LiveRecensies

Samhain Festival @ Muziekodroom: De duisternis omarmen

© CPU – Matthias Engels

Op 31 oktober vierden de Kelten eeuwen geleden Samhain, ook wel gekend als de overgang van de zomer naar de winterperiode. Nu brengt organisator MCLX deze vergeten feestdag terug met een gloednieuw Belgisch festival. De allereerste editie van Samhain vond plaats in Muziekodroom en wij hadden de eer mee te genieten van deze hoogmis van de Belgische extreme metal. Met als line-up Amenra, Wiegedood, Carnation, Wolvennest, Alkerdeel, Pothamus, Coffin Feeder en Hippotraktor waren we dan ook klaar om de duisternis te omarmen.

Hippotraktor

Onze dag begon met de progressieve metalband Hippotraktor. Hoewel de Mechelaren al in de vroege namiddag moesten spelen, stond de zaal toch al aardig vol. Eenmaal de set begonnen was, begrepen we onmiddellijk waarom. Met een overtuigde indruk zette Hippotraktor een liveshow neer, evenwaardig aan hun album. De zanger maakte de keuze het publiek slechts eenmaal aan te kijken, wat dan ook zorgde voor een interessante dynamiek. Het hoogtepunt was “Mover Of Skies”. Hier haalde zanger Stefan de Graef zelf de drumstokken boven waardoor de zaal zich even vulde met het intens geluid van vier low toms. Met slechts één album in zijn arsenaal, wist Hippotraktor de zaal te overtuigen.

Coffin Feeder

Coffin Feeder is een gloednieuwe deathmetalband, gevormd door onder andere Sven De Caluwé van Aborted en Jeroen Camerlynck van Fleddy Melculy. Samhain was dan ook, buiten een try-out gerekend, hun allereerste liveshow ooit. Het viel ons op dat de heren enorm veel zin hadden om hun nieuw materiaal te brengen. Met onuitgebrachte singles zoals “Capture For Consumption”, “Empty promises” en “Severed Survival” gaven de Belgen ons een smaakje van wat Coffin Feeder zal worden. De zanger lijmde de nummers aaneen met humoristische bindteksten, wat deze brok zware muziek licht te verteren maakte. Hoewel Coffin Feeder met een enorm veel enthousiasme en energie op het podium stond, kreeg het het publiek helaas niet mee in zijn drive. De zanger vroeg meermaals om gejuich en geheadbang, maar dit bleef helaas hoofdzakelijk onbeantwoord.

Pothamus

Toen kwam Pothamus, de driekoppige sludgemetalband uit Mechelen. Pothamus probeerde een meeslepende set te brengen, vol nummers van hun album Raya. Helaas werd die meeslependheid soms doorbroken door een overmatig gebruik van stroboscoop. De band maakte ook gebruik van projecties, maar deze werden niet scherp genoeg geprojecteerd om te herkennen. Ondanks deze visuele mankementen, zette Pothamus een sterke set neer. Het publiek was voor een lange tijd muisstil en gehypnotiseerd door de dronegeluiden. Soms waren deze zo intens dat je je lichaam voelde beven.

Alkerdeel

Dat we met weinig enthousiasme binnengingen bij Alkerdeel was een feit. Door de lage productie op hun platen, was hun discografie alles behalve toegankelijk om te beluisteren. Toen we de heren eenmaal aan het werk zagen, viel alles samen. Met enorm veel energie en charisma bracht de band zijn set. Hierdoor kregen de Belgen ook de enige moshpit van de dag op gang. Hoewel Alkerdeel progressieve metal brengt, zweefde het wat tussen de genres door. We hoorden zowel elementen uit dubstep, Pantera en Deftones. Dit gecombineerd met een lichtshow waar er non-stop werd gespeeld met schaduw, zorgde de band voor een van de meest interessante sets van de avond.

