AlbumsFeatured albumsRecensies

FINNEAS – Optimist (★★★½): Hoera! De wereld is om zeep!

Je hebt zo van die artiesten die altijd in een adem genoemd worden met een levensbepalend feitje. Soms is dat die ene wereldhit of een ijzersterke livereputatie, maar bij FINNEAS gaat dat nog net een tikkeltje verder. Zo mag hij een van ’s werelds grootste sterren zijn kleine zus noemen. We hebben het natuurlijk over de uiterst muzikale familie Eilish, maar laten we vandaag voor een keer de focus niet op Billie leggen. Je weet het of je weet het niet, maar haar muziek zou lang niet zo goed geweest zijn zonder de hulp van haar broer. Hij fungeert al sinds dag één als haar producer en songschrijver, werkte al samen met gigantische namen als Demi Lovato, Selena Gomez en Celeste en komt nu eindelijk met zijn langverwachte debuutplaat naar buiten. O’Connell maakte al een hele tijd eigen creaties, maar op Optimist krijgen we nagenoeg enkel nieuwe nummers te horen.

De verwachtingen lagen met andere woorden hoog, want wie FINNEAS al kende, weet dat de man zelden een slecht nummer uitbracht. Het is dan ook geen verrassing dat er al een aantal Grammy’s (onder andere voor beste producer) op zijn schouw staan. Optimist zit productioneel dus sterk in elkaar, maar ook op vlak van zang en instrumentatie weet hij ons drie kwartiertjes te blijven boeien. De Amerikaan kan het dus ook zonder de hulp en populariteit van zijn zusje, wat ervoor zorgt dat het aanzien van de familie Eilish nog wat hoger is komen te liggen.

Muzikaal zit het verhaaltje dus goed in elkaar, maar ook het totaalplaatje vertelt een mooi verhaal. Zo kaart FINNEAS doorheen het album zowat elk wereldprobleem aan, maar blijft hij toch optimistisch. Een gewaagde keuze, maar door zijn eigenwijze manier van songwriting blijft het geheel toch mooi overeind. Optimist wordt op gang getrapt met de onvoorspelbaarheid der liefde. “A Concert Six Months from Now” vertelt het verhaal van hoe hard iemand je hart ook kan breken en je nooit zoveel van iemand anders zal houden als van die bewuste persoon. Begeleid door een uitstekende productie bezorgt de Amerikaan je voor een eerste keer kippenvel met zijn bombastische uitspattingen. ‘I was supposed to be happy now / There’s nothing left for me to laugh about’, gaat hij verder op “Happy Now?”, al zijn het niet enkel de persoonlijke problemen waar FINNEAS aandacht aan besteedt op zijn debuutplaat.

Zo heeft hij het op “The Kids Are All Dying” over onze ecologische voetafdruk, liegende politici, lockdowns en nog tientallen andere wereldproblemen. Muzikaal wisselt hij af tussen rust en chaos, wat daarbovenop voor een nog indrukwekkender effect zorgt. Dat trucje doet hij nog eens over op “The 90s”, waarin we uit het niets na een rustgevende track plots een karrenvracht aan op drum-‘n-bass geïnspireerde beats over ons heen krijgen. Het zit hem telkens in die onverwachte twists op Optimist, en het is net daarom dat FINNEAS wereldwijd op zoveel complimenten kan rekenen.

De nummers met plot twists worden daarnaast ook afgewisseld met emotionele noten en pianoballades. Dat is op zich leuk en FINNEAS heeft ook zeker een talent om de luisteraar te raken met zulke nummers, maar op Optimist krijgen we misschien net iets te veel van het goede. Op “Only a Lifetime” raakt hij bijvoorbeeld de gevoelige snaar door met zijn stem de hoogte in te gaan en ook “Love Is Pain” zorgt voor een dromerig geheel, maar het instrumentale “Peaches Etude” en even later “Some Else’s Star” halen het tempo een beetje uit de plaat. De pianoballades zijn in overvloed aanwezig, en hoewel ze stuk voor stuk een wondermooie sterrenhemel op je netvlies kunnen branden, kunnen we door de opeenvolging ervan niet altijd onze aandacht erbij houden.

Gelukkig krijgen we aan het einde van de plaat met “Around My Neck” en “How It Ends” nog twee op pop geïnspireerde nummers om ons terug wakker te schudden. Op eerstgenoemde verkent FINNEAS voor het eerst de echt donkere paden van de popmuziek door gebruik te maken van mysterieuze synthbeats, terwijl hij zichzelf van zijn zwoelste kant toont. Dat mondt bij momenten zelfs redelijk sexy uit, zeker als hij het heeft over hoe die handen rond je nek de stress kunnen wegnemen, op alle mogelijke manieren.

Met Optimist heeft FINNEAS met andere woorden een degelijk album gemaakt, al hadden we graag iets meer uptempo nummers gehad in plaats van de vele rustige pianoliedjes. Een slecht nummer kunnen we weliswaar niet terugvinden op de plaat en dus heeft de jonge Amerikaan bewezen dat hij ook zonder zijn zus zijn mannetje kan staan. De wereld is als we O’Connell mogen geloven om zeep, maar we mogen nooit vergeten het positieve daarvan te zien. In een maatschappij van negativisme is het dus belangrijk om de positieve kantjes van de wereld ook eens in de verf te zetten. Wij hopen in elk geval dat FINNEAS dit album ook in ons land live komt voorstellen tijdens een soloshow, al zullen we daar de komende maanden niet op hoeven te rekenen aangezien zusje Billie Eilish nog een wereldtour op de planning heeft staan.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1580 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FINNEAS - "Mona Lisa, Mona Lisa"

Soms vraagt een mens zich af waar Finneas O’Connell nog de tijd vindt om te slapen. De oudere broer van Billie Eilish…
AlbumsRecensies

Lizzy McAlpine - five seconds flat (★★★½): De vertrouwelijke niche ontgroeid

Huidige sociale media kunnen een vloek zijn, maar voor Lizzy McAlpine bracht het voorlopig alleen maar voordelen met zich mee. De 22-jarige…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FINNEAS - "Naked"

We kennen FINNEAS al langer als songwriter, producer en broer van wereldster Billie Eilish, maar ook met zijn eigen muziek drukt de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.