LiveRecensies

Mauro Pawlowski presents Eternal Sunday Drive @ AB Club: Intiem en tegelijk groots

© Marie Vlaeminck

Na twintig jaar schuifelen tussen de Belpop-succesverhalen, brengt Mauro Pawlowski een album onder eigen naam uit. Zijn carrière begon als frontman van Evil Superstars. Later was hij jaren de vaste gitarist van dEUS, tot hij in 2016 besloot de groep te verlaten. Deze zomer depanneerde hij nog tweemaal zijn opvolger-gitarist bij dEUS, maar nu is het tijd voor Mauro’s solotournee met het recent gelanceerde album Eternal Sunday Drive.

Stilaan zal het serotoninegehalte van de melomanen onder ons terug op peil komen. De festivals zijn terug van weggeweest en ook de concertzalen openen gaandeweg opnieuw de deuren. Zo ook de charmantste concertzaal uit het Brusselse. Met zijn reeks van ‘ABnormal’-concerten bood de AB een draaglijk alternatief tijdens de zware coronaperiode, maar na de ettelijke uren stilstand stonden onze benen te popelen om mee te wiegen. Want we mogen weer!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ancienne Belgique – AB (@abconcerts)

Een voorprogramma was niet bekendgemaakt, en dus kondigt Mauro aan z’n publiek zelf op te warmen. Hij vangt aan met een nummer voor de fans van Steve Earle: “Transcendental Blues”. Het voordeel van een onaangekondigd voorprogramma door de artiest in persona? Het hele publiek is al present én stil. Mauro speelt aansluitend de eerste noten van “Down From Nowhere” en vloekt klunzig ‘shit, ik ben mijn tekst kwijt’. Kennelijk iets dat hem vaker overkomt, want de dame naast ons fluisterde grinnikend ‘daar gaan we weer’. Het publiek lacht, de sfeer zit goed.

Het einde van het voorprogramma betekent de komst van de vier bandleden achter Mauro. Wat verrassend neemt producer van de plaat Jasper Maekelberg, ook frontman van Faces On TV, plaats achter gitaar. Zijn invloed is duidelijk hoorbaar op Eternal Sunday Drive. De subtiele percussietonen vormen een rode draad doorheen het album. Na de instrumentale en enigszins psychedelische titeltrack “Eternal Sunday Drive” is “Always Someone” de gedroomde opener, en tevens het eerste nummer dat verscheen van Eternal Sunday Drive, waardoor het nummer tijd kreeg de oren van de gemiddelde Mauro fan te bereiken. De bijtrekpas verovert ondertussen de zaal. “Suspected Man” en “Godmade Trouble” houden de sfeer in de zaal aan.

‘Ik ben Mauro Pawlowski. Onthoud die naam, ge gaat er nog veel over horen in de toekomst!’ Geestigheid, intimiteit en innigheid wisselen elkaar af. De eerder duistere sfeer die Mauro met z’n muziek bereikt, wordt door zijn kwinkslagen wel wat doorprikt. “Leaving Montreux” volgt en is in staat het publiek snel weer te doen mijmeren. Het meer dynamische “What It Takes” vormt de ideale voorbereiding op “The Silent Sky”. Dat laatste maakt ook de stembanden van het publiek los. Voor het eerst deze avond horen we het publiek meezingen. Producer en gitarist Jasper Maekelberg grijpt plots een schroevendraaier vast en weet met z’n creativiteit opmerkelijke, maar aangename en sierlijke sounds uit zijn gitaar te toveren.

Nadat de tonen van het tedere “Out of the Storm” door de zaal weergalmen, bedankt Mauro zijn muzikanten. Snel waggelt hij nog naar de drummer om diens naam te vragen. De drummer blijkt een vervanger te zijn, maar zijn naam op voorhand memoriseren was toch geen al te grote klus. Tot slot werpt “Spotlight” zich op als de dansbare en ongedwongen apotheose. Tijdens de bisronde komen enkel Mauro en z’n keyboardist Adriaan Van De Velde het podium op om met “Playing” te besluiten. Einde concert, tegen de zin van het publiek. De massa blijft staan en brult voor een tweede bisronde. Tevergeefs, Mauro en co hebben het podium voorgoed verlaten.

Het resultaat is een onverdeeld verzadigd publiek. Livemuziek van Mauro Pawlowski produceert vitaminen voor de ziel. En hoewel Mauro’s gitzwarte haren ondertussen grijs doorlaten, is hij nog steeds in staat om stevig te performen.  Zin gekregen om Mauro Pawlowski live te zien? Kansen bij de vleet aankomende maanden, check mauropawlowski.be!

Setlist

Transcendental Blues
Down From Nowhere
Eternal Sunday Drive
Always Someone
Suspected Man
God Made Trouble
Leaving Montreux
What It Takes
Silent Sky
Out Of The Storm
Spotlight

Playing

Related posts
InstagramLiveRecensies

Declan McKenna @ Ancienne Belgique (AB): Mist in de bergen

De vonken die Declan McKenna al jaren op zijn thuisland loslaat, lijken maar niet te willen overslaan op het Europese vasteland. Dat…
InstagramLiveRecensies

Novo Amor @ Ancienne Belgique (AB): Met dank aan ChatGPT

Ali Lacey is met zijn negen miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify beter bekend bij het grote publiek als Novo Amor. Enkele weken…
InstagramLiveRecensies

The Clockworks @ Ancienne Belgique (AB Box): De tijd is rijp

Eind vorig jaar verscheen met Exit Strategy het debuutalbum van de Ieren van The Clockworks. De band wist er een ferme indruk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.