Wolvennest

Wolvennest is een naam die gedurende de dag al meermaals viel in Muziekodroom. De band brengt psychedelische black metal en dat zouden we geweten hebben. Nog voor de show begon, vulde de geur van wierrook de zaal. Projecties van rituelen verschenen op de achtergrond en toen kwam Wolvennest het podium op. Aanvankelijk moesten we onze lach wat bedwingen. De leden hoorden stilistisch gezien thuis in andere bands. De ene gitarist in ZZ Top, de andere in Within Temptation. Buiten hun garderobe gerekend, klopte het plaatje van Wolvennest volledig. Vol passie en inlevingsvermogen bracht de band zijn psychedelische muziek. De zangeres bespeelde zoals gewoonlijk de Thermin, wat op Halloween perfect paste. Tijdens “Ritual Lovers” kreeg Wolvennest zelfs het publiek aan het dansen. Het was een belevenis.

Carnation

Twee dagen geleden stond Carnation nog op te treden in pretpark Walibi. Vandaag was Muziekodroom aan de beurt. In overvloedige make-up kwamen Jonathan Verstrepen en zijn kompanen op het podium. Als een ware ode aan de old-school deathmetal raasde Carnation door de set. Dit werd dan ook beantwoord door het publiek met menig geheadbang. Naarmate de set vorderde steeg het ork-gehalte van de zanger alleen maar. Carnation bracht een vunzige set die mooi tot zijn recht kwam in deze donkere setting.

Wiegedood

De voorlaatste band van de avond was Wiegedood. Zoals de bandnaam doet vermoeden, brengen deze heren beenharde blackmetal. Tijdens de sound check demonstreerde de zanger reeds wat hij allemaal in zijn arsenaal heeft. Eenmaal de muziek begon, viel alles samen en vulde een kilte de zaal. Met pijnlijk rauw gezang en furieuze gedrum toonde Wiegedood nogmaals waarom het zo’n trouwe fans heeft. Als een muur van geluid overweldigden de Belgen de zaal en dan moest Amenra nog komen.

Amenra

Na bijna tien uur lang muziek, was het eindelijk tijd voor Amenra. De Kortrijkzanen brachten hun set ondersteund door een zwart-wit lichtshow. Na een warm onthaal van het publiek, werd al snel duidelijk dat zanger Colin niet zijn beste dag had. Hoewel zijn stem toegetakeld klonk, bleef hij toch het beste van zichzelf geven. Bassist Tim De Gieter zorgde daarentegen voor enorm strak ondersteunend gezang. Amenra bracht slechts één lied van hun nieuwe album De Doorn: “De Evenmens”. De spokenstijl van het nummer kwam mooi tot zijn recht tussen alle zware riffs door. Helaas werd de dynamiek die Amenra bracht soms doorbroken door pratende mensen. De fans daarentegen waren er altijd snel bij om om stilte te vragen. “Am Kreuz” en “A Solitary Reign” werden met enthousiasme onthaald en zorgden voor een perfect einde van deze duistere avond.

Setlist:

The Pain It Is Shapeless
Razoreater
Nowena | 9.10
De evenmens
Terziele
Am Kreuz
A Solitary Reign
Silver Needle. Golden Nail

49 posts

About author
West-Vlaamse liefhebber van de zwaardere genres!
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pendulum & Bullet for My Valentine - "Halo"

  Als een van de meest gerenommeerde en grootste acts in hun genre en misschien zelfs in de alternatievere elektronische muziek maakt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Empire State Bastard - "Stutter"

Empire State Bastard bracht pas eind maart hun debuutsingle “Harvest” uit, maar de snoeiharde metal schreeuwt jarenlange ervaring. Achter deze agressieve wervelwind…
InstagramLiveRecensies

Dunk!festival (Festivaldag 2): Vrijgevige vrijdag

Na een vlekkeloze start van Dunk!Festival gisteren, zakten we vandaag opnieuw af naar het Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent voor een nieuwe portie…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.