Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Mudmen – “Size Matters”

The Mudmen, ofte Belgiës gekste psychobillyband genoemd, verraste begin december vriend en jaloerse vijand met de aankondiging van hun derde langspeler Shoot To Score. Het ‘vuile broertje’ van hun tweede plaat Faster Faster liet minder lang op zich wachten (slechts zes ipv twaalf jaar) dan het vervolg op debuutplaat No Fuck, No Ride. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken dat de onderwerpen van hun songs perfect passen in de setting van een of andere lugubere horrorfilm uit het brein van Tarantino of Romero. Het genre zelf is dan weer een sluimerige en smerige mix van rockabilly en garagerock, waarbij het woord ‘waanzinnig’ komt bovendrijven als een vieze olievlek. De minimalistische orkestratie van The Mudmen (zang, e-bas, contrabas, drums) wordt vergezeld door hun expliciete teksten. Ze worden namelijk geïnspireerd door de buitensporige trashcultuur uit de Verenigde Staten, bestaande uit de gewetensloosheid, marginaliteit en nihilisme van de jaren vijftig.

Met “Size Matters” leveren The Mudmen een groezelig visitekaartje af voor hun nieuwste plaat. De boodschap is duidelijk: grootte is weldegelijk belangrijk. De besmeurde stem van frontman Filip geeft ons al een vermoeden om welk formaat het hier precies gaat. Vanaf de eerste noot surft dit nummer op een buitengewoon opzwepende rock-‘n’-roll-golf waarbij je niet kan blijven stilzitten. De sfeerschepping over iemand die de bars afschuimt om zijn opwinding te vinden, spreekt tot de verbeelding, net als de absolute waarheid dat ‘good looks’ overschat zijn. De opbouw van het nummer is net als de afwerking vlekkeloos en zelfs de obligate gitaarsolo naar het einde toe past nagenoeg perfect in dit plaatje. Trek je lederen jekker aan, smeer wat brylcreem in je haren en voor je het weet word je helemaal meegezogen in dit ontzettend intrigerende en opzwepende genre. The Mudmen blijft echter ook vooral een band die je live aan het werk moet zien om te weten te komen dat je eigenlijk altijd al fan bent geweest van dit muziekgenre.

De nieuwe plaat wordt op 4 januari op ons losgelaten en lijkt een dystopische soundtrack te worden van de opvolger van de film From Dusk Till Dawn. “Size Matters” is hiervoor alvast een interessant voorsmaakje. Hou deze jongens in de gaten in 2023!

Facebook

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

79 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Chris Isaak @ Ancienne Belgique (AB): Entertainer met een gouden stem

Eind jaren tachtig liet de Amerikaanse rocker Chris Isaak heel wat harten sneller slaan. Hij deed dat niet enkel met zijn gladde…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Louis Berry – “She Wants Me”

Ben je op zoek naar de perfecte soundtrack voor een avondje in de pub? Dan zal de nieuwe single van Louis Berry…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.