AlbumsRecensies

Tuff Bear – Tuff Bear’s Picnic (★★★): Dutjes en dansjes op het picknicklaken

De Engelse Theo Vernon leerde op zijn vijf jaar al piano, cello en tuba en hij zat in het koor. Muziek is nooit uit zijn leven verdwenen, maar pas tijdens pandemie borrelde het té hard. Op 22-jarige leeftijd brengt hij onder de naam Tuff Bear een eerste ep uit. Tuff Bear’s Picnic is een echt pandemieplaatje. Bijna als vanzelfsprekend gaan de nummers over het verlangen naar menselijke verbondenheid, maar Theo brengt ook het picknickconcept in verband met de lockdowns. De picknick is een letterlijke referentie naar dé lockdownactiviteit, maar staat ook symbolisch voor de intimiteit die nu teruggekeerd is.

Het eerste nummer “Picnic” begint met een sample van een kinderliedje uit 1932, “The Teddy Bear’s Picnic”. We horen vogels fluiten en ook Theo zingt ons wakker met lalala’s. Onder een groovy gitaar en synths begrijpen we de boodschap: ‘Kom, we gaan picknicken!’ Gezellig. Het feit dat Tuff Bear op een ep plaatsmaakt voor een artistieke opening wijst erop dat hij oog heeft voor detail en doordachtheid. De kern van de plaat bestaat uit droompopnummers. “Talk to You” is daarin wat leeg en slaapverwekkend, maar het speelse “Not Very Well” trekt opnieuw je aandacht. Het is een heel repetitief nummer, maar bij elke herhaling van het refrein kruipt het ritme dieper in je dansvezels.

“The World’s First Trillionaire” is vervolgens weer heel dromerig. Het is een soort intermezzo waarbij Theo een fantasieverhaaltje vertelt aan zijn gasten, luisterend vanop het picknicklaken, de een al wat aandachtiger dan de ander. Het laatste nummer heet dan ook toepasselijk “Wake Up”. Daar wordt duidelijk dat Tuff Bear inspiratie (en naar eigen zeggen ook troost) haalde uit de uptempo disco van de jaren zeventig. Zo eindigt Tuff Bear’s Picnic niet met een after-dinner dip, maar wel met een smaakvol hoogtepunt.

Op deze ep zien we Tuff Bear lekkere broodjes smeren. Af en toe doet zijn dromerige stem ons wegdommelen, maar dan schudt hij ons net op tijd weer wakker met funky discosynths en een dansbaar ritme. De doordachte manier waarop Tuff Bear zijn muziek in verband brengt met de wereld rondom hem maakt ons benieuwd naar een vervolg.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.