AlbumsRecensies

Totally Enormous Extinct Dinosaurs – When The Lights Go (★★★): Melancholisch dansen

Met slechts twee albums in tien jaar tijd zou je wellicht kunnen stellen dat de Britse producer Totally Enormous Extinct Dinsosaurs niet de hardst werkende man in de muziekwereld is. De prijs voor de meest absurde naam in de scene verdient hij misschien wel, maar toch zou het niet eerlijk zijn om te doen alsof hij de afgelopen tien jaar van de aardbol was verdwenen. Naast zijn solowerk werd T.E.E.D. regelmatig gecontacteerd door interessante artiesten om hun werk onder handen te nemen voor een persoonlijke remix. Zo klopten onder andere Foals, Disclosure en Jessie Ware op zijn muzikale deur en werkte hij eveneens samen met collega’s zoals Bonobo en Boys Noize. Met maar liefst zeventien tracks op de teller, waarvan vijftien volwaardige songs en twee intermezzo’s, dient het nieuwe album When The Lights Go zich aan als een stevige brok. Neem alvast de tijd om een uurtje te dansen met dinosaurussen in plaats van met beren.

Het gevoel van geleefd te worden door zijn platenmaatschappij deed de man, meer dan goed was, naar de drank grijpen. Ondanks een verhuizing van Londen naar het zonnige Los Angeles, probeerde hij daar zo veel mogelijk onder de radar te blijven en alles weer in eigen handen te nemen. Gedurende die hele periode schreef hij maar liefst meer dan honderd tracks waaruit hij er uiteindelijk zeventien kon selecteren voor zijn nieuwe worp. Elke song kan je – naar eigen zeggen –  categoriseren als een liefdeslied, of het nu gaat over een toxische relatie of over het proberen volhouden als koppel in het hectische en veeleisende nu. Neem nu bijvoorbeeld “Blood In The Snow”, muzikaal gezien een van de eerste nummers op de plaat waarin we duidelijk meegenomen worden in het zweverige universum van Orlando Higginbottom, maar tekstueel met een diepere laag.

Met een vette knipoog naar de eighties opent “Crosswalk” de debatten. De aanstekelijke, maar weinig vernieuwende beat komt gemakkelijk binnen en de synths doen het nodige werk om je een eerste keer in beweging te brengen. Op “Blood In The Snow” experimenteert Orlando Higginbottom, zoals de Brit alledaags door het leven gaat, gelukkig wel en neemt hij ons een eerste keer mee in zijn zweverige universum. Het nummer heeft geen uitgesproken climax, maar heeft dat misschien ook niet meteen nodig.

De dansbenen worden een eerste keer op de proef gesteld op “Never Seen You Dance”. De uptempo drumloops en vrolijke synthriedel missen hun doel niet en geven de song een uitermate catchy kantje. Ook “Forever”, maar vooral titeltrack “When The Lights Go” borduren verder op hetzelfde elan en steken behoorlijk wat pit in de plaat. Toch bekruipt je eerder een melancholisch gevoel tijdens het beluisteren van het volledige album. In het afgelopen decennium moest Totally Enormous Extinct Dinsosaurs dan ook op zoek naar zichzelf nadat zijn dj-carrière een rotvaart nam na de release van zijn debuutplaat.

Om nog meer baas te zijn over het hele proces en zodoende over zijn eigen inkomsten, verschijnt When The Lights Go tevens op het eigen label van Higginbottom. Hiermee hoopt de ondertussen 36-jarige Brit aan te tonen aan de komende generatie producers en artiesten dat ze niet eerst in de val hoeven te lopen van de grote platenmaatschappijen om zo onder een constante druk te moeten presteren.

Op het volledige album zal je enkel de stem van de producer terugvinden. Vocaal gezien past het absoluut allemaal in het plaatje, maar kan je niet meteen spreken van een stem met hele grote diepgang. Dat de man in de aankomende tour er een heuse liveshow van wil maken, zet zijn ambitie enkel maar kracht bij. Toch slaagt T.E.E.D. er niet in om naar het einde van het album onze concentratie volledig vast te houden. De songs beginnen allemaal iets te veel op elkaar te gelijken en de formule van dromerige synths in combinatie met zijn falsettostem lijkt niet eindeloos. Af en toe beroep doen op andere artiesten die de vocals voor hun rekening nemen in de toekomst zou niet misstaan.

When The Lights Go is een sfeervol synthpopalbum met enkele mooie uitschieters, maar had gerust wat ingeperkt kunnen worden qua aantal songs. Wie Totally Enormous Extincts Dinosaurs aan het werk wilt zien kan op 21 oktober terecht in de Melkweg in Amsterdam tijdens het Amsterdam Dance Event.

FacebookInstagramTwitterWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonobo & Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "6000 Ft."

Outlier begon in 2019 als een dj-tour waarmee Bonobo door Amerika trok. Hij wou testen of het merk dat hij in gedachten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonobo & Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "Heartbreak"

Bonobo heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten. Ondanks dat er heel weinig originele muziek van de man te vinden was, heeft…
Nieuwe singles

Nieuwe single Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "Don't You Forget About Me"

Totally Enormous Extinct Dinosaurs is terug met nieuw werk. De man(nen) achter hipster-before-even-hipster hit “Garden” uit 2012 brengt met “Don’t You Forget…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.