AlbumsRecensies

Geoff Wyld – Daydreamer (★★★★): Dagdroom die zowel zomers als venijnig aanvoelt

Met Geoff Wyld is het Nederlandse Zuid-Limburg een nieuwe psychedelische indieband rijker. Zanger/bassist Leroy Huis, gitarist Patrick Claessens en drummer Teun Wolfs brachten sinds 2018 al een handvol singles op de markt, maar vandaag is met Daydreamer hun eerste ep beschikbaar. Het opnameproces verliep naar eigen zeggen vrij moeizaam, zo werden de eerste opnames in de vuilnisbak gekieperd en werd nadien de hele ep live opgenomen. Het trio voelde zich een stuk beter met het ongepolijst resultaat, als luisteraar merk je gelukkig niets van het intensief productieproces in de finale ep.

De groepsleden geven zelf Tame Impala aan als grootste inspiratiebron van Geoff Wyld, maar die invloed is bij de eerste beluisteringen niet meteen hoorbaar. Wij horen dan vooral enige gelijkenissen met de eerste twee platen van Kevin Parker, want bij het synthgeluid van pakweg Currents of The Slow Rush komt Geoff Wyld niet meteen in de buurt. De band lijkt ons eerder de mosterd gehaald te hebben bij psychedelische rockbands van de Amerikaanse westkust of ons eigen Balthazar. Met de referenties zit het dus in elk geval wel goed.

De ep trapt af met de single “Made Men”. Er wordt ingezet met een soulvolle stem en gitaarriedels die eerst nog een kabbelend surfnummer doen vermoeden, maar in het refrein worden de gitaren extra versterkt. Met wat kritische teksten zorgt de band voor extra donderwolken, maar de toevoeging van vrolijke achtergrondzang zorgt er voor dat het geheel luchtig blijft. De dagdroom verandert nergens in een nachtmerrie. Het zomers titelnummer, dat ook al als single werd uitgebracht, gaat zoals de titel verklapt effectief over dagdromen. Met het slome ritme, de jengelende gitaren en de speelse tekst kan je zonder zorgen wegdromen naar zonnigere oorden. “Daydreamer” vormt zo even de perfecte soundtrack voor de nazomer.

Perfect High” lijkt in de strofen helemaal weggelopen vanop een album van Balthazar, terwijl de gitaarmelodie zachtjes knipoogt naar “Not Ready Yet” van Eels. Wanneer het refrein ingezet wordt nemen hardere gitaren je mee naar het universum waarin ook Arctic Monkeys verblijft. Met “Home” voegt het trio nog een vrolijk rockend nummer toe aan hun debuut-ep, maar “U” verdient bij ons de podiumplaats omdat de band hier klinkt als een consistent geheel. Wat begint als slepend nummer dat je meteen meeneemt naar een rokerige Amerikaanse bar breekt door in een groots refrein en ten slotte een originele brug met een rollende bas, strakke drums en een fijne gitaarsolo. Het geluid van een band die stevig op elkaar is ingespeeld.

Met Daydreamer brengt het Nederlandse Geoff Wyld een ep die zowel zomers als venijnig aanvoelt. Doordat de plaat live werd opgenomen klinkt alles niet alleen ongepolijst en eerlijk, het bewijst ook de muzikale sterkte van de band. Geoff Wyld heeft zeker potentieel om nog grootse dingen te verwezenlijken, en zal op het podium ongetwijfeld wat potten breken. Wij houden hen de komende tijd dus zeker op onze radar.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

98 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jackson Wang - "Cruel"

Het geheimzinnige gedoe van Jackson Wang is voorbij. Toen hij eind maart het nummer “Blow” uitbracht, deed hij dat na enkele vreemde,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Two Door Cinema Club - "Lucky"

Wie Two Door Cinema Club zegt, denkt aan de zomer, festivals en een algemeen goed humeur. Met opnieuw dertig graden in het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Warhaus - "It Had To Be You"

In 2016 moest Balthazar nog even op pauze zodat de bandleden elk hun creativiteit hun eigen loop konden laten gaan, maar dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.