InstagramLiveRecensies

Tate McRae @ Trix: Een glimp van een toekomstige superster

© CPU – Toon Miermans

Ondanks dat het coronavirus en de daarbijhorende lockdowns voor heel wat artiesten een aanzienlijke struikelblok vormden, was het voor de Canadese Tate McRae een ongelofelijk succesvolle periode. De achttienjarige zangeres brak dankzij het populaire platform TikTok volledig door en groeide uit tot een heus tieneridool dat miljoenen gebroken harten terug lijmde. Terwijl ze lang moest wachten om eindelijk op tour te trekken, werkte ze hard aan haar debuutalbum. I Used to Think I Could Fly komt op vrijdag 27 mei eindelijk uit, maar in de Trix kregen we daarvan nog weinig te horen. In een uurtje stond vooral haar eerder uitgebracht werk centraal en ging ze voor een strakke popshow, die weinig kantelpunten kende en vooral van een leien dakje liep.

© CPU – Toon Miermans

De Britse Dylan mag zich opmaken voor een spannende zomer, want na haar huidige tour met Tate McRae als voorprogramma trekt ze ook met Ed Sheeran mee op diens stadiontour door Europa. Dat ze het publiek met gemak meekreeg, liet ze alvast zien tijdens het halfuurtje dat ze in Antwerpen kreeg. Naast nummers uit haar debuut-ep No Romeo bracht ze een toffe cover van de Katy Perry-klassieker “I Kissed A Girl” en speelde ze een stukje van “Paradise City”. Guns N’ Roses mag dan wel tot haar grote voorbeelden behoren, haar muziek kan in het algemeen eerder omschreven worden als ludieke poprock à la Olivia Rodrigo. We wisten ons dan ook prima te vermaken en hebben nu al het gevoel dat ze grote zalen aankan. Haar eigen nummers “Someone Else” en “You’re Not Harry Styles” waren daarvan de beste voorbeelden.

De anticipatie voor de eerste show van aanstormende popster Tate McRae was gigantisch. De tickets voor haar eerste Belgische show waren in een mum van tijd uitverkocht en de rij voor de Trix was enkele honderden meters lang. Het was al van Billie Eilish geleden dat we zulke taferelen hebben meegemaakt. Haar fans hadden er dus duidelijk naar uitgekeken om hun nieuwe idool eindelijk aan het werk te zien, maar de show startte met een lichte domper. De gedroomde opener “stupid” ging compleet ten onder in de slechte klankmix, waarin zowel haar stem als haar band allesbehalve tot hun recht kwamen. Een onverwachte en onverhoopte start dus, ondanks dat het een van haar betere nummers is.

© CPU – Toon Miermans

We konden echter al razendsnel opgelucht ademhalen, want tijdens het daaropvolgende “r u ok” bleken alle problemen alweer van de baan en viel alles op zijn plaats alsof er niets gebeurd was. Door haar drukke tour en promoschema hadden we verwacht dat de vermoeidheid al wat haar op stem zou zijn geslagen, maar “happy face” toverde bij ons dankzij haar zuivere zangprestatie ook een glimlach op het gezicht en liet onze twijfels even snel vervagen als een fata morgana tijdens de avondzon. Tate gebruikte weliswaar een lichte filter op haar stem, maar dat kwam haar enkel ten goede, alsook is dat inmiddels een onmisbaar basiselement voor een popshow geworden.

Voordat ze als zangeres op podium stond, werd McRae wereldwijd al beroemd dankzij haar deelname aan So You Think You Can Dance, waar ze als eerste Canadese in de finale stond van het populaire Amerikaanse programma. Haar gedrevenheid op podium vertaalde zich vanzelfsprekend ook in tamelijk wat choreografieën zoals bij “all my friends are fake” of “bad ones”, waarin ze met haar twee danseressen het beste van zichzelf gaf. Dansend dan toch, want het gebeurde niet zelden dat ze een bandje liet meelopen of gewoonweg refreinen helemaal playbackte .Tijdens “You”, haar samenwerking met Regard en Troye Sivan, of het aanstekelijke “rubberband” liet ze het publiek ook behoorlijk wat zingen en koos ze ervoor om een backingtrack het grootste werk te laten doen terwijl ze zelf bijzonder sterk danste.

© CPU – Toon Miermans

Tijdens de rustige nummers kon ze daar geen beroep op doen, en maar goed ook. Tijdens “One Day”, een nummer dat ze op haar dertiende schreef en haar een platencontract opleverde, nam ze even haar voet van het gaspedaal en verlegde ze de focus van de choreografieën op haar stem. Later deed ze hetzelfde tijdens haar The Script-cover “Breakeven” en “wish I loved you in the 90’s”, waardoor ze wel degelijk bewees dat ze over een serieus stemgeluid beschikt en die backingtrack eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Iedereen die daar nog aan twijfelde, werd dan in haar recentere hits “feel like shit” of “chaotic” volledig omvergeblazen door de passie die ze in de nummers legde. “she’s all i wanna be” bleek dan weer een echt energiebommetje door de kracht van de hele instrumentatie, maar op live zang tijdens de refreinen moesten we helaas niet rekenen. Ze spaarde haar stem liever voor haar finale nummer “you broke me first”, waar haast elk gebroken tienerhartje zich in herkende en wat ook weer straf gezongen werd.

Ondanks dat Tate McRae heel wat heeft laten meelopen qua zang, zagen we nog steeds een jonge artiest met heel wat mogelijkheden en talenten. Als ze niet (live) zong, danste ze de pannen van het dak en omgekeerd. Je moet het maar doen: op je achttiende van de ene op de andere dag doorbreken en vervolgens elke avond opnieuw het beste van jezelf geven met een druk promoschema in je achterhoofd. Er is dus zeker ruimte voor verbetering, maar Tate McRae bewees vooral dat ze een echte entertainer is die over verschillende kwaliteiten beschikt en deze ook prima weet samen te brengen in een show. De volgende keer dat we haar aan het werk zullen zien, zal daarom dus met zekerheid in een grotere zaal zijn met een even fanatiek publiek en nog meer ervaring op zak. Nog even de puntjes op de i zetten en we hebben er een echte superster bij.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Stupid
r u ok
happy face
all my friends
bad ones
One Day
that way
You
Breakeven (The Script-cover)
wish I loved you in the 90’s
feel like shit
chaotic
rubberband
she’s all i wanna be
you broke me first

1792 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
LiveRecensies

Sueco @ Trix (Club): Tegen het doktersadvies

Sueco mag dan nog maar 26 zijn, hij heeft toch al twee fases in zijn muzikale carrière meegemaakt. Met zijn debuut in…
InstagramLiveRecensies

The Chats @ Trix: Als een duveltje uit een doosje

The Chats zijn een graag geziene gast in België. Sinds hun eerste passage in 2019 in ons land heeft de groep een…
InstagramLiveRecensies

IST IST @ Trix (Club): Maanloos in de duisternis

Eind maart verscheen met Protagonists de derde plaat in evenveel jaar van IST IST. De band uit Manchester surft verder op de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.