AlbumsRecensies

Momma – Household Name (★★★★): Klaar voor de grote doorbraak

Na een periode van twee jaar brengt de band Momma hun langverwachte album Household Name uit. De band, geleid door de twee zangeressen/gitaristen Etta Friedman en Allegra Weingarten, begon aanvankelijk als Friedmans soloproject. Weingarten sloot zich aan toen het paar elkaar ontmoette tijdens de middelbare school waardoor hun geluid begon uit te breiden. Nadien vervolledigden bassist Aron Kobayashi Ritch en drummer Zach CapittiFenton de band. In 2018 brachten ze hun debuutalbum Interloper uit en twee jaar later hun tweede langspeler Two of Me. Platenlabels waren dol op Momma en reageerden vol lof over hun conceptalbum Two of Me. In het algemeen werden ze geprezen als the next big thing. Het album was grotendeels geïnspireerd door Yerington, een stadje met 3000 inwoners op de teller in het westen van Nevada waar Friedman familie heeft. Dat soort beelden van onder andere de plaatselijke kroeg is ook aanwezig op het nieuwe album van Momma. Hoewel de leden erkennen dat die tijd ver verwijderd is van hun realiteit als opkomende muzikanten in de muziekindustrie.

De release van Household Name valt samen met het begin van een nieuwe fase voor de band. Friedman en Weingarten hielden de groep bij elkaar terwijl ze op de universiteit zaten en nu staat het tweetal te popelen om van muziek hun belangrijkste prioriteit te maken nu ze allebei klaar zijn met school. Household Name is zonder twijfel het beste werk van de groep. Dit bovenop wazige, galmende gitaarakkoorden die hun grunge getinte geluid verbreden zonder de randen ervan af te zwakken. Geïnspireerd door albums als Nirvana’s Nevermind, gebruikt Momma een groot deel van Household Name om hun eigen gevoelens te verkennen. Ze dwalen over wat succes betekent en hoe het de band kan veranderen in voor- en tegenspoed. Momma stapte over van het computerprogramma GarageBand en nam de tijd om op te nemen in een echte studio. Het resulterende album is een strak gestikte collectie nummers die magnetisch en dynamisch zijn. Door het najagen van hun idolen en het omarmen van persoonlijke verhaalvertelling, heeft de band vakkundig hun eigen pad uitgestippeld. Household Name laat een ongehinderde kwetsbaarheid horen, verheven door serieuze altrock en is een album dat de wereld vertelt: dit is Momma.

Het nummer “Rip Off” opent het album als geen ander. Initieel klinkt de single best rustig voor Momma, maar na de helft breekt het uiteindelijk los. Door het grungy en meedogenloos geluid van de gitaren geeft albumopener “Rip Off” meteen weer wat er van de andere nummers verwacht kan worden. Het is hun uitbrander naar de platenmaatschappijen die niet doorgingen met hun aanvankelijke interesse in de band. ‘You got my picture cause it’s hard to escape/ They’ll know my name in every home across the States.’ Stuwende single “Speeding 72” bevat onstuimige groepsharmonieën en riffs die de lucht ingaan die op hun beurt Momma een zelfverzekerde uitstraling geven. Het climactische nummer vertelt het verhaal van een snelbrandende romance tussen twee kinderen die elkaar bij een show ontmoeten en besluiten een ritje te gaan maken. Het refrein van het nummer, een verwijzing naar Pavement’s “Gold Soundz”, voegt een nostalgische dimensie toe aan “Speeding 72”. Om deze dimensie te versterken, liet Momma zich in de videoclip deels inspireren door de film The Breakfast Club. Het is een opzwepende hymne die het onoverwinnelijke gevoel van jong zijn samenvat. 

