Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kendrick Lamar – “The Heart Part 5”

Wat hebben we er ontzettend lang op moeten wachten, maar de comeback van Kendrick Lamar is vandaag helemaal een feit. Een aantal weken terug kondigde de artiest uit Compton aan vrijdag de dertiende met een gloednieuw album te komen en dat volstond om heel de muziekwereld in rep en roer te zetten. De laatste plaat van Kendrick Lamar, DAMN., verscheen in 2017 en verbrak niet alleen talrijke records, maar verstevigde ook nog eens zijn status als een van de strafste artiesten van zijn generatie. In 2018 schreef hij met datzelfde album geschiedenis door als eerste hiphopper ooit een gerenomeerde Pulitzerprijs in ontvangst te mogen nemen. Na vijf lange jaren wachten, verschijnt deze vrijdag dus Mr. Morale & the Big Steppers (ook zijn laatste album met TDE). Om het wachten alvast iets aangenamer te maken, gunt hij ons vandaag naar goede traditie (Lamar brengt een week voor zijn albums altijd een niet-albumtrack uit) een eerste glimp in de vorm van “The Heart Part 5”.

De verwachtingen voor nieuwe muziek zijn er de laatste jaren niet minder op geworden na een reeks straffe albums, maar gelukkig weet Kendrick Lamar ze op “The Heart Part 5” helemaal in te lossen. In het vijf en een half minuten durende nummer vertelt hij niet alleen zijn eigen verhaal, maar kruipt hij ook in de hoofden van verschillende andere belangrijke Afro-Amerikanen zoals Will Smith, Kobe Bryant, Kanye West, OJ Simpson en de in 2019 vermoorde hiphopper Nipsey Hussle. Vanuit die verschillende perspectieven schetst hij de moeilijkheden en muren waar al deze personen op zijn gestoten en de rauwe realiteit waarmee zij te maken mee hebben gehad. Het is een verhaallijn die na het vaker te beluisteren, nog harder binnenkomt en waar vooral de uitmuntende pen van Lamar de emoties sterk in woorden omzet. Niet alleen tekstueel is “The Heart Part 5” een uitblinker van jewelste, maar ook muzikaal zit het nummer heel goed in elkaar. Een sample van Marvin Gayes “I Want You” vormt daarbij de basis en werd door producersduo Beach Noise nog wat getweakt.

De terugkeer van Kendrick Lamar is een spektakelstuk waarbij superlatieven te kort komen om in woorden te kunnen vatten wat hij nog maar eens uit zijn hoed heeft kunnen toveren. Vrijdag de dertiende wordt met Mr. Morale & the Big Steppers geschiedenis geschreven, daar zijn we dankzij “The Heart Part 5” nog zekerder van.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1572 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pharrell Williams - "Cash in Cash Out" (feat. Tyler, The Creator & 21 Savage)

Pharrell Williams is een levende legende binnen de muziekwereld. Er lijkt werkelijk niks te zijn dat hij niet kan. Ook 2022 is…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers (★★★★★): Mythisch figuur in menselijke gedaante

Kendrick Lamar Duckworth, Kung Fu Kenny, K-Dot. Veel woorden aan een introductie hoef je niet vuil te maken als je het hebt…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Baby Keem - The Melodic Blue (★★★★): Kleurrijk meesterwerk

Het is intussen twee jaar geleden sinds Baby Keem zijn explosieve debuutalbum Die For My Bitch uitbracht. Twee jaar die aanvoelen als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.