InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 1): Stevige beats, snedige lyrics en een dikke streep reggae

© CPU – Kris Kellens

Na de kleinschalige corona-editie vorig jaar mochten de poorten van de Grote Kaai in Lokeren eindelijk terug open voor het grote publiek. Ook dit jaar serveert het tiendaagse stadsfestival een mooie en gevarieerde affiche met voor elk wat wils. Zo kan je er later deze week nog onder andere Kings of Leon, Kraftwerk of Snow Patrol aan het werk zien. Op de eerste dag zagen we alvast hoe enkele West-Vlamingen, een Jamaicaan en de koning van Brussel de festivalsfeer terug naar Lokeren brachten.

Chuki Beats

© CPU – Kris Kellens

Nu Sporting Lokeren vertoeft in lagere voetbalklassen en je ook niet eeuwig kunt pronken met Lokerse paardenworsten, is er gelukkig een nieuw exportproduct waar de stad aan de Durme mee kan uitpakken. Rasechte Lokeraar Chuki Beats kreeg de eer om de 47e editie op gang te trappen. Van achter zijn draaitafel en geflankeerd door twee medekompanen werd de show eerder rustig geopend met enkele nummers van zijn recentste langspeler cozy tapes. Pas toen een technisch euvel werd opgelost en Yung Mavu uit de coulissen verscheen, kwam de set in een hogere versnelling. Het tempo werd echter al snel teruggeschroefd toen ook Charles haar zoetgevooisde lyrics kwam draperen over het klanktapijt. De beats heeft hij absoluut onder de arm, maar aan het podiumgebeuren kan nog gewerkt worden. Een nipt gewonnen thuismatch voor team Chuki Beats.

Joost 

© CPU – Kris Kellens

De meerwaardezoeker van de eerste festivaldag vond je omstreeks 20u30 niet terug op de Grote Kaai. Gelukkig is dit ook niet het publiek waar Joost op mikt. Met zijn hardcorebeats en opzwepend geschreeuw kreeg de vierentwintigjarige Nederlander zijn doelgroep, de huidige generatie jongeren, moeiteloos mee in zijn verhaal. Hits als “Wachtmuziek” en “Ik Wil Je” passeerden in sneltempo de revue en werden woord voor woord meegescandeerd door de fans. Moshpits, handjes klappen of flarden van Crazy Frog; alles kwam aan bod in deze bevreemdende vijfenveertig minuten en de aanwezige fans deden vlijtig mee. De kermis verhuisde even van de markt naar de Lokerse Feesten dankzij het enthousiaste en gekke optreden van Joost.

’t Hof Van Commerce

© CPU – Kris Kellens

De generatieswitch in het publiek was duidelijk merkbaar toen de ervaren rotten van ’t Hof Van Commerce het podium betraden. Met een broek vol goesting trapte het trio zijn enige zomershow op gang. “Stuntmann” en “Izzegem” staken het vuur aan de lont, maar vooral in het tweede deel van de set gingen de hoofden steevast op en neer. “Kom Maar Ip” is ondertussen Vlaams erfgoed geworden, maar vooral het spelplezier moet je deze heren nageven. De beats van DJ 4T4 in combinatie met de gevatte teksten van Dommestik en Levrancier bleken ook na ruim vijfentwintig jaar nog steeds te werken.

Damian Marley

© CPU – Kris Kellens

Van West-Vlaanderen naar Jamaica, het is maar een kleine stap moet de organisatie gedacht hebben bij het boeken van Damian Marley. Na een lange instrumentale intro en aangekondigd door zijn eigen MC betrad de meeste succesvolle ‘zoon van’ de mainstage. Dankzij het vroeg prijsgegeven “Make It Bun Dem” rolden de reggaevibes over het terrein en na het verkoopspraatje voor “Medication” verspreidde zich al snel een zoete geur boven de opgekomen fans. Ondanks het feit dat Damian Marley al even geen nieuwe muziek op de wereld losliet, kan hij wel putten uit een mooi arsenaal aan goede nummers. Een hommage aan zijn vader vond dan weer plaats in een doorleefde versie van “Get Up, Stand Up” en grootste hit “Welcome To Jamrock” zorgde voor een mooie afsluiter van een sfeervolle set.

Zwangere Guy

© CPU – Kris Kellens

Bij zijn vierde passage op de Lokerse Feesten kreeg Zwangere Guy de eer om de eerste dag af te sluiten. Of moeten we zeggen professioneel de boel af te breken? Met een set waarbij je meermaals naar adem moest happen, iets waar de Brusselaar nooit last van heeft, kreeg Lokeren meerdere uppercuts te verwerken. Geen franjes op het podium, de muziek en de lyrics spreken wel voor zich. Een emotionele en eerlijke Guy was duidelijk dankbaar voor deze gelegenheid en bracht meerdere shoutouts naar beatmaker Chuki Beats. Hij knalde enkele tracks met zijn vrienden van STIKSTOF door de boxen en gaf je enkel de kans om even te bekomen tijdens het rustpunt “Beter Leven” en “Gorik pt.1”. De fans aten uit zijn hand en tegen het einde van de set lag Lokeren in de touwen.

Deze gevarieerde eerste dag van de Lokerse Feesten bracht nog niet de grote massa op de been, maar de aanwezigen genoten zichtbaar van de strakke beats en snedige lyrics op de Grote Kaai. De Lokerse Feesten gaan nog door tot en met volgende zondag 14 augustus. Tickets voor verschillende dagen zijn nog steeds beschikbaar en vind je hier.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Joost @ Lotto Arena: Een keizerlijke lach en traan

Joostmania: het is een begrip dat je de mainstageplakker van Pukkelpop en Lowlands niet meer moet uitleggen. Deze zomer ondergingen die festivals…
InstagramLiveRecensies

’t Hof Van Commerce @ Nelson Mandelaplein Kortrijk: Efkes grodder dan Jezus

Velen zullen beseft hebben dat ze officieel een oude kloot waren geworden, toen ze zagen dat En in Izzegem, de debuutplaat van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joost - "Droom Groot"

Het zou heel goed kunnen dat je de muziek van Joost Klein niet goed vindt, maar het is heel moeilijk om iets…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.