AlbumsRecensies

Myrrdin – Monstruos Y Duendes Vol. 3: Médyn (★★★★): Als een hemels kindje dat altijd naar het licht kijkt

Het blijft erg bijzonder om te ervaren hoe een uitzonderlijk muzikaal talent als Myrrdin zijn eigen weg gaat. Met Médyn brengt hij het derde deel uit van een groots Monstruos Y Duendes-project. Een vierde deel staat er nog aan te komen, al moeten we ons voorlopig tevreden stellen met het alweer excellente Médyn. Voor wie al fan is, zijn er geen echt grote verrassingen. Myrddin De Cauter blijft als vanouds diep graven in zichzelf en tovert uit zichzelf een grandioos weerklinkende mix waarin klassiek, jazz, flamenco en roots elkaar schijnbaar blindelings vinden. Een lyrieke ervaring, zo beschreef Wannes Van De Velde het terecht.

Myrddins muziek heeft iets heel eigen. Iets diep persoonlijk en tezelfdertijd weerklinkt het als iets universeels. Net zoals het eerder al te horen viel op voorgangers als Méfyrio en Longhin. Ook deze Médyn zit klankgewijs in dat heel erg aparte, unieke Myrrdin universum. Tezelfdertijd ademt deze muziek vooral hartverwarmende spontaniteit en ambacht uit.

Op het Médyn album brengt Myrrdin vier wat langere, meer uitgesponnen composities. Zowel als componist als gitarist blijft de telg uit de roemruchte De Cauter familie onovertroffen. Knap ook om te zien hoe consistent het artwork (door Waso De Cauter) blijft, met knappe, erg verbeeldingsrijke suggesties die soms herinneren aan het poesjenellenspel van Wannes Van De Velde. De muziek erbij doet je als luisteraar wezenlijk terugplooien op jezelf. Om vervolgens te (her)ontdekken dat je in en via de muziek daadwerkelijk kan reizen.

Via dromerige composities als het door watergolfjes ingeleide en aan pianist Jef Neve opgedragen “Kundalini” trek je richting het grenzeloze rijk van de verbeelding. Of neem de maar liefst de helft van de plaat in beslag nemende titelnummer, negentien minuten lang volstrekte overgave aan de impact van Médyn, “het hemelse kindje dat altijd naar het licht kijkt”. Het is met diezelfde pretoogjes dat Myrrdin ons zijn nieuwste boreling presenteert. Dit is niets minder dan weergaloze, virtuoze muziek die zowel iets mystiek, iets bedwelmend mysterieus als iets ontzettend puur in zich heeft.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.