AlbumsRecensies

Casper Cox – Godvergeten (★★★½): Verrassend visitekaartje

We weten niet of er een prijs bestaat voor meeste samenwerkingen op een ep, maar Casper Cox komt er dankzij Godvergeten zeker voor in aanmerking. Vijftien zangers en rappers, en daarbovenop ook nog eens visuele en muzikale samenwerkingen. Stuk voor stuk Limburgers. Met zijn eerste grote project wil de jongeman met andere woorden meteen groots uitpakken. Zijn debuut-ep zou dan ook zijn visitekaartje als producer moeten voorstellen, maar tegelijkertijd ook de gezelligheid van de provincie Limburg moeten uitstralen. Een hele klus, zeker omdat het voor Casper zelf een ontdekkingstocht was als producer. Hoe dan ook is hij erin geslaagd om Haspengouw muzikaal weer te geven en nemen we zijn visitekaartje met beide handen aan.

Het idee om Godvergeten te creëren, kwam tot Casper toen hij tijdens de lockdown een wandeling maakte door de streek. Het gefluit van de vogeltjes dat hij toen hoorde, is ook de manier waarop de ep op gang wordt getrokken. Meteen daarna wordt duidelijk dat de jongeman zijn kunsten als producer sterk wist te verfijnen, want uit het niets wordt “Het boeit me wel” in gang geknald. Terwijl Zio io wat pit toevoegt aan de track, doet WZA de boel helemaal kantelen met een dromerige outro. Heel wat verschillende invloeden door elkaar dus, maar de Limburger slaagt er telkens in om het geheel mooi in elkaar te laten overvloeien. Dat is waar Godvergeten deels voor staat. Zo gaan op “Hoe goed is da joh” licht en donker met elkaar in gevecht, doordat Delia Accardo zorgt voor een zonnige insteek, terwijl Don Luca de donkere donderwolken oproept. En zo krijg je uiteindelijk een wondermooie regenboog.

Cox komt met andere woorden vaak vrij idyllisch uit de hoek. Zo klinkt “Enigste boom in het bos” heel rustgevend dankzij de watergeluiden, maar ook dankzij AYRA die je verrassend zacht omarmt in het Nederlands. Toch zitten er hier en daar wat scherpere randjes aan het geheel, want Aria en AB zorgen voor een stevige afkruiding. Met “Bel me ff terug” krijgen we nog een emotionele noot te verteren, aangezien Delia Accardo, SIMM, HFD en Rian Snoeks van het nummer een ietwat melancholisch liefdeslied maken. Het viertal is erin geslaagd om op een auditieve manier de chaos in je hoofd te recreëren, om dan dankzij de saxofoonsolo op het einde de rust te doen wederkeren.

Tekstueel en gevoelsmatig zit Godvergeten dus goed in elkaar, maar ook productioneel klinkt het geheel sterk. Casper Cox mag met andere woorden trots zijn op zijn eerste grote project, want hij is in de niet al te makkelijke opdracht geslaagd om een twintigtal artiesten in een goed samenhangende ep te gieten. Vanuit verschillende invalshoeken en genres krijgen we een mooi beeld van Limburg te horen, waardoor het de jonge producer is gelukt om niet het zoveelste Nederlandstalige rap- en hiphopalbum te maken, maar om toch creatief, origineel en verrassend uit de hoek te komen.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2112 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Ancienne Belgique (AB): Mist in de bergen

De vonken die Declan McKenna al jaren op zijn thuisland loslaat, lijken maar niet te willen overslaan op het Europese vasteland. Dat…
InstagramLiveRecensies

Novo Amor @ Ancienne Belgique (AB): Met dank aan ChatGPT

Ali Lacey is met zijn negen miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify beter bekend bij het grote publiek als Novo Amor. Enkele weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.