AlbumsRecensies

Dune Rats – Real Rare Whale (★★★½): Het is altijd weekend en zomer met Dune Rats

Australië heeft een rijke geschiedenis in het exporteren van zomerse punk-achtige deuntjes van een blijkbaar bodemloze put, die maar talentrijke bands blijft uitspuwen. Stuk voor stuk maken ze allemaal gebruik van de rauwe punkakkoordenprogressies met aanstekelijke refreinmelodieën die je elke keer weer blij maken als de spreekwoordelijke oorworm van down under terugkomt. Als er één band is die deze stijl tot in de perfectie gevormd heeft, dan is het wel Dune Rats.

Real Rare Whale opent met een verre Australische stem die zegt: ‘Alright, time for some fun!’ en dat is precies waar je voor staat. “LTD”, een afkorting die staat voor living the dream, trapt het feest op een heerlijk pakkende manier af als zanger/gitarist Danny Beus, drummer BC Michaels en bassist Brett Jansch “LTD” zingen tot het zich permanent in je brein genesteld heeft. “Dumb TV” en “UP” zetten de levendige en pittige melodieën, die een glimlach op je gezicht toveren, voort. Er is een echt Aussie-charme aanwezig in de schrijfkunst van de band, dat je altijd gelukkig maakt.

Dune Rats tackelt graag onderwerpen die te maken hebben met het veranderen van de wereld, maar het pakt even goed thema’s als verliefdheden onder tieners aan of het stereotype favoriete tijdverdrijf van Australiërs om de hele dag te drinken. Gooi ze allemaal in de mixer en we mogen gerust zeggen dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een typisch Dune Rats-album. Al merken we wel op dat tijdens Real Rare Whale de band zich meer gaat verdiepen in de punky kant van zijn sound, maar dit doen de mannen natuurlijk niet zonder zich kostelijk te blijven amuseren. Als een kind dat een overdosis suiker binnengespeeld heeft en compleet loos mag gaan in het ballenbad van Ikea; het is die energie die je vooral terug zal vinden op dit album. Dit gecombineerd met de athermische refreinen die je ontegensprekelijk in beweging krijgen.

“Pamela Anniston” is precies wat je denkt dat het is: vanuit het perspectief van een 17-jarige brengt het de verheven verliefdheid op Baywatch-ster Pamela Anderson en Friends-icoon Jennifer Anniston in kaart. “Space Cadet” neemt het dan weer op tegen de wereld en hoe we die kunnen veranderen, maar eerst moet je de afwas doen. Het grijpt vreugdevol terug naar de dagen dat we dachten dat alles mogelijk was, ondanks dat we je klusjes moesten doen. “Drink All Day” is het meest punky nummer op het album en geeft de bemoedigende boodschap dat als je de hele dag gaat drinken, je er best ’s ochtends aan begint.

Het muzikale hoogtepunt ligt wat ons betreft echter perfect in het midden van de plaat met de vooruitgeschoven single “What a Memorable Night”. Het is de perfecte soundtrack wanneer het werk erop zit op vrijdagmiddag en je klaar staat voor een avondje stappen. Danny Beus schreeuwt af en toe eens, maar doet ons vooral herinneren aan de onvergetelijke avonden die we gehad hebben alhoewel we er eigenlijk niks meer van herinneren. Het is Dune Rats op zijn best met scheurende gitaren en een refrein dat zo catchy en glad is als een paling.

Dit trio van Australische punkers, liefkozend ook wel eens de Dunies genoemd, volgt Hurry Up And Wait uit 2020 op met een album dat hen op hun punkiest en grappigst laat ziet. Ze hebben de reputatie absoluut gek te zijn, maar hun nieuwste worp zorgt ervoor dat ze de lat hoger leggen met het snelste en meest krankzinnige album dat ze ooit hebben gemaakt. Ze klinken heerlijk verfrissend en authentiek en het is altijd genieten als je een band hoort die zichzelf niet al te serieus neemt maar gewoon luid en hard willen rocken.

Voor je het goed en wel beseft ben je aanbeland bij “If This Is The End” dat het album energiek afsluit maar tegelijkertijd motiveert er opnieuw aan te beginnen en jezelf nogmaals trakteert op een luisterbeurt. Het lijdt geen twijfel dat dit album er eentje is om je te helpen al je remmingen te verliezen en plezier te hebben. Real Rare Whale is een down to earth feel good album dat ongetwijfeld een plekje in ieders hart zal verdienen. Simpel gezegd, de Dunies hebben het weer gedaan.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dune Rats @ Trix (Bar): Bende ongeregeld in het kwadraat

Met een groot arsenaal aan nummers over marihuana en bier, weet je dat een show van Dune Rats wild kan worden. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dune Rats - "UP"

Dune Rats dook even in zijn hol, nadat het eind 2020 het heerlijke “Too Tough Terry” uitbracht. Voor 2021 op zijn eind…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dune Rats - "Too Tough Terry"

Begin dit jaar verscheen de derde studioplaat van Dune Rats, maar uitgeschreven zijn ze bijlange nog niet. Met Hurry Up And Wait…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.