Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Theudho – “Ruiters van het Rijnland”

De Gentse eenmansband Theudho bracht zijn eerste demo al in 2003 uit. Sindsdien maakt J.S., het brein achter de muziek, wat hijzelf ‘blackened pagan metal’ noemt. Gitzwarte metal met een heidens sausje dus. Dat blijkt ook “Ruiters van het Rijnland”, de eerste single van het zesde langspeelalbum Voorbij de Nevelen des Tijds. J.S.’ inspiratiebron voor dit nummer was de stam van de Cananefaten. De YouTube-beschrijving van het nummer idealiseert hen als moedige Germaanse krijgers. Zij streden in het Romeinse leger tot in Slovakije en vernietigden vele vijanden met hun lansen en paarden. Het is een clichématig en romantisch geschiedbeeld. Metalbands vallen jammer genoeg wel vaker terug op zo’n hapklare, maar weinig originele onderwerpen. Nochtans is het verhaal van de stammen van het Rijnland niet zo heroïsch. Ze waren afhankelijk van de Romeinen, hadden geen politieke macht en dienden als vervangbare strijdkrachten. Om de tekst zelf helemaal te begrijpen is het nog even wachten tot het album en de bijhorende teksten uit zijn.

Muzikaal zit “Ruiters van het Rijnland” erg strak in elkaar. Theudho vliegt er meteen in met een stevige en repetitieve riff. Wanneer J.S. begint te schreeuwen, is de compromisloze blackmetaltoon helemaal gezet. Voeg daar verder ook wat symfonische elementen aan toe en je waagt je helemaal in de Germaanse wouden. Een onverwachte gitaarsolo en een atmosferisch intermezzo creëren wat ademruimte en emotionele diepgang. Het nummer eindigt dan toch weer met de ijzersterke riff en laat zo een stevige handdruk achter.

Als Voorbij de Nevelen des Tijds deze hoogten kan aanhouden, wordt het ongetwijfeld het sterkste Theudho-album. Op een exacte releasedatum is het nog wachten.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.