Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Soft Cell – “Heart Like Chernobyl”

soft cell

© Andrew Whitton

Boem paukeslag, geprezen zij de heer: na twintig stille jaren is er nieuws uit Soft Cell-land. Het legendarische Britse tweespan die bestaat uit Marc Almond en Dave Ball leek een stille dood te zijn gestorven na Cruelty Without Beauty, hun laatste plaat uit 2002. Niks is echter minder waar: met “Heart Like Chernobyl” geven ze de eerste noten prijs van Happiness Not Included, de nihilistisch getitelde vijfde langspeler die volgend voorjaar zal verschijnen.

Na de gloriejaren van begin jaren tachtig – vooral getekend door hun nu nog steeds grijsgedraaide cover van “Tainted Love” en daaropvolgend album Non-Stop Erotic Cabinet – deed de band al een eerste winterslaap die met Cruelty Without Beauty enigszins onhandig onderbroken werd. Almond en Ball oogstten met die plaat wel veel jolijt bij de fans, maar weinig hits. “Heart Like Chernobyl” mikt misschien wel op die titel en heeft zeker oorwurmpotentieel. Dave Ball, paradepaard van productie en multi-instrumentalist, kwam met de muziek van deze eerste single op het hoogtepunt van de lockdown: het nummer werd zo geschreven met zowel Joy Division als de eenzaamheid in het achterhoofd.

Na de teugels twintig jaren lang te hebben laten vieren, is deze nieuwe single een broek van hetzelfde en schijnbaar onverslijtbare Soft Cell-laken: drumcomputer en synthesizer dragen de zeemzoete melodie en de absurde lyrics. Zowel Almonds stem als de bezongen thematiek werden wel een tikje zwaarder over de jaren. Zo hoor je de tand des tijds in zijn beginnende bariton en in het cynisme: ‘It’s all the fault of the media and all the fear they feed-ya.’ De teksten zijn clever en rebels – ze getuigen van ongenoegen tegenover de (politieke) status quo, als in ‘People escaping the war in boats, tip them over and see who floats’ – en worden even slim verpakt in een romantische popmelodie.

“Heart like Chernobyl” is een prachtige en (pijnlijk) actuele tang op een varken: een nummer dat op het eerste zicht de vrolijkheid zelve is, maar die naïeve vrolijkheid ook ontmantelt: ‘He tried to see the good in everyone, but Jesus was a naive romancer.’  Zelf beschrijven ze dit spelletje als ’the distinctive and striking balance between light and shade, hope and despair.’ Ook de artwork van zowel single als plaat onderschrijven dat idee: beide tonen ze het schrille contrast tussen het onleefbare Tsjernobyl en het gekleurde, verlaten reuzenrad dat daar bijna ironisch staat te verwelken.

Op 25 februari van volgend jaar vind je Happiness Not Included online en in de rekken, in dat laatste geval op gelimiteerd felgeel vinyl. In afwachting kan je het album en andere merchandise al pre-orderen via de website. Wij zijn alvast benieuwd naar hoe de renaissance van dit iconische jaren tachtig-duo er op plaat zal uitzien.

Facebook / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Melenas @ Trix (Café): Een hoorcollege in de oorwurmkunde

Een doorbraakje versieren midden in een epidemie en lockdown is voor een band misschien een van de wreedste vormen van ironie die…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Loretta - "Wish I Could Show You"

Het duurt altijd eventjes voor nieuws uit Australië ons bereikt. Loretta, een trio uit Sidney, bracht in 2018 al zijn eerste ep…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kim Petras - Problématique (★★★½): Hoopgevende terugkeer

Seks zou zogezegd moeten verkopen. Die leuze namen Kim Petras en haar team achter Feed the Beast en Slutpop ter harte, en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.