AlbumsRecensies

Theo Croker – BLK2LIFE // A FUTURE PAST (★★★): Dromerige en filmische score

Met BLK2LIFE // A FUTURE PAST brengt de Amerikaanse trompettist/producer Theo Croker een nieuw album uit. Daarop reikt Croker de hand aan uiteenlopende gastartiesten zoals onder meer Wyclef Jean, Gary Bartz, Charlotte Dos Santos, Ari Lennox, Malaya of Kassa Overall. Kenmerkend is de grootse ambitie. Zo telt zijn inmiddels zesde, zelfgeproduceerde album dertien composities die bijeengehouden worden door een omkaderend verhaal. Daarin staat onder meer de ontdekking van identiteit centraal. Op muzikaal vlak vertaalt zich dat in een solide mengsel waarin progressieve jazz, sensuele r&b, neo-soul (“Soul Call // Vibrate”) en hiphopritmes aangevuld worden met kosmische toetsen psychrock (“No More Maybe”).

Croker wil met dit album een statement maken. Hoewel sommige composities zoals “Happy Feet (for Dancers)” onmiskenbaar op de heupen mikken, gaat het toch vooral om wat er zoal in het hart en het hoofd beweegt, zoals op het soms wilde bochten nemende “Lucid Dream”. Dat haal je onder meer ook uit het specifiek op maat van Ari Lennox gepende “Every Part of Me”.

In het geheel valt op dat Croker verschillende richtingen uitgaat. Zo wordt bijvoorbeeld “State Of The Union 444 // BLK2THEFUTURE” vrijwel volledig gedragen door hitsige raps die uit de koker van Britse grime of Eminem lijken te komen (al is het dus Wyclef Jean), terwijl elders – zoals op single “Hero Stomp” – het grotendeels tribalbeats zijn die naast de trompetgeluiden van Croker de aandacht trekken. Daarnaast zijn er verschillende passages waarin Croker en co tederheid en weerbarstige intimiteit opzoeken, zoals met “Imperishable Star”.

Kortom, een vrij breed palet aan ideeën, zoals ook blijkt uit kleine, maar smaakvolle interludia zoals onder meer “Just Be”. Evenzeer is er een prima set (gast)muzikanten die bijdragen aan een groter geheel. Het maakt van het erg aardige BLK2LIFE // A FUTURE PAST een ambitieuze plaat die zich voordoet als een dromerige, filmische score bij een reis. Binnenkort live te ontdekken in Flagey, meer bepaald op 22 oktober in een aanlokkelijke double bill affiche met Lakecia Benjamin!

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.