InstagramLiveRecensies

Zornik @ Trix: Niet te vroeg gepiekt

© CPU – Stijn Verbruggen

Zornik zit al twintig jaar in het vak en dus kunnen we ondertussen gerust spreken van oude rotten. De band rond Koen Buyse heeft in die tijd al heel wat hits gescoord en daarmee speelt de groep twee uitverkochte shows in België. De eerste was in Trix, de tweede volgt zaterdag in de Ancienne Belgique. Dat de band al sinds 2015 geen album meer uitbracht, hoeft geen probleem te zijn, want het is alweer even geleden dat we het vijftal aan het werk konden zien. En dus lieten we ons graag nog eens trakteren op een set vol hits en daarin stelde de band zeker niet teleur.

Openen mochten de locals van Boskat. Het is duidelijk dat de band bestaat uit twee goeie muzikanten, maar het voelde soms nogal ongemakkelijk aan om hen op het podium te zien. Het duo probeerde namelijk te veel en te geforceerd het publiek, dat voor Zornik kwam, te betrekken bij de set. Op veel animo konden ze dan ook niet rekenen. Gelukkig klinken hun nummers wel strak, al zal de groep toch even moeten kiezen welke richting ze uit wil. Zo hoorden we enkele proggy rocknummers, enkele mathrocknummers en zelfs een nummer waarvoor een rapster opdook. Te veel van het goeie dus en bijgevolg moeilijk om een lijn te vinden bij Boskat.

© CPU – Stijn Verbruggen

Nog voor alles goed en wel begon, kregen we al visueel spektakel op het podium. Deze dreigende lichten in combinatie met al even mysterieuze synths, zorgden voor opwinding bij het publiek. Al snel dook de volledige band op en zonder er al te veel doekjes om te winden, werd er van start gegaan met “You Move Me”. Dat het eerste deel van de set als een sneltrein voorbij zou gaan, hadden we toen al een beetje kunnen voelen aankomen. Het eerste meezingmoment volgde er al bij het vijfde nummer met “Hey Girl”. Iedereen die zijn stembanden niet had gesmeerd, kon hierna al beter naar huis gaan, want er werd alsmaar meer meegezongen met de nummers.

Met zijn 44 kunnen we Buyse al bij de anciens van de Belpop rekenen. Toch zie je daar op het podium helemaal niets van, want zijn energiepijl komt nog steeds overeen met dat van een twintiger. Of toch, want soms spreekt hij wel eens over ‘in onze tijd’ en ‘niet te vroeg pieken op onze leeftijd’. Op die manier verklapt hij ook wel dat zijn publiek eenzelfde leeftijdscategorie is beschonken. Veel mensen jonger dan vijventwintig zien we niet in de zaal, en dat is logisch als je grootste hits in de jaren 2000 waren.

© CPU – Stijn Verbruggen

Dat neemt niet weg dat Zornik nog steeds fris als een hoentje klinkt. Twintig jaar, twintig singles heet de tour waarmee de band optreedt, maar we krijgen vandaag ‘slechts’ zestien singles te horen. Een van de muzikale hoogtepunten in die set is nog steeds “The Enemy”. Je merkt dat het voor Buyse soms wat lastiger is om nog steeds die hele hoge noten te halen, maar eenmaal de song ontploft, hoor je nog maar eens wat voor een straffe muzikanten die gasten uit Limburg zijn.

Want ja, Zornik is meer dan enkel Koen Buyse. Gitarist Tom Barbier weet bijvoorbeeld bijzonder sterke gitaarsolo’s te brengen, zoals bijvoorbeeld in “It’s So Unreal”. Die werken niet enkel ondersteunend, maar vormen meestal ook de body van de meeste songs. Drummer Davy Deckmijn knalt zijn stokjes bijna aan gort bij “Hey Girl” en ook bassist Bas Remans kan er wat van. Bij “The Backseat” gaat die laatste zelfs aan het springen om zo ook het publiek helemaal opgehitst te krijgen.

© CPU – Stijn Verbruggen

Dat laatste was ook het eerste en enige nummer waarbij Koen Buyse zijn gitaar even liet voor wat hij was, en vooral als frontman opereerde. Hierdoor krijg je het publiek natuurlijk ook helemaal opgezweept, en zo werd de zaal klaargemaakt voor de intense bisronde. Met eerst twee uiterst emotionele nummers, “I Feel Alright” en “4 Million Minutes”, kon er een traantje worden weg gepinkt, maar het was hit “Scared of Yourself” die van het publiek in Trix een tien op tien maakte. De single werd zolang uitgesponnen dat we het eindsalvo een stuk of twintig keer opnieuw mochten horen. Het deerde niemand, want hetzelfde trucje deed de band nog eens over bij een van hun vettigste nummers, “Black Hope Shot Down” en afsluiter “Goodbye”. Zo werden de laatste vijf nummers op iets meer dan een halfuur gespeeld en werkte het strakke eerste deel van de set vooral toe naar een heuse en grootse apotheose.

Zornik staat nog steeds als een huis en dat is een opluchting. De frontman beloofde ons ook dat er volgend jaar heel wat shows op de agenda staan (en wie weet ook nieuwe muziek?). Hoe het ook moge zijn, alle hits van Zornik werken nog steeds aanstekelijk en de muzikaliteit van de bandleden is nog altijd uitmuntend. De melancholie werd afgewisseld met vettige riffs en zo konden alle nostalgici met een goed gevoel naar huis. Iedereen kwam in deze set zeker aan zijn trekken, zowel de fans als de toevallige luisteraars.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

You Move Me
Walk
My Friend My Stranger
Love Affair
Hey Girl
The Enemy
It’s So Unreal
Get Whatever You Want
Pin Me Down
Believe in Me
The Backseat

I Feel Alright
4 Million Minutes
Scared of Yourself
Black Hope Shot Down

Goodbye

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Nothing More @ Trix (zaal): Een vonk met net niet voldoende spirit

Meer dan twintig jaar in de scene werpt dan toch eens zijn vruchten af. De Amerikaanse band Nothing More doorliep sinds zijn…
InstagramLiveRecensies

Lionheart @ Trix (Zaal): Blaffende honden bijten niet

De West Coast is misschien wel een van de fijnste plekken om de winter door te brengen. Niet als je het aan…
LiveRecensies

Master Peace @ Trix Café: Een kort kunstje

Er wervelde gisteren een frivool briesje door het café van de Trix en dat had allemaal te maken met Master Peace. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.