. Met wat getokkel op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.