Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kendrick Lamar – “The Heart Part 5”

Wat hebben we er ontzettend lang op moeten wachten, maar de comeback van Kendrick Lamar is vandaag helemaal een feit. Een aantal weken terug kondigde de artiest uit Compton aan vrijdag de dertiende met een gloednieuw album te komen en dat volstond om heel de muziekwereld in rep en roer te zetten. De laatste plaat van Kendrick Lamar, DAMN., verscheen in 2017 en verbrak niet alleen talrijke records, maar verstevigde ook nog eens zijn status als een van de strafste artiesten van zijn generatie. In 2018 schreef hij met datzelfde album geschiedenis door als eerste hiphopper ooit een gerenomeerde Pulitzerprijs in ontvangst te mogen nemen. Na vijf lange jaren wachten, verschijnt deze vrijdag dus Mr. Morale & the Big Steppers (ook zijn laatste album met TDE). Om het wachten alvast iets aangenamer te maken, gunt hij ons vandaag naar goede traditie (Lamar brengt een week voor zijn albums altijd een niet-albumtrack uit) een eerste glimp in de vorm van “The Heart Part 5”.

De verwachtingen voor nieuwe muziek zijn er de laatste jaren niet minder op geworden na een reeks straffe albums, maar gelukkig weet Kendrick Lamar ze op “The Heart Part 5” helemaal in te lossen. In het vijf en een half minuten durende nummer vertelt hij niet alleen zijn eigen verhaal, maar kruipt hij ook in de hoofden van verschillende andere belangrijke Afro-Amerikanen zoals Will Smith, Kobe Bryant, Kanye West, OJ Simpson en de in 2019 vermoorde hiphopper Nipsey Hussle. Vanuit die verschillende perspectieven schetst hij de moeilijkheden en muren waar al deze personen op zijn gestoten en de rauwe realiteit waarmee zij te maken mee hebben gehad. Het is een verhaallijn die na het vaker te beluisteren, nog harder binnenkomt en waar vooral de uitmuntende pen van Lamar de emoties sterk in woorden omzet. Niet alleen tekstueel is “The Heart Part 5” een uitblinker van jewelste, maar ook muzikaal zit het nummer heel goed in elkaar. Een sample van Marvin Gayes “I Want You” vormt daarbij de basis en werd door producersduo Beach Noise nog wat getweakt.

De terugkeer van Kendrick Lamar is een spektakelstuk waarbij superlatieven te kort komen om in woorden te kunnen vatten wat hij nog maar eens uit zijn hoed heeft kunnen toveren. Vrijdag de dertiende wordt met Mr. Morale & the Big Steppers geschiedenis geschreven, daar zijn we dankzij “The Heart Part 5” nog zekerder van.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2031 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
2023FeaturesInstagram

De beste concertfoto’s van 2023 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2023: het visuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….
InstagramLiveRecensies

ROLLING LOUD 2023 (Festivaldag 1): King Kendrick heerst

Gisteren vond de eerste dag ROLLING LOUD Rotterdam plaats sinds het WOO HAH vermoord heeft, dat vorig jaar zijn laatste levensjaar kende….
LiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2023: Hoogtepunten verzamelen onder de Spaanse zon

Primavera Sound Barcelona is al twintig jaar het Europese festival bij uitstek om de meest actuele, alternatieve bands aan het werk te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.