Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Glen Hansard – “Take Heart”

© Mikolaj Rotowski

Het is altijd fijn om een muzikaal teken van leven te krijgen van Glen Hansard. Na een noodgedwongen annulatie van zijn concerten op Belgische bodem om familiale redenen bleef het een tijd stil rond de Ierse bard, tot nu. Deze nieuwe single is echter een ietwat vreemde eend in de bijt, omdat het niet bedoeld is als terugkeer door de grote poort of als voorloper van een nieuw album, maar eerder om geld in te zamelen voor een Ierse non-profit die geld inzamelt voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Hansard raakte geïnspireerd voor het nummer tijdens een tourstop in New York afgelopen februari toen hij beelden zag van de legendarische Patti Smith die op bevlogen wijze de mensen opriep om de moed erin te houden. Bij zijn terugkeer naar Ierland ontmoette Hansard twee gezinnen van vluchtelingen die gesteund werden door zijn buurvrouw Marina. Hun verhalen en de woorden van Patti Smith legden de kiem voor dit nieuwe nummer. Glen zelf omschrijft ‘’Take Heart’’ als een kleine bloem die geplant wordt aan de voet van al die verwoesting, een gebed dat in de grote wolk van goede wil gestuurd wordt die momenteel over de hele wereld heerst voor de slachtoffers van deze brutale oorlog.

Een nummer als dit, gemaakt met de beste intenties, aan een kritisch oordeel onderwerpen kan makkelijk cynisch gaan aanvoelen, maar gelukkig kunnen we ‘’Take Heart’’ gemakkelijk omschrijven als een kleine, warme knuffel. Het is een eenvoudige warme folksong die Hansards roots als straatmuzikant duidelijk naar voor brengt, en die naar een hoger niveau wordt getild door de authentieke boodschap achter het nummer. Op een zachte gitaar, vergezeld van zijn karakteristieke stem, verweeft Hansard zinnen uit de speech die hem wist te inspireren met verwijzingen naar Marioepol en de Donbas. De toon is er eentje van melancholie naar betere tijden en de hoop naar een terugkeer. 

Het lied krijgt een rauw extra kantje door het gebruik van drie Oekraïense achtergrondzangeressen die samen met Markéta Irglová voor een haast etherisch aanvoelend achtergrondkoor zorgen. De dames op de achtergrond geven het simpele, mooie nummertje dat als basis dient iets bevreemdends mee, bijzonder passend voor de tijd waarin we leven. De tekst die de vrouwen in hun moedertaal zingen laat zich ruwweg vertalen als: “Keer terug naar me, keer terug naar me onbeschadigd.” ‘’Take Heart’’ mag als nummer dan wel klein en simpel zijn, de boodschap en de goede bedoelingen erachter zijn des te groter.

FacebookInstagramWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Patti Smith, Brittany Howard en Cat Power Plays Dylan '66 naar Cactusfestival 2024!

Met de bekendmaking van The War On Drugs als eerste naam deed Cactusfestival ons hart dinsdag al wat sneller kloppen en daar…
LiveRecensies

Glen Hansard @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Altijd rake folkrock

Met All That Was East Is West Of Me Now bracht Glen Hansard dit jaar een prima album uit. Het was voor de…
LiveRecensies

Patti Smith @ Festival des Libertés (Theater van de Franstalige Gemeenschap): Hommages troef

Het Brusselse Festival des Libertés had er met onder andere Dominique A en Omar Souleyman al enkele muzikale kleppers opzitten, maar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.