AlbumsFeatured albumsRecensies

Rare Akuma – dirtytwominus (★★★½): Grondplan voor de underground

Rare Akuma maakt lang geen muziek meer om de beroemdste artiest te worden. Hij maakt geen muziek om een imago te boosten of veel geld te verdienen. Nee, voor dit jonge Antwerpse genie is muziek een levenswijze. Want wat moet iemand nog bewijzen die al samenwerkte met grote namen als $uicideboy$ en onze eigen Zwangere Guy? Niet veel. Elke release van Rare Akuma is dan ook gewoon zo alternatief, creatief en oprecht mogelijk.

Toch hebben we lang mogen wachten op dirtytwominus. Deze ode aan de Belgische underground hiphopscene verschijnt drie jaar na zijn debuutalbum en is in elk opzicht een pak beter. Waar de rapper en producer toen nog wanhopig naar zichzelf op zoek was en misschien net iets te hard probeerde er niet om te geven, is dirtytwominus een heerlijk oprecht werk. Rare Akuma experimenteert met verschillende genres en nodigt naast oude bekenden ook nieuwe artiesten uit. Hij verlegt zijn grenzen en maakt daarmee een nieuw grondplan voor de underground, moest die er al een nodig hebben.

Net zoals bij elk goed experiment, moet je aan het begin wat uitproberen. Misschien daarom dat de opener “‘…to be reborn again'” een beetje zwak begint, maar dat wordt snel goed gemaakt wanneer het etherische ‘dirty two minus’ als een mantra wordt herhaald. Daarop volgen het nieuwe “Passion Money” en eerdere single “Wabbajack” en vergeten we het zwakke begin alweer. Rare Akuma heeft jaren de tijd genomen, maar nu is hij hier om alles te slopen. Dat op sommige nummers gas wordt teruggenomen, helpt alleen maar de hoogtepunten te accentueren.

Een akuma is een kwaadaardige demon uit Japanse folklore. Het spreekt voor zich dat deze rapper dan ook het hardst uitblinkt in gruwelijk stevige hiphop ragecore. Rare Akuma weet dit en speelt die troef uitstekend uit op zijn nieuwste album. Naast het fenomenale “Wabbajack” spant zeker de samenwerking met Kleine Crack hier de kroon. “crackuma” is werkelijk angstaanjagend, gaande van de fameuze kerkorgelbezetting tot de grauwe bars van Krack en Akuma.

Frons je bij de gedachte dat een hiphopproducer kerkorgels gebruikt? Niets nieuw voor Rare Akuma. Een rode draad door zijn composities is symfonie en je zou het niet zeggen, maar tussen alle scheurende bassen en snijdende drums tovert dit talent de meest interessante akkoorden, melodieën en harmonieën uit zijn mouw. Het geeft een ongelofelijk unieke draai aan zijn muziek. Wat als lawaai kan overkomen, is voor Akuma een canvas om gedurfde muziek op uit te smeren. Luister maar naar “DIRTY” en sta versteld van de complexe gelaagdheid van dit nummer. Toevoegingen van DVTCH NORRIS en gezang van Tsar B liegen er natuurlijk ook niet om: zoiets hoorde je nog nooit.

In 2020 was Rare Akuma artist in residence bij Trix en het is ook daar dat hij dit album maakte. Financieel ondersteund in een professionele studio kreeg Akuma alle ruimte om zijn ding te doen én met een hoop artiesten contact te maken. Enkele daarvan horen we dan ook terug op dirtytwominus. Voor het eerst werkte hij samen met die andere Antwerpse topper Yung Mavu en Gents talent San Andreas. Internationaal talent verschijnt met Braxton Knight en Original God, twee vrienden uit het Midnight Society-collectief, en onze goede Noorderbuur Joost. Elke samenwerking creëert een eigen touch en dat zorgt ervoor dat dirtytwominus divers is en blijft verrassen, met het talent van Rare Akuma als stevige lijm door alle nummers heen.

Wanneer je het hele album beluistert, word je van stevige ragecore naar metal en emo ballads gesmeten. Daartussen krijg je ook nog eens die kerkorgels te horen en andere creaties. Het doet wat denken aan hoe wijlen XXXTENTACION alles door elkaar durfde te smijten, vertrouwend op zijn talent om een geslaagd resultaat te brengen. Rare Akuma doet exact hetzelfde maar dan nóg extremer en toegepast op ons eigen muzieklandschap. Wil je de weg leren in de underground? Volg Rare Akuma. Hij moest al lang niets meer bewijzen, maar met dirtytwominus doet hij het toch.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joost & Ski Aggu - “Friesenjung” (feat. Otto Waalkes)

Joost Klein mag op het gebied van ‘Hollanders met een hoek af’ de laatste twee jaar dan wel concurrentie hebben gekregen van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yung Mavu - "Confidence"

Dat Yung Mavu grootse plannen heeft voor 2023 wordt steeds meer duidelijk. Nu hij zijn derde single van het jaar dropt als…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2023 (Festivaldag 2): Luide zaterdag

De zaterdag van Paaspop had een mooi zonnetje in petto van zodra de deuren van de weide openwaaiden. Het grote festivalterrein stond…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.