AlbumsRecensies

MICH – Nuts (★★★★): Weer een stapje gegroeid

De Amsterdamse band MICH (spreek uit als Mig) heeft een apart plaatsje in de Nederlandse muziekwereld ingenomen. Het is het studioproject van Pieter Jansen, beter bekend als beeldend kunstenaar Piet Parra. Jansen leerde zichzelf op latere leeftijd gitaar spelen en kreeg zoveel ideetjes, dat hij die ‘schetsen’ opstuurde naar zijn vriend Bastiaan Bosma (Aux Raus), in de hoop dat hij er wat structuur in aan zou kunnen brengen. Die knipte, schaafde, butste en husselde de ideeën door en in elkaar tot liedjes, en schreef er uiterst puntige teksten op. Elke overdaad in woord en muziek werd zoveel mogelijk tot een minimum beperkt. Zo ontstond met hulp van drummer Mick Johan en toetsenist Rimer London de band MICH. Later nog aangevuld met zangeres Sofie Winterson. Ze namen het niet als groep op in de studio, iedereen nam apart van elkaar zijn eigen instrument op. Dat zorgde voor een aparte dynamiek.

Platenmaatschappij Excelsior toonde interesse en zo verscheen in 2017 het 26 minuten durende album MICH. In 2020 werd dat opgevolgd door No, dat dan net niet de 30 minuten aantikt. Het werd omschreven als postpunk in een melancholische mix met new wave, krautrock en shoegaze.

Het nieuwe album Nuts duurt 30 minuten en deze keer is de band er in geslaagd om de nummers wat meer lucht te geven. Als een judoka, die zijn tegenstander in een houdgreep heeft, maar deze nog wel de kans geeft om af te tikken. Zo zijn er af en toe intro’s, outro’s en bruggetjes die de nummers meer structuur geven. “A Hassle” is daar een goed voorbeeld van. De basis blijft het gitaarspel van Jansen. Mick Johan heeft op zijn drumstel het tempo er weer ouderwets inzitten, maar heeft genoeg ruimte voor een drumfill hier en daar. De bas van Bosma meandert op een ontspannen manier door de nummers. Rimer London is samen met Sofie Winterson verantwoordelijk voor het melancholische gevoel van de plaat. London zorgt er met zijn keyboards voor dat er wat meer ‘vet’ op de nummers zit.

Bosma liet op voorgaande albums de nummers bijna nooit langer dan anderhalve minuut duren. “The Shelf” duurt met zijn 3 minuten daarom extreem lang voor MICH-begrippen. Er gebeurt weliswaar genoeg in het nummer om de aandacht vast te houden. Titelnummer “Nuts” heeft ook weer dat jaren tachtig laagje over zich waar de band een handje van heeft. The Cure hoor je vaak noemen als het over invloeden gaat, maar hier horen wij toch ook XTC. Sofie Winterson heeft haar plek in de band verstevigd. Haar stemgeluid valt niet meer weg te denken en is een mooie tegenhanger van de wat donkere zang van Bosma.

Nuts is als album weer een stapje gegroeid ten opzichte van zijn voorgangers. Dat komt vooral doordat de band en Jansen meer ervaren zijn geworden. Het album klinkt dieper en dynamischer. Naast Rimer London, die de albums tot nu toe produceerde, maakte de groep nu ook gebruik van de diensten van Steven van der Werff voor de geluid mix. Dat komt de dynamiek duidelijk ten goede, al blijft het in den beginne een bandje dat alles tot de essentie weglaat: op dit album zijn diepere lagen hoorbaar die het een dromerige melancholische sfeer meegeeft.

Het album is met zijn lengte net één lang nummer, al doe je ze daarmee te kort. Toch zouden wij reuzebenieuwd zijn als deze nummers ooit eens een ‘Metropole orkest behandeling’ zouden krijgen. Met onze ogen dicht horen we de blazers al, al zullen we nu wel ongelofelijk vloeken in de MICH-kerk: het zegt wel iets over hoe rijk de nummers in al hun eenvoud zijn.

MICH gaat de komende tijd op tournee door Nederland. Live speelt de band zonder Pieter Jansen en Rimer London maar met Barend Brieffies, Benny Komala en Marc Kniphorst. Op 30 december in Paradiso, Amsterdam, op 6 januari in de Zwarte Ruiter, Den Haag, 7 januari in Rotown, Rotterdam en op 26 januari in Tivoli Vredenburg, Utrecht.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sofie Winterson - "Image"

De afgelopen weken was zangeres Sofie Winterson succesvol op tournee met haar muzikale samenwerkingsproject MICH. Die tour ging langs een aantal uitverkochte…
FeaturesInterviews

Interview MICH: ‘Het is duidelijk waar onze eigen beperkingen liggen’

De Amsterdamse postpunkband MICH is aan het oefenen in hun oefenruimte. Na elk nummer blaast drummer Mick Johan warme lucht in zijn…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MICH - "A Hassle"

Twee jaar na hun laatste album is daar weer een teken van leven van de sympathieke Amsterdamse band MICH. Op 25 november…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.