LiveRecensies

Joey Bada$$ @ De Roma: Van het beste uit Brooklyn

Het was op een druilerige woensdagavond dat de New Yorkse rapkoning Joey Bada$$ afzakte naar de Antwerpse De Roma om samen met zijn entourage de boel op stelten te zetten. Moeilijk was dat niet: een uitgelaten publiek zorgde van begin tot einde voor sfeer en maakte Joey’s derde passage op een Belgisch podium memorabel. Met het concert in De Roma sloot de rapper het eerste deel van zijn Europese tour af, maar van een gebrek aan goesting was er geen sprake.

Opwarmen was de taak van dj Saidou, maar die hebben we voor de start van de show niet gezien. Met een halfuur vertraging begon het voorprogramma dan toch en wanneer producer-dj Powers Pleasant al bij het derde liedje erin slaagt om iedereen op de grond te laten zitten, is het duidelijk dat het publiek hier is om te feesten. Na een korte intro komt ook Nyck Caution het podium op. Hier en daar verschijnt een moshpit en met zijn harde vocals brengt hij meteen wat energie in de zaal. Ondanks een overmaat aan  ‘let’s go’s’, laat Caution zich ook zonder beat gelden en ook wanneer hij wordt afgelost door Meechy Darko, lid van Flatbush zombies, gaat het ronduit hárd. Met “PRADA U” komt hij Darko één, maar tweemaal het podium op – de verwelkoming van het publiek achtte hij ‘te saai’ – en enkele nummers lang bewees Darko waarom hij een plaats heeft verdiend op de affiche met Joey Bada$$. Zijn stem herkennen we uit duizenden en een inmiddels volle De Roma werd moeiteloos meegetrokken in zijn enthousiasme.

Nadat zijn entourage de longen uit hun collectief lijf had geschreeuwd, was het tijd voor de hoofdact van de avond. Exact tien jaar geleden brak de zeventienjarige Joey Bada$$ door met zijn mixtape ‘99, maar ook op zijn zeventwintigste heeft de rapper uit Brooklyn nog niet aan kwaliteit ingeboet. Het uitgelezen moment voor een viering dus, en vieren doet hij. Met het recent uitgebrachte 2000 tourt Joey de wereld rond en zoals dat hoort, stond ook België op de planning.

Openen deed de Amerikaanse rapper krachtig. Met “Survival Tactics”, dat ook op het einde van de show terugkwam, was de toon meteen gezet. Anderhalf uur lang gaf Joey Bada$$ een bloemlezing van het beste uit zijn oeuvre; zijn set bleek een gebalanceerde combinatie van oude en nieuwe nummers, zijn energie ongebreideld en eindeloos. Perfect was de set niet: na bijna elk nummer vroeg hij het publiek of ze het naar hun zin hadden, zelfs wanneer tot in de achterste hoeken van de Roma zijn naam weergalmde. Gelukkig is er nog geen enkele rapper gestorven aan een gezonde dosis zelfliefde en na een set als deze was de liefde verdiend.

https://www.instagram.com/p/Cl4mWH4oWtK/

Want de echte ster van de show was niet zozeer Joey Bada$$, wel het publiek. Van op de eerste rij tot achter op het balkon werd zijn naam gescandeerd (‘Joey! Joey! Joey fucking Bada$$!’) en elke vraag voor interactie van het publiek werd luidkeels en zonder aarzeling beantwoord. Liefhebbers van de betere rap hingen een hele set aan zijn lippen en Joey genoot zichtbaar met grote teugen. Anderhalf uur lang cureerde hij vlotjes het Antwerpse publiek en wisselde hij af tussen harde schijven – denk aan “Paper Trail$”, “Christ Concious” of “Devastated” – en rustige nummers als “Show Me”, “Head High” en “Make Me Feel”. De rapper kent zijn publiek en wist gelukkig op de juiste momenten rust in zijn set te brengen; in een lange set als die in de Roma was het belangrijk om nu en dan eens op adem te kunnen halen.

Ook muzikaal moest Joey’s passage in Antwerpen niet onderdoen. Baslijnen weergalmden door de Roma zonder storend te zijn en ook de jazzy kanten van Bada$$’ beats kwamen goed tot hun recht, zoals in het meeslepende “Head High”. De perfecte achtergrond dus voor de rapper om zijn vaardigheden te laten botvieren. Bada$$ staat bekend om zijn oldschool invloeden en intelligente teksten waarmee hij in Borgerhout toonde waarom hij zijn reputatie waard is. Tussen de publieksinteractie door rapte hij vlotjes zijn nummers door de microfoon en op geen enkel moment in de set leek zijn energie op een lager peil te komen staan. Qua flow, rijm en scherpheid valt Joey Bada$$ niet te onderschatten en in de Roma bewees hij niet voor niets een van de grote rappers van dit tijdperk te zijn. Voeg hier nog een eerbetoon aan zijn overleden rapkompanen aan toe en je hebt de ingrediënten voor een sterke set.

Een lange, maar krachtige show dus, des te indrukwekkender gemaakt door de tomeloze energie die door het publiek raasde. Elke roep om een moshpit werd aanhoord, elke hand ging de lucht in en elke zin werd luidkeels meegeschreeuwd. Ook eindigen deden zowel de rapper als het publiek in stijl: bij de tweede passage van “Survival Tactics” flitste de lichtshow rood en blauw terwijl het publiek ‘Fuck the police’ riep, een mooie touch voor een rapper die niet bang is om de maatschappelijke ongelijkheid in de Verenigde Staten aan te kaarten. Ondanks de constante roep om meer energie was het duidelijk dat Joey Bada$$ genoot van elke seconde en, na anderhalf uur oog in oog te staan met een enthousiaste horde fans, zag hij dat het goed was.

Spijt dat je er niet bij was? Joey Bada$$ speelt vandaag nog in de Amsterdamse Melkweg, maar dan moet je er snel bij zijn.

Setlist

Survival Tactics
Paper Trail$
Hardknock
Righteous Minds
Waves
95 Til Infinity
Big Dusty
Hazeus View
Christ Conscious
Rockabye Baby
Distance (Beast Coast cover)
THE REV3NGE
Make Me Feel
Where I Belong
Brand New 911
Show Me
Head High
infinity (888) (XXXTENTACION cover)
Love Is Only a Feeling
Shine
Zipcodes
Temptation
Devastated

Survival Tactics

Facebook / Instagram / Website

Related posts
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens de Belgische en Nederlandse muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
InstagramLiveRecensies

Barbara Pravi @ De Roma: Formidabele furie

Bij het grote publiek doet Barbara Pravi nog steeds een belletje rinkelen door haar deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2021, waar ze…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ De Roma: Uitzinnig publiek, waanzinnige show

De Nederlanders lieten zich niet van hun beste kant zien op het WK voetbal, maar gelukkig boekte Nederlandstalige popster Froukje gisterenavond wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.