InstagramLiveRecensies

Daði Freyr @ De Roma: Een hilarisch feestje

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na een mooie vierde plaats op het Eurovisiesongfestival vorig jaar werd al snel duidelijk dat IJslandse synthkoning Daði Freyr de Eurovisionbubbel oversteeg. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn song “Think About Things”, die in maart 2020 bij velen in lockdownplaylists te vinden was. Sindsdien heeft Daði naam verworven in Europa en dat blijkt ook uit de talrijke uitverkochte shows van zijn Europese tour, waaronder ook in De Roma. Na zijn iconische performance van zijn nummer “10 Years” op het Eurovisiesongfestival, waren de verwachtingen voor zijn show in Antwerpen dan ook hooggespannen.

Mocht je eens 360 graden rond je eigen as draaien in de zaal, dan zou al snel duidelijk worden hoe divers het publiek voor Daði was. Jong en oud is van overal gekomen om de IJslanders te zien, en het aantal mensen met de typische, appelblauwzeegroene Daði-trui was opvallend. Er hing een erg gezellige sfeer in de zaal. Iedereen was het erover eens: vanavond moest en zou een feestje worden.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het was gisterenavond fris in Antwerpen en voorprogramma Florence Arman kreeg de lastige taak het publiek op te warmen. Arman bracht een paar popsongs die qua productie een beetje atypisch klinken. De zaal opwarmen was geen al te gemakkelijke taak, aangezien de toen nog maar halfgevulde De Roma zeer luidruchtig was. Een slimme zet dus om na het eerste nummer meteen het publiek te betrekken en taakjes te laten uitvoeren. Tijdens haar nummer “In a Heartbeat” maande ze het publiek zelfs aan mee te zingen, en de zaal gaf haar gehore; haar warme stem en charmante bindteksten zorgden ervoor dat naar het einde van haar set iedereen mee was. Florence Arman: een aangename verrassing.

Om stipt 21u00 was de boomlange IJslander klaar om De Roma helemaal kapot te spelen. Daði heeft voor zijn tournee de guitige Gagnamagnið in IJsland achtergelaten en heeft voor zijn tournee percussionist Ylva Øyen en gitarist Hafsteinn Þráinsson meegebracht. Het drietal was duidelijk goed op elkaar ingespeeld en elke muzikant kreeg voldoende spotlight tijdens de set. Zo kreeg Hafsteinn eens een momentje om te rappen en mocht Ylva “Feel The Love” zingen, in plaats van zangeres ÁSDÍS. Ook fijn was de prominente rol die voor de synthesizer was weggelegd, en de diverse manieren waarop de verschillende synths gebruikt werden ten dienste van bepaalde sferen. Op de mixing was overigens weinig aan te merken. Zijn stem zat goed, het de muziek klonk even aanstekelijk als in de studio en de belichting stond ook heel mooi ten dienste van de muziek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Daði gunde onze dansbenen geen seconde rust. Er was muzikale cohesie in zijn set, maar het geheel voelde soms wat ongebalanceerd aan. Zijn twee Eurovisie-nummers zaten allebei meer aan het einde van de show. Je kon ruiken dat het publiek toch vooral verlangde naar deze twee nummers, maar onder andere door Daði’s humor en showgehalte belandde de set nooit in een serieuze dip. Daði zelf is charmant en zijn ge-entertain was fijngevoelig, ironisch en zeer meta. Dat was tot op zekere hoogte te verwachten, voor wie zijn stijl een beetje kent. Heb je ooit al eens een concert meegemaakt waarbij het publiek als een wilde aangespoord wordt om de naam van de chauffeur van de tourbus uit te roepen? Hilariteit alom. Dit alles maakt dat we meer het gevoel hadden getuige te zijn van een show dan van een concert. Dat is op zich niet erg, maar zijn muziek is kwalitatief en heeft soms genoeg aan de muziek alleen.

Er werd gelukkig ook tijd vrijgemaakt voor enkele meer bezinnende, mooie momenten, zoals bij “Clear My Head” en “Næsta Skref”. Bij die laatste song vormde de grijzere belichting en de donkere sfeer een mooi contrast in vergelijking met de voorgaande nummers. Toch was de show dus overwegend grappig en ironisch van insteek. Ongeveer halverwege de set zei hij: ‘This part of the show is going to be absolutely nuts’, waarna hij op de proppen kwam met een epische remix van de kippendans. ‘Schtampen’ met Daði! Het publiek reageerde uitzinnig en was op een bepaald moment zo luid dat hij moest melden dat toegestane aantal decibels in de zaal overschreden was, en bijgevolg het publiek aanmaande tot ‘schreeuwen vanuit het hart’. Het siert hem.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Daði Freyr liet in De Roma zien waarom hij meer is dan een eendagsvlieg (of een tweedagsvlieg?). De post-ironische popartiest heeft in de Roma zijn muziek op een technisch hoogstaande manier in de praktijk omgezet en bleef daarbij trouw aan zijn fijne, opvallende humor die aanstekelijk werkt. Er werd gedanst, er werd gezongen, er werd gelachen… Kortom: Daði zette een geslaagde set neer die aan de verwachtingen voldeed. We zijn benieuwd welke stilistische routes de artiest in de toekomst zal inslaan.  Wie er naar verlangt Daði ook live bezig te zien, kan dat! Deze zomer, op 6 augustus, houdt de artiest halt op festival Dranouter, tickets zijn nog steeds te koop.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Thank You
Where We Wanna Be
Lag sem ég gerði
Skiptir ekki máli
Kemur Þér ekki við
Clear My Head
Somebody Else Now
Fugladansinn (Chicken Dance)
10 Years
Næsta Skref
Feel The Love
Sabada
Think About Things

No Limit (2 Unlimited-cover)
Endurtaka Mig

Related posts
LiveRecensies

Gregory Alan Isakov @ De Roma: Vriestemperaturen buiten, een warme gloed binnen

De laatste jaren verblijdt singer-songwriter Gregory Alan Isakov, geboren in Zuid-Afrika maar al jaren woonachtig in Boulder, Colorado, ons bijna jaarlijks met…
InstagramLiveRecensies

Bombay Bicycle Club @ De Roma: Pluk de dag

Bombay Bicycle Club gaat al mee sinds 2005, maar is nooit de grootse band geworden die het kon zijn. Toch blijft het…
InstagramLiveRecensies

Fun Lovin' Criminals @ De Roma: Vrijdagse vibes

De jaren 90-revival is al geruime tijd aan de gang en lijkt geen tekenen van vertraging te vertonen. Met zijn debuutalbum Come…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.