Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pink Floyd – “Hey Hey Rise Up” (feat. Andriy Khlyvnyuk van Boombox)

Wie had het nog gedacht? Pink Floyd die nieuwe muziek uitbrengt. Het is intussen bijna dertig jaar geleden dat de band nieuw materiaal opnam (al kwam in 2014 wel nog een nieuwe plaat uit met The Endless River), maar voor de oorlog in Oekraïne kropen de mannen samen nog eens in de studio. David Gilmour en Nick Mason rekenen op het zangtalent van de Oekraïense Andriy Khlyvnyuk van de groep Boombox, maar zelfs in het Oekraïens (en zonder Roger Waters) klinkt Pink Floyd zoals Pink Floyd. De schoondochter van Gilmour is trouwens van Oekraïense afkomst, waardoor deze oorlog geen ver-van-hun-bedshow is voor de mannen.

Voor de videoclip maakt Pink Floyd gebruik van een video die terug te vinden is op de Instagram van Andriy Khlyvnuk, waarin hij staat te zingen op een plein in Kiev. De beelden van de zanger worden aangevuld met actuele beelden uit Oekraïne en uiteraard ook Pink Floyd. De tekst van “Hey Hey Rise Up” is afkomstig uit een protestlied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gemaakt en ondertussen opnieuw is opgerakeld wegens de actuele tekst.

Pink Floyd mag intussen dan wel zo’n dertig jaar ouder zijn, de oude vossen zijn hun streken nog niet verleerd. Een zachte baslijn, sfeervolle drumpartijen en nazinderende gitaarsolo’s ondersteunen de boodschap over de oorlog in Oekraïne. Zoals het een goed Pink Floyd nummer betaamt, zijn er hier ook lange instrumentale stukken terug te vinden waarbij we onze ogen kunnen sluiten en luchtgitaar kunnen bovenhalen. De muziek versterkt de dramatische tekst en zang van de Oekraïense zanger en ondanks dat we weinig van de tekst begrijpen, is de emotie, dankzij het indrukwekkende gitaarwerk, wel voelbaar tot in je kleine teen.

Is “Hey Hey Rise Up” het beste nummer van Pink Floyd? Nee, verre van, maar wel het beste van de laatste 28 jaar en het is voor een goeie zaak.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

940 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Nick Mason's Saucerful of Secrets @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Een schoteltje vol nostalgie

Als drummer van één van de meest invloedrijke bands uit de muziekgeschiedenis, is Nick Mason de enige die er sinds de oprichting…
AlbumsRecensies

Deep Purple - Whoosh! (★½): Het onnodige dat bedroeft

De naam Deep Purple moet zelfs bij de meest rockaversieve muziekluisteraars een belletje doen rinkelen. Elke wannabe gitarist sinds 1972 heeft hun…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single David Gilmour - "Yes, I Have Ghosts"

Sommige artiesten hoeven nu eenmaal geen introductie. Hoewel er nog steeds onverlaten zullen bestaan die David Gilmour niet linken aan ‘zijn’ Pink…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.