AlbumsRecensies

The Lickerish Quartet – Threesome Vol. 3 (★★★½): Dichterbij Jellyfish reünie kunnen we niet komen

Toen de bandleden, die samen The Lickerish Quartet vormen, besloten om een album te maken was het keybordspeler Roger Joseph Manning Jr. die de anderen wist te overtuigen om het album in drie ep’s te splitsen. Manning deed dat solo ook en dat was hem goed bevallen. Dus hebben we na de release van Threesome Vol. 1 in 2020 en Threesome Vol. 2, begin 2021, met Threesome Vol. 3 eindelijk de twaalf nummers compleet die op het eerste album zouden komen. Voor de Japanse muziekliefhebbers, groot fan van Jellyfish, waar de bandleden van TLQ elkaar van kennen worden de drie ep’s wel samengevoegd en op cd uitgebracht en heet het album Fables From Fearless Heights.

Jellyfish, de naam is gevallen, maakte begin jaren negentig twee albums waarvan met name Spilt Milk uit 1993 grote indruk maakte. Powerpop in optima forma volgens de kenners. Toch ging de band na dit album uit elkaar en gingen de bandleden ieder hun eigen weg, voornamelijk als sessie muzikant. Desondanks bleef het knagen en nu is er dan TLQ, dichterbij Jellyfish kunnen we niet komen.

De raakvlakken tussen de twee bands zijn dat beide nummers maken die op het eerste gehoor simpel klinken maar bij nader inzien toch ingenieuzer in mekaar steken dan je dacht. Tempo wisselingen zonder dat je er erg in hebt, veel koortjes in de beste Queen traditie en melodieën die je naar een ander universum brengen als je je helemaal laat gaan door de muziek met een koptelefoon op te beleven.

Je hebt er nogal wat draaibeurten voor nodig om de muziek echt te doorgronden. Tijd die in dit stream tijdperk schaars is, maar gun het jezelf. Aan de muzikaliteit kan het niet liggen want de leden van TLQ zijn gerespecteerde sessie muzikanten. Roger Joseph Manning Jr. zit al jaren in de band van Beck, Tim Smith speelde de bas bij onder andere Noel Gallagher’s High Flying Birds en Sheryl Crow en Eric Dover zat in de band van Slash Snakepit.

Eerste single “Fortunately” wordt gezongen door Tim Smith en zit vol met waar TLQ om bekend staat kenmerkende harmonieën en melodie. Voor de wat ingewikkelde structuren moeten we bij “New Days” zijn. Hier worden de vocals verzorgd door Roger waarbij hij terugkijkt naar het verleden en bezingt hij de hoop op een mooie toekomst met een verlangen om voorwaarts te blijven gaan. Galmende gitaren, groovende bas en drums in een productie die heerlijk weelderig klinkt.

“You All Alone” is het meest verrassende nummer tot nu toe. Niet omdat het nummer begint met echte stijkers maar omdat het nummer eindigt op zijn Mexicaans. “In The Meantime” heeft een gitaar solo om door een ringetje te halen en is dan ook een waardige afsluiter.

The Lickerish Quartet hebben met hun derde ep weer voldaan aan de wensen van alle fans die al jaren om een Jellyfish reünie vragen. Weelderig geproduceerd, harmonisch en melodieus. Ondanks alle Queen, Beatles, Beach Boys en Badfinger verwijzingen klinken ze van deze tijd en hebben ze een eigen geluid weten te creëren. Of we de band ooit samen op een podium zullen zien is de grote vraag al denken wij dat de kans klein is vanwege de verschillende agenda’s van de heren.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Lickerish Quartet - "Fortunately"

Dichterbij een reünie van Jellyfish kunnen we met The Lickerish Quartet niet komen. Alleen zanger en drummer Andy Sturmer ontbreekt. De heren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.