AlbumsRecensies

Koala – Outlaw (★★★★) – Eclectische muzikaliteit

Samenwerking is de basis van muziek. Dat idee propageert Koala, de groep rond gitarist Carlos Dyckmans ook op het nagelnieuwe album Outlaw. Een hoogst bijzonder album, niet in het minst in de context van het huidige muzieklandschap. De titel geeft het ergens al weg. Outlaw. Oftewel: buitenbeentjes, uitzonderingen. Dat geldt zeker voor zowel de groep als voor het album an sich. De fans die opgroeiden met albums als Tall Machines en Gravity worden zeker bediend, al verlegt de band de eigen grenzen nog een flink pak verder dan ervoor al het geval was.

Outlaw is een good old fashioned langspeler. zeven tracks, elk met een eigen persoonlijkheid, die samen een unieke wereld op zich vormen. Een werkstuk van internationale allure waarvoor geruime tijd gevijld werd aan afzonderlijke tracks en composities en die nu gebundeld een heel extra dimensie krijgen. Neem alleen al de manier waarop een heerlijk spervuur aan hiphop lyrics in “Passed Death” (met inbreng van de uit de Cleveland, USA afkomstige rapper Notizz) verrijkt wordt met strijkers. Een typerende passage: ‘We gon’ work hard / when it’s time to play’.

Het zijn ergens uitersten die met elkaar verzoend geraken. Net zoals dat ook het geval is bij vele van de andere tracks. Wie overigens Outlaw bestempelt als een rap- of hiphopalbum, die heeft het mis. Al zijn rap en hiphop zeker kerningrediënten voor de eclectische bouillabaise die Koala in huis heeft. Leg je oor maar eens te luister bij het verleidelijk sensuele “Je Ne Suis Pas Tout” waarin de groep inspiratie put uit zowel gekoelde triphop, new soul, urban, rock als global sounds en jazz.

Minstens zo verdienstelijk als de brede aandacht voor rijke, veelzijdige composities (o.a. de flamenco noir van het met vocals van Daniela Fa opgetuigde “Malecon”) is die voor productie, waarbij Jack Daniel de productiecredits netjes deelt met Carlos Dyckmans. Kenmerkend voor groep en het album is dat het enig hokjes denken helemaal afwijst. Zodoende trekt Koala heel uiteenlopende richtingen uit, waarbij de insteek er hoofdzakelijk in bestaat om een zo breed en ruim mogelijk muzikaal terrein te bespelen.

Zo neemt “Embassy” bijvoorbeeld de spreidstand tussen rap en rock, terwijl het in de schijnwereld tussen pop, dance en rock vertoevende “Tsar” dat eerst nog onmiskenbaar naar de dansvloer lonkt, halfweg onverwacht een wilde, chaotische afslag neemt en zich vervolgens verder tussen rustieke lounge en rap voortbeweegt. Het illustreert erg goed hoe Koala verschillende genres en stijlen tot zich neemt en dat tracht te versmelten tot een coherent klinkend geheel.

Stuk voor stuk maken de nummers op deze Outlaw plaat de basispremisse inzichtelijk. Met name dat muziek bij uitstek gevoed wordt door samenwerking. In eerste instantie door breed te luisteren en door oog en oor te hebben voor wat er in de wereld gebeurt (zoals het tweeluik “Trapped In Covid” of “East”), maar dus ook en vooral door onophoudelijk op zoek te gaan naar nieuwe ideeën (bijvoorbeeld de poëtische verzen van “Manenkroon”) en gastmuzikanten (Notizz, Daniela Fa,..). Die zijn talrijk, maar erg wezenlijk voor de muzikale identiteit van Koala.

Het maakt van Outlaw een rijke, brede plaat waarbij iedereen wel zijn eigen favorieten kan vinden. Als u het ons vraagt stippen we graag nog het ergens naar Nitin Sawhney hintende “Home” aan – een prachtige, elegische portie suburban beats, aangelengd met hemelse, onaardse vocals en met een sobere, maar dodelijk efficiënte melodie op gitaar. Minstens zo aanbevelenswaardig is het griezelig donkere “I Remember You” (Black Thought en Snoop Dogg nemen beurtelings Massive Attack over, terwijl David Lynch een gastbezoekje brengt en hen naar een erg onheilspellende plaats brengt). Rest nog als bonus: het aandoenlijk mooie “Snow” dat lang na eerste beluistering maar blijft nazinderen. De sneeuw valt in verstillende verzen die langzaam vervagen. Waarna je deze Outlaw plaat gewoonweg opnieuw oplegt.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala – "I Remember You Pt. 1" (feat. Black Lodge Collective & Marieke Lightband)

Donker. Grimmig. Beklemmend. Die sfeer overheerst misschien op de nieuwe Koala single. Het fonkelnieuwe “I Remember You” is onder meer beïnvloed door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.