Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sababa 5 – “Smilansky”

In onze eeuwige zoektocht naar muziek die niet in één vakje past, stootten we deze week op Sababa 5. Deze groep doet al sinds 2016 geheel z’n eigen ding, vooruitgestuwd door Amir Sadot en Ilan Smilan. Beide heren zijn ook lid van TIGRIS en Hoodna Orchestra, een elfkoppige groep uit de groove scene van zuid-Tel Aviv. Wat al deze groepen gemeen hebben, is dat ze graag stoofpotjes maken van funk, Midden-Oosterse muziek, jazz, rock en noem maar op. Zolang er maar een groove in zit, en zolang die groove maar naar de jaren ’60 en ’70 smaakt. Bestaan er andere grooves, eigenlijk?

In ieder geval, het volledig instrumentale “Smilansky” is catchy en geestig tegelijk door de overvloed aan stijlen: een Midden-Oosters orgeltje mengt zich driftig met Braziliaanse samba, jazzy drumwerk en er zit ook nog ergens een gitaar tussen (in ons hoofd is dat zo’n Gretsch jazzgitaar, een rode). Ook al zit er niet geweldig veel variatie in het nummer – halverwege neemt de gitaar het even over voor een solo-uitstapje – toch drijven we gewillig mee op de groove. Tot onze verbazing stellen we vast dat dit meer dan vier minuten duurt, zonder dat verveling ook maar enige kans krijgt om de boel te verknallen. En da’s goud waard.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singles

Nieuwe single Willie J Healey - "Sure Feels Good"

Heb je je ooit afgevraagd hoeveel druiven de gemiddelde Brit in zijn mond kan vangen? Wel, in de muziekvideo voor de nieuwe…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tom Skinner - "The Journey"

Toen jazzgroep Sons of Kemet uit elkaar ging in 2022, was het niet meteen duidelijk wat de toekomst voor drummer Tom Skinner…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Theon Cross - "Wings"

Als we aan Londense jazz denken, dan denken we aan Theon Cross. Naast lid van Sons Of Kemet is hij op zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.