De momenten op Household Name die minder te maken hebben met de hoogte- en dieptepunten van muzikaal succes zijn niet minder meeslepend. Elk van de voornaamste liedjesschrijvers van de band deelt namelijk intiem ervaringen met een nieuw gevonden gevoel van verfijning. Zo opent “Medicine” met een fuzzy gitaarrif, voordat het duo zingt over een verslavende liefde. Momma beschrijft het gevoel van verslaafd zijn aan iemand, hoe het gezelschap van iemand anders echt kan voelen als een drug. Het instrumentale samenspel is zo op elkaar afgestemd dat het vaak moeilijk te onderscheiden is wie wat zingt. Zelfs de vraag of de riffs worden gespeeld op gitaar of op bas is soms niet te beantwoorden. De band mengt op “Medicine” zachte zang met grungegitaren en maakt hierbij een aanstekelijke, melodieuze combinatie van deze klanken. “Rockstar” was het eerste nummer dat de band schreef voor Household Name. Het nummer is bombastisch en wordt mede voortgestuwd door goed geplaatste, vakkundig uitgevoerde drumflarden. Het is de logische volgende stap voor hun muziek die belachelijk beter aan het worden is. Deze nummers weerspiegelen ongetwijfeld deze vooruitgang.

“Lucky” is een van de tracks op Household Name die een nieuw niveau van sonische schaal bereikt voor de band. Wat ongetwijfeld te maken heeft met het feit dat dit hun eerste album is dat opgenomen werd in een volledige studio. Het nummer vindt Friedman overpeinzend over de afstand tussen zichzelf en haar partner door de vele honderden kilometers die hen scheiden. ‘My highway hills could reach the east/ If I drive in four days’ time/ I’d pick you up from hometown streets/ Buckle up, I’ll be there.’ Het is een sentimenteel liefdeslied dat evengoed als een meezingbare anthem klinkt. Hoewel ze begonnen met het maken van een blauwdruk van invloedrijke rockplaten, verwerpen ze de stelling dat er een formule bestaat voor een goed rocknummer. De intro van “No Stage” is duidelijk geïnspireerd door Nirvana. Door het onbegeleide gitaarrif gedurende de eerste 17 seconden van het nummer, heeft het weg van “Come As You Are”. Nadien sluit de rest van de band aan en breekt het nummer los. “No Stage” plaatst publieke adoratie tegenover de eenzaamheid die ze naast het podium ervaren: ‘If I’m famous for the night/ I’ll be lonely all my life.’ Verder kan “No Bite” beschouwd worden als een buitenbeentje op Household Name door het gebruik van strijkers en de duidelijk hoorbare neerslachtigheid in de stemklank.

Het thema van rocksterrendom wordt vaak een vat voor het verkennen van meer persoonlijke onderwerpen zoals angst, liefdesverdriet, verlangen en desillusie. Household Name is een intens en melodramatisch album, zoals gesymboliseerd door de snelrijdende rode stationwagen op de cover. Deze beeldspraak past bij het album omdat het een zomerplaat is, het is een album om naar te luisteren in de auto met je vrienden. Soms duurt het een plaat of twee vooraleer jonge indie-artiesten zich echt vestigen en gebruik kunnen maken van professionele middelen. Maar dankzij Momma’s vaardige productionele toets en hoog rockgehalte klinkt de band ondubbelzinnig klaar voor een welverdiende doorbraak. Household Name perfectioneert een balans van zware riffs, diepe emoties en een uitnodigende sonische productie. Het album creëert zo een eigen weg voor de band in de hedendaagse wereld van indierock. Met support bij optredens van Snail Mail in Amerika binnenkort en een eigen Amerikaanse tournee later dit jaar, wordt Momma een van de duidelijkste indierockbeloftes van het jaar.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Alex G @ Trix: De schalkse singer-songwriter

Het is een beetje alsof Alex G altijd in ons leven is geweest. De man heeft dan ook al een rijke carrière…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Momma - "Bang Bang"

Momma, opgericht in 2015, heeft inmiddels twee indrukwekkende platen op haar naam staan, maar de Amerikaanse band maakte pas echt naam met…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.