AlbumsRecensies

Brandee Younger – Somewhere Different (★★★★): Slaan en zalven

Nieuw werk van harpiste Brandee Younger, die eerder met Dezron Douglas het uitstekende Force Majeure (uit op het roemruchte International Anthem label) uitbracht: daarvoor spitsen we maar al te graag onze oren. Somewhere Different komt nu uit via Impulse en weerklinkt als de definitieve bevestiging van een groot talent.

Voor de opnames van dit nieuwe album componeerde de klassiek getrainde harpiste een reeks tracks in New York, waarmee ze vervolgens richting de roemruchte Van Gelder Studios in New Yersey trok. Het is daar waar zij samen met een aantal illustere metgezellen, zoals onder meer contrabassist Ron Carter (te horen op tracks als “Olivia Benson” en “Beautiful Is Black”) en drummer Marcus Gilmore, de hand legde aan een nieuw album waarbij de harp haast als vanzelfsprekend erg prominent in de mix zit, maar waarbij de muzikale dialoog en interactie met haar band minstens zo essentieel is.

Zo brengt Harper een rijkgeschakeerd groepsgeluid waarin naast fusion jazz, warmbloedige new soul, hiphop en rock ook ruimte is voor sensuele rhythm-and-blues. “Somewhere Different” bevestigt niet enkel haar talent op de harp, het demonstreert ook hoe zij in staat blijkt om overweldigende, genre-overstijgende platen te maken, vol van kleur én vooral erg rijk in geluid. Met de tussen low key hiphop, verlichte gospel en r&b schipperende en opener “Reclamation”, waarin producer Dezron Douglas terloops enkele loopse baslijntjes speelt, weten Harper en co meteen een dromerige sfeer te evoceren. Anderzijds hoor je, zeker in het tweede luik van de plaat, ook een wat stevigere, haast aan rock verwante gedrevenheid.

Elders, zoals tijdens het wat uitgerekte “Spirit U Will”, valt op hoe gerijpt en volwassen deze composities zijn. Younger en co kunnen lekker vrijuit spelen, maar ook erg secuur en kort een punt maken. Dat blijkt onder meer uit de erg aanstekelijke, flirterige soulballad “Pretend” waarvoor Younger beroep deed op de vocale input van Tarriona ‘Tank’ Ball. Voor jazzpuristen betekent die track vast een smet op het album, maar hoe dan ook maakt het wél duidelijk dat Younger niet uit hetzelfde vaatje blijft tappen. Bovendien illustreert het goed dat de harpiste het risico en het avontuur op haar debuut op een major label
zeker niet schuwt.

Somewhere Different is een fantastische showcase voor het talent van Younger, zowel als harpiste als componiste. Neem de titeltrack waarin er fijn gedold wordt met beats en gemanipuleerde melodielijntjes. Niets minder dan indrukwekkend hoe Younger zowel kan slaan (de dynamiek in “Love & Struggle”) als kan zalven (het heerlijk meanderende “Black Is
Beautiful”). Het levert een rijke, breed geschakeerde prachtplaat op die vele muziekliefhebbers zal overtuigen.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.