Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single trentemøller – ”Dead or Alive”

© Sofie Norregaard

Soms komt er wel eens een nieuw nummer uit van een artiest waarbij je even twee keer moet checken of je wel het goede nummer hebt aangezet. De nieuwe single ”Dead or Alive” van trentemøller – het derde nummer van het in begin 2022 te verschijnen nieuwe album Memoria – is precies zo’n geval. De Kopenhaagse Anders Trentemøller kennen we voornamelijk van zorgvuldig gecreëerde elektronische landschappen. Een voorbeeld hiervan is zijn meest beluisterde single op Spotify ”Miss You” met de knisperende, haast druppelende klanken. Ook voor zijn laatste album Obverse (2016) hield hij vast aan de voornamelijk elektronische productie, ook al klonk dit album wel wat donkerder. Voor zijn nieuwe single gooit hij het echter over een compleet andere boeg.

”Dead or Alive” is namelijk meer new wave dan een elektronische compositie. Het nummer opent met een stuwende, duistere baslijn die je meteen op scherp zet. Deze klank wordt kracht bijgezet door wat onheilspellende synth-klanken en een mysterieuze stem. Al snel mengt de drum zich met een kaarsrechte, stevige partij in het geheel: de basis is er. Op deze manier wordt de spanning goed opgebouwd, en op dit moment weet je nog niet precies hoe het nummer zich gaat ontvouwen. Het duistere karakter dat het nummer hier heeft, wordt versterkt door de zang die daarna inzet. Musixmatch, het bedrijf dat de nieuwe songtekstfunctie van Spotify verzorgt, heeft hierbij een makkelijk karwei gehad: er wordt herhaaldelijk ‘You’re not dead or alive’ gezongen. Vanaf het eerste couplet, wanneer er opeens scheurende, distorted gitaren te horen zijn, begint het nummer gaandeweg open te breken. Het mysterieuze en verrassende karakter van de single wordt later opnieuw onderstreept door een vrij droge synthesizer-melodielijn. Nadat er even gas teruggenomen wordt, knalt trentemøller er voor het slot nog eenmaal wat gas bij.

Niet alleen de stijl van het nummer is dus een grote verrassing, ook het liedje zelf zit vol onverwachte momenten. Het onvoorspelbare, dreigende karakter in combinatie met de voortstuwende bas- en drumpartij zorgt ervoor dat je aandacht continu bij de muziek blijft. Wij zijn in ieder geval prettig verrast met deze nieuwigheid, maar voor trentemøller-fans van het eerste uur kan deze single wel eens behoorlijk tegenvallen.

Op 10 maart staat trentemøller in de Trix. Tickets zijn reeds te koop.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

21 posts

About author
Trommels, trommels en nog eens trommels.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

BLUAI @ Trix (Bar): Verrassend veelzijdig

En de MIA voor doorbraak van het jaar gaat naar… BLUAI droomt al van een wit beeldje op haar schouw, daar zijn…
InstagramLiveRecensies

Little Simz @ Trix: De koningin op bezoek

Als er iemand is die in het afgelopen jaar bewezen heeft op een heel eenzame hoogte te staan, dan is dat Little…
LiveRecensies

Pip Millett @ Trix: Alles komt altijd goed

Eind oktober bracht Pip Millett haar debuutalbum When Everything Is Better, I’ll Let You Know uit. En dat het beter gaat, liet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.