Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sabaton – “Steel Commanders”

© CPU – Matthias Engels

Nu de wereld stilletjes aan weer opengaat, trekt de Zweedse powermetalband Sabaton opnieuw ten strijde om nieuwe afzetgebieden te verkennen. Intussen staat de metalgroep ruim twintig jaar garant voor energieke liveshows, een exhaustieve werkmentaliteit en een goed gevoel voor humor om de machine draaiende te houden. De fans mogen zich om de twee jaar steeds aan nieuw werk verwachten waardoor de groep altijd een goed excuus heeft voor een uitgebreide (wereld)tournee. Al vanaf de beginjaren veroverde Sabaton de harten van Belgische metalfanaten, bij uitstek die van Bob Schoenmaekers en Peter Van Geel. Wat Kings of Leon is voor Werchter, is Sabaton voor Graspop. Iedere Graspop-passage van de metalband werd achtereenvolgens langer, groter en meeslepender. Spottend noemen de haters de band ‘sabayon’, maar een kniesoor die daar nog op let. Echte hits zijn “Primo Victoria“, “Ghost Division” en “Swedish Pagans” nooit geweest en toch kan een ganse weide ze stuk voor stuk blijven meebrullen. Velen voelen zich geroepen, weinigen zijn uitverkoren, denken we dan.

De dagen dat Sabaton met zijn melodieuze metal onze wereld op haar kop zette, liggen onfortuinlijk genoeg achter ons. “Steel Commanders” breekt heroïsch uit met zware gitaren die gesteund worden door de o zo herkenbare keyboards. Het is een cliché om te zeggen dat we alles al eens eerder gehoord hebben. Merkwaardig is dat gevoel alleszins niet. Zanger Joakim Brodén houdt zijn teksten zoals vanouds simpel en ook zijn vocals blijven zeer monotoon. In het refrein zingt hij wel een toontje hoger, maar diep vanbinnen weten we dat het publiek overenthousiast die rol op zich zal nemen. Niet omdat Joakim het niet meer zou kunnen, eerder omwille van het feit dat Sabaton verdomd goed weet wat zijn publiek wil. De bijdrage van de Chinees-Amerikaanse celliste Tina Guo gaan het live spektakel gegarandeerd opdrijven. In de single deren de cellostukken ons daarentegen weinig omdat ze naar de achtergrond worden verdrongen. Het is eveneens betreurenswaardig dat de band Tina niet benoemt in de titel van de clip. Dat terzijde is de video promomateriaal voor het online schietspel World of Tanks. Misschien moeten we “Steel Commanders” daarom zoals een reclamespot gewoon doorslikken en er niet bij stilstaan of de single zou belanden op een mogelijk tiende album.

Sabaton speelt met The Tour To End All Tours op 24 maart 2022 in het Sportpaleis. De officieren van wacht zijn de Mongoolse rockband The Hu en de Eurosong-coryfeeën van Lordi.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lokerse Feesten 2022 (Festivaldag 5): Het vuur aan de schenen

We zitten ondertussen al in de helft van de Lokerse Feesten, maar de paardenworsten zijn bijlange nog niet op. De temperaturen gaan…
InstagramLiveRecensies

Sabaton @ Graspop Metal Meeting 2022: Kleine jongens worden groot

In de kiemen van Graspop heeft het Zweedse Sabaton zich al vanaf het debuut Primo Victoria kunnen ontwikkelen tot hoofdafsluiter. Je moet…
FeaturesFestivalnieuws

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2022: Van oude krakers naar jonge smakers

Na Core en Unwind Festival maakt België zich klaar voor een fantastische festivalzomer. Voor het stevigere werk zakken we deze week voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.