AlbumsRecensies

(G)I-DLE – I NEVER DIE (★★★½): Trouw aan zichzelf

Al sinds mei 2018 wachten fans van K-popgroep (G)I-DLE op een debuutalbum. Nu is het eindelijk zo ver! Na vijf jaar verwend te zijn geweest met een hoop singles en zes ep’s wagen de vijf vrouwen Soyeon, Miyeon, Yuqi, Shuhua en Minnie zich aan een volwaardig studio-album. Vijf inderdaad, want sinds vorig jaar is lid Soojin uit de groep gezet na (bevestigde) beschuldigingen van pesten op school. I NEVER DIE is zo ook ineens de eerste release van (G)I-DLE als een quintet.

Wie bekend is met deze groep, weet dat (G)I-DLE geen deel uitmaakt van een van de drie grote Zuid-Koreaanse entertainmentbedrijven. Onder Cube Entertainment geraakten de vrouwen bekend als volledig self-made, met Soyeon die het merendeel van de muziek zelf schrijft. Dit kon wereldwijd op veel lof rekenen. Zeker toen het populaire computerspel League Of Legends met (G)I-DLE samenwerkte voor virtuele k-popgroep K/DA werd (G)I-DLE razendpopulair. Een contract bij het Amerikaanse label Republic volgde en daar is dan het debuutalbum.

Een veel voorkomende kritiek bij K-pop is dat de muziek vaak all over the place is. (G)I-DLE bewijst het tegendeel, want I NEVER DIE is een ongelofelijk coherent album. Met maar 24 minuten heb je natuurlijk niet veel ruimte om de weg te verliezen, maar toch versmelten alle nummers tot een vast geheel. En wat voor één! (G)I-DLE trok duidelijk de kaart van rockmuziek, want stevig (pop)gitaarwerk vliegt ons haast bij elk nummer om de oren. Dat hoor je niet veel in dit elektronisch muziekgenre en het onderstreept het image van (G)I-DLE als buitenbeentje.

Vanuit de naam van deze groep valt trouwens ook op hoe belangrijk individualiteit is. ‘I’ is natuurlijk Engels voor ‘ik’, terwijl ‘DLE’ (‘deul’) een Koreaanse meervoudsvorm van ‘ik’ is. De vijf vrouwen vormen dus samen één identiteit terwijl ze allemaal afzonderlijk uniek blijven. Die boodschap schemert altijd door in hun muziek. Zo ook op I NEVER DIE, want wat we te horen krijgen, zijn een heleboel zelfbekrachtigende nummers.

Op de (ietwat bizarre) tekst van “TOMBOY” profileren de zangeressen zich als ‘man nor woman’, terwijl ze op “Never Stop Me” en “VILLAIN DIES” hun badassitude laten gelden. Op “My Bag” flexen ze dan weer hun rijkdom, terwijl “ALREADY” en “ESCAPE” eerder typisch romantische nummers zijn. Inhoudelijk is I NEVER DIE heel divers, terwijl de muziek alles bij elkaar houdt. Of we dan van een succesvolle plaat kunnen spreken? Ja hoor.

(G)I-DLE bewijst op I NEVER DIE weer dat ze eigenzinnig haar eigen ding blijft doen, terwijl de groep toch onweerlegbaar in het K-popbootje valt. Het is fijn om te horen hoe deze self-made vrouwen zichzelf trouw blijven, zelfs wanneer ze een debuutalbum uitbrengen waar ze de wereld mee hopen te veroveren. Wij zijn alleszins al verkocht.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

(G)I-DLE - I burn (★★★): Tussen verrassende schoonheid en platte pop

Wie een beetje bekend is met Koreaanse popmuziek weet dat zo goed als alle groepen uit het genre vallen onder drie grote…
AlbumsRecensies

K/DA - ALL OUT (★★★½): Fictieve popgroep maakt levensechte indruk

K/DA is niet de eerste virtuele muziekband. Alvin and the Chipmunks bestaat al sinds 1958 en daarna verschenen er nog talloze fictieve…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single (G)I-DLE - "i'M THE TREND"

Sinds PSY’s “Gangnam Style” uit 2012 is k-pop wereldwijd in opmars. Koreaanse popmuziek staat erom bekend zich als een kameleon aan te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.