AlbumsRecensies

Greybound – Everything You Say Is True (★★★½): Weinig weerhaken, veel kwaliteit

Bij muziekliefhebbers die de jaren negentig bewust hebben meegemaakt, zal de naam Jo Smeets waarschijnlijk een belletje doen rinkelen. Hij was zanger en gitarist van Sweater, een Diestse rockband die in 1994 derde eindigde in Humo’s Rock Rally en nadien met Talking To Earl een fris rockalbum en een handvol catchy singles uitbracht. Hun werk scoorde goed op de alternatieve radio en eind jaren negentig stond een tweede album in de steigers. Door muzikale meningsverschillen hield Sweater het echter voor bekeken. Smeets ging aan de slag als journalist en hield het maken van muziek voor zijn vrije tijd. Tot eerder dit jaar, want dan trad Smeets met de nieuwe band Greybound weer op de voorgrond.

In Greybound vindt Jo Smeets versterking bij bassist Vital Maesen en drummer Arnout Hellofs (onder andere bekend van Hooverphonic), maar ook bij enkele gastmuzikanten. Zo is de eerder vooruitgestuurde single “Fully Understood” een duet met Naomi Sijmons, de frontvrouw van Reena Riot en eveneens dochter van The Scabs-bassist Fons Sijmons. Met galmende gitaren en een strak ritme brengen ze een nummer dat in dezelfde regionen verblijft als de meest radiovriendelijke nummers van The War On Drugs. De singles “Everything You Say Is True” en “Wicked” lieten de maanden nadien eveneens een aangename indruk na, dus het was uitkijken naar het volledige debuutalbum.

De singles hadden al verraden dat Smeets met Greybound een kalmere weg insloeg dan de muzikale paden die hij met Sweater bewandelde. We horen weinig luide gitaren en donderende drums, maar wel beheerste poprock, americana en folk met sterke melodieën. Denk aan Crowded House, maar dan met minder zoete harmonieën. Smeets heeft lange tijd in de Neil Young-tributeband Le Noise gedrumd en zijn liefde voor de Canadese brompot komt ook regelmatig naar voor. Zo had “Everything You Say Is True” met een ruwere productie niet misstaan op Everybody Knows This Is Nowhere. Het nummer blijft na één beluistering al meteen in je hoofd hangen en bewijst dat Smeets nog steeds weet hoe hij een goede single moet maken.

De groep weet doorheen Everything You Say Is True ook te variëren. Opener “Fully Understood” baadt in de weidse sfeer van The War On Drugs, aansluitend horen we in “Me & You” echo’s van The Rolling Stones ten tijde van Emotional Rescue en van Bowie op Station to Station. “Under the Weather” is een slepende countryballade die recht uit het zuiden van de Verenigde Staten lijkt te komen, terwijl de reverb en de synths op het mooie “Turn to Stone” een grootsere sfeer oproepen. “Wicked” klinkt dan weer funky, maar het hoogtepunt is wat ons betreft toch “Echo Park”; dit nummer komt traag op gang met een snerpende riff en een weemoedige tekst, maar bouwt vervolgens op naar een denderende climax met hemelse achtergrondzang. Op zo’n momenten passen al de puzzelstukjes perfect in elkaar.

Op Everything You Say Is True vinden we na wikken en wegen geen enkel slecht nummer terug. De productie van het album klinkt helder en eenvoudig, alsof alles in een keer op tape werd gegooid zonder al te veel extra opnames. Toch zijn er amper scherpe randjes, waardoor het album in zijn geheel ook wat braver aanvoelt. Elk nummer zou op een willekeurig moment van de dag kunnen gedraaid worden op de radio zonder mensen voor de borst te stoten. Wij zien Greybound dus vooral een volwassen publiek aanspreken, want voor jonge rebellen bevat de muziek net iets te weinig weerhaken. Maar de kwaliteit is er in elk geval niet minder om.

Met Everything You Say Is True krijgen we meer dan twintig jaar na het debuut van Sweater eindelijk nog eens een nieuw album van een groep rond Jo Smeets. Met de nodige vakmanschap brengen Smeets & co heldere en melodieuze muziek die in het hoofd blijft hangen. En nu maar hopen dat het vervolg niet nog eens twee decennia op zich laat wachten.

Facebook

160 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Kurt Vile - Back to Moon Beach (★★★): Als een kabbelend beekje

Van alle laidbackrockers die gekleed in houthakkershemd door de alternatieve muziekscène strompelen, is Kurt Vile momenteel waarschijnlijk wel de bekendste. Hij is…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Beirut - Hadsel (★★½:): Nieuwe bestemming, gekend reisverslag

Toen de wereldburger Zach Condon in 2006 met zijn band Beirut op de proppen kwam met debuut Gulag Orchestar, waren meteen heel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single JJ Grey & Mofro - “The Sea”

Fans van JJ Grey & Mofro hadden de hoop al bijna opgegeven, maar na acht lange jaren sinds het uitbrengen van Ol’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.