AlbumsRecensies

EF – We Salute You, You and You! (★★★★): Postrockhelden keren terug door de grote poort

Het Zweedse EF heeft ondertussen ondertussen al meer dan vijftien jaar dienst op de teller staan. De groep uit Göteborg lastte sinds 2018 een pauze in waarvan de termijn niet bepaald was. Het persoonlijke leven van de leden werd even op de eerste plaats gesteld. Er werden verschillende gezinnen gesticht, huizen gekocht en een bandlid startte een succesvolle onderneming. De pandemie zette echter de leden terug aan om de draad terug op te nemen en aan nieuwe muziek te werken. Ruim zes jaar na hun vorig album Vāyu is de band nu verheugd om hun nieuwe telg We Salute You, You And You! met de wereld te delen.

Voor degenen die nog niet vertrouwd zijn met het oeuvre van de Zweden, het bevindt zich op een kruispunt van bands als Explosions In The Sky, Mogwai en Godspeed You! Black Emperor. Het doel van de band is om veelzijdige postrock te creëeren die alle aspecten van het genre tentoonstelt en de grenzen ervan af te tasten. Zo wisselen zij hardere, agressieve stukken moeiteloos af met breekbare en meeslepende melodieën. En dat is in deze nieuwste telg niet anders. Zelf omschrijven ze We Salute You, You And You! als een viering van de grandeur van postrock.

Een statement die ze reeds van het eerste nummer op het album waar maken. “Moments Of Momentum” duurt nog geen vier minuten, wat erg kort is voor de Zweden. Toch omvat het veel en zet ze de toon voor een ijzersterk album. Met een vrolijke piano wordt deze sneltrein in gang gezet. Door de heel erg snelle opbouw neemt het nummer ons meteen bij de keel en wordt snel al een donkere sfeer gecreëerd. De hoeveelheid van instrumentatie zorgt ervoor dat het erg vol en groots klinkt. Een lijn die over het volledige album wordt doorgetrokken.

Opmerkelijk is dat alle nummers zang bevatten. De focus ligt echter wel nog duidelijk op het creëeren van een verhaal dat verteld wordt door de instrumentatie. De filmische sfeer die wordt geschept is de basis, waar als afwerking wat zang aan wordt toegevoegd. Hoewel dit reeds de negende release is van de band, komen ze wel op de proppen met iets nieuws. Tijdens “Chambers” en “Hymn Of …” maken ze gebruik van screams. Verschillende muzikanten van de band kennen hun roots in de hardere genres. Bij “Chambers” horen we bij momenten mooie invloeden van bands als Touché Amoré.

Het hoogtepunt van het album is “Hymn Of …”. Het nummer is met z’n ruim negen minuten een uit de kluiten gewassen song. Zoals het een geweldig postrocknummer betaamt, wordt er op een fantastische manier opgebouwd naar een vol, groots klinkend einde. Wat begint met een sombere gitaarriff, wordt stelselmatig aangevuld door tal van instrumentatie. Naast de gebruikelijke ingrediënten zoals basgitaar, drum en gitaar, zijn in dit lied zelfs blazers vertegenwoordigd, die op fantastische manier zijn ingewerkt. Ook de viool krijgt een gegeven moment een hoofdrol toebedeeld.

De verscheidenheid van het album zit hem voor een groot stuk in de verscheidenheid van de instrumenten en de rol die ze krijgen toebedeeld. Zo is in “Wolves, Obey!” een hoofdrol weggelegd voor de basgitaar die het nummer z’n kracht en tempo geeft die essentieel is voor het zwepende begin. “Nio” is dan weer weggelegd voor de piano. Het absolute breekbare rustpunt duurt slechts ruim twee minuten, maar is wel de volledige duur genieten en zachtjes wegdromen.

De Zweden besteedden veel aandacht een de volgorde van de nummers op We Salute You, You And You!. Elke song start in dezelfde sfeer als de vorige die eindigde. Adele kreeg het voor elkaar dat je haar laatste album niet kon shufflen en enkel op volgorde kon beluisteren. We raden aan om dat met deze nieuwe van EF ook te doen. Begrijpelijkerwijs had het kwartet noch de macht, nog de zin om iets dergelijks bij de streamingdiensten af te dwingen, maar het had wel een meerwaarde gevormd.

Er zijn weinig zaken waarvoor we de pandemie dankbaar zijn, maar dat deze er mede voor gezorgd heeft dat EF opnieuw de draad heeft opgepikt is er toch een van. Met een gevarieerd en ijzersterk album zullen ze niet enkel de oude garde fans weten te plezieren, maar zullen ze ongetwijfeld nieuwe zielen mogen verwelkomen in hun fanclub. Wie de band live aan het werk wil zien, kan op 20 november 2022 terecht in de Muziekodroom in Hasselt.

FacebookInstagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Explosions in the Sky - End (★★★½): Vooral een verderzetting

Explosions in the Sky maakt al meer dan twee decennia postrock voor mensen die eigenlijk niet van postrock houden. Ze keerden immers…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Explosions In The Sky - "Loved Ones"

In een wereld waar muzikale landschappen veranderen en evolueren, blijft Explosions In The Sky, Texaanse meesters van grootschalige instrumentale postrock, standvastig aan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Explosions In The Sky - "Moving On"

Met het langverwachte nieuwe album dat nog geen maand van ons verwijderd is, heeft Explosions In The Sky daaruit het volgende nummer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.