LiveRecensies

Måneskin @ VRT: De vloek der hits

© MNM / Studio Brussel

Zelden wist een act die het songfestival won zo’n massahysterie te veroorzaken als Måneskin. De vier jonge Italianen stonden plots in het midden van de belangstelling en werden met een vergrootglas in de gaten gehouden. Ruim een jaar na de grote overwinning is het maar de vraag hoe het gaat met het viertal. Om ons van een antwoord te voorzien, maar vooral ook als tussenstop van hun promotour vooraleer de grote festivalzomer écht van start gaat, kwamen Damiano David, Ethan Torchio, Thomas Raggi en Victoria De Angelis een kort, maar krachtige showcase geven voor studenten. MNM en Studio Brussel lanceerden wedstrijden om blokkende studenten een hart onder de riem te steken in deze zware periode en boden tevens een waardige blokpauze in het gezelschap van Måneskin aan.

Met mondjesmaat orden de aanwezige fans het VRT-gebouw binnengelaten, waardoor de drukte gespreid wordt en zo dus ook de hysterie. Of tenminste toch totdat je de zaal binnenkomt via een vrij gevaarlijke trap, licht is een mooie uitvinding, en tegen elkaar gedrukt voor het podium staat. Nadat er afgeteld wordt naar 20u, het is eens wat anders dan aftellen naar het nieuwe jaar, is het nog even geduld uitoefenen tot de Italianen het podium betraden. Niet veel later is het dan gelukkig zover en met de woorden ‘Ik weet niet wat net gezegd werd, maar ik denk dat het een teken was dat we mochten beginnen’, trapt leadzanger Damiano de avond af.

© MNM / Studio Brussel

Een halfuur vol hits is precies wat je nodig hebt als blokpauze en dat is exact wat we krijgen van het viertal. De ene meezinger na de andere volgt elkaar op waardoor de stembanden van de aanwezigen al snel op de proef gesteld worden. De vraag of de hype nog steeds leeft lijkt plots overbodig, want alle aanwezigen zingen de woorden één voor één mee of proberen klanken na te bootsen die van veraf op Italiaans moeten lijken. Een uitzondering daarop is echter “CORALINE”. De naar Måneskinse normen rustige song wordt aanvankelijk bijna overklast door het geroezemoes in de zaal, maar gelukkig lijken de praatgrage aanwezigen halverwege door te hebben dat dit misschien niet het beste nummer is om even een levensupdate bij te geven. De nummers zijn een voor een strak uitgevoerd en tonen aan dat de band weet waarmee bezig te zijn. Al het werk loont en dat zien, maar vooral horen, we overduidelijk, al schemert de Amerikaanse invloed steeds meer door. Dat merken we vooral op de nieuwe singles “MAMMAMIA” en “SUPERMODEL” die ook live toch wel heel nauw aansluiten bij “I WANNA BE YOUR SLAVE”.

Gezien de beperkte duur van het optreden krijgen we zowaar een best of te horen van een band die nog niet eens voldoende materiaal heeft om zo’n dergelijk album uit te brengen. “FOR YOUR LOVE” vormt een mooie aanvulling in het rijtje en biedt ook ruimte om de spotlight even wat minder om Damiano te richten en ook de andere bandleden even in de kijker te zetten. Als er een ding is waar het viertal met verve in slaagt, dan is het om zich echt als band te profileren en niet als zanger met muzikanten erachter. De interactie mag ondertussen dan zodanig geroutineerd zijn, niet elke groep slaagt erin de taart in vier evenwaardige stukken te verdelen. Alvast een mooi compliment voor de groep!

© MNM / Studio Brussel

Routine brengt ons bij het feit dat de Italianen er bijzonder moe uitzien. Begrijpelijk natuurlijk, want nog enkele persdagen inplannen tussen de festivals is niet iedereen gegeven. En daar blijft het niet bij, want de afgelopen maanden werden ze van de ene uithoek van de wereld naar de andere gevlogen voor optredens, acte de présence en meer. Muzikaal zit het allemaal goed in elkaar en weet Måneskin een breed publiek te overtuigen met hun rockmuziek, maar we missen soms het enthousiasme een beetje. We betrappen onszelf op de gedachte of ze het allemaal nog wel leuk vinden en dat is niet per se wat je wil denken tijdens een muzikaal intermezzo van dertig minuten. Gelukkig worden we even later alweer aan het dansen gebracht door de immer charismatische Damiano.

Dat de Måneskinfans nog geen waardige vervanger voor hun idolatie gevonden hebben, werd vanavond nog maar eens bevestigd. Hits maken lijkt ondertussen een tweede natuur voor de band en een dynamisch optreden geven net zozeer. We hopen echter wel dat hun tourschema wat rust toelaat, want wij kijken en luisteren nog steeds het liefst naar energieke artiesten die uitstralen dat ze er écht zin in hebben. Nu ja, iedereen kan eens een mindere dag hebben, ook artiesten. De fans zullen het echter niet aan hun hart laten komen, want zelfs vechtend tegen de vermoeidheid en routine, weet de band een heuse show neer te zetten die onze zweetklieren en stembanden op de proef stelt.

Deze zomer staat Måneskin onder meer op Pinkpop en Rock Werchter. Op 2 en 3 maart 2023 staat de band in Vorst Nationaal. Enkel voor de tweede dag zijn nog tickets te koop.

Facebook / Instagram / Twitter

Setlist:

ZITTI E BUONI
Beggin’
MAMMAMIA
CORALINE
SUPERMODEL
FOR YOUR LOVE
I WANNA BE YOUR SLAVE

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste lading namen voor Pinkpop 2024 met o.a. Ed Sheeran, Måneskin en Calvin Harris

Na de aankondigingen van Nederlandse festivals als Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole en ons bloedeigen Rock Werchter was het tijd…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Måneskin headliner Rock Werchter 2024!

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar nu lijkt het plots toch snel te gaan. Na Foo Fighters en